banner333

banner309

20.03.2012, 12:17

İRAN ZİYARETİNDEKİ SORU İŞARETLERİ?

ABD’nin İran’ın nükleer silah yapımına şüpheyle yaklaşması ve İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinde ısrar etmesi sonrasında körfezde ısınan suları birde İsrail’in İran’ı vurmak  hevesini yaramaz çocuk üslubuyla dillendirmesi sonrasında  İsrail Başbakanının Amerika birleşik devletlerine çağrılıp İran konusunda uyarılması,Türkiye’ye gelen CİA başkanının, Başbakanımızla görüşmesi,  akabinde Başbakanımızın yakında yapacağı İran ziyareti…. Bu hadiselerin son 20 gün içerisinde cereyan etmesi  akıllara 1991  yılını getirdi.

     1991 Yılında nükleer silah ürettiği iddiasıyla sürekli tehdit edilen ırak devlet başkanı Saddam Hüseyin ve sonrasında Saddam Hüseyin’le görüşmek üzere Irak’a giden Eski Başbakanlarımızdan Bülent Ecevit’in ziyareti ,sonrasında çıkan körfez savaşı ve sonarsında Irak’ın  İşgal  edilmesi hadisesi akıllara aynı soruyu getiriyor. Türkiye’nin bu hadiseler sonrasında gerçekleştirmek istediği başbakan düzeyindeki ziyaret İran için son bir uyarı niteliğinde mi?.Saddam’a söylenen sözler şimdide İranlı yetkililere mi söylenecek?. “Amerika ve Birleşmiş Milletler çok kararlı, nükleer silah yapımından vazgeçin yada nükleer tesislerinizi Birleşmiş Milletler denetçilerine açın yoksa durum çok ciddi” denecek mi?

  Başka bir ihtimaldir ki; Türkiye İran’a “ Siz bağımsız bir ülkesisiniz, İsrail’in olduğu gibi sizinde egemenlik haklarınız var; İsrail nasıl atom bombası yaptıysa sizde yapabilirsiniz ancak bunun için bölgesel dengeleri göz ardı etmeyiniz. Biz izin vermedikçe orta doğuda size kimse vuramaz ancak terör konusunda bizimle işbirliğine gidin ve bizimle  her konuda müttefik olun. Karayılanı yakalayıp serbest bırakmanız ülkemiz açısından hiçte hoş karşılanmamıştır. Benzer hadiselerde daha dikkatli olunmalıdır” şeklinde İran  hem desteklenecek hemde bölgedeki egemen aktörün Türkiye olduğu vurgusu  üstüne basarak İranlı yetkililere söylenecektir. Temenni edilir ki bu ziyaretin sebebi ikinci ihtimaldir. Böylece Türkiye’nin izni olmadan orta doğu üzerinde çıkar hesaplarının yapılamayacağı anlaşıldığı gibi her konuda Türkiye’nin orta doğuda lider ülke olmasını kıskanan ve Türkiye’nin yolunu kesmeye çalışan İran’ın gücü kırılmış olacaktır. Hepsinden önemlisi de 1 milyon insanın ölümüne sebep olan Irak ta ki savaşın bir  benzeri olabilecek bu  savaş Türkiye sayesinde önlenecektir.

     Burada haklı olarak sorulması gerekecek en önemli soru: Türkiye’nin orta doğuda ABD’ nin İran’ı vurmasını engelleyecek bir gücü var mı, sorusudur. Elbette ki yoktur ancak bir bildiği olabilir. Ve bu “bir bildiği” ile savaşı önleyecek siyasi misyona sahip olduğu  kanaati  yaygındır. Nedir o bildiği? Şöyle ki: ABD , İrak’ı uyarırken amacı Saddam’ı devirmekti. Yani Saddam ne yaparsa yapsın sonuç değişmeyecekti. Çünkü Saddam  o zamanki ABD başkanı  George BUŞH ‘un resmini bir üniversitesinin girişine  çizdirerek “resmin ayaklarımızın altında” diyecek kadar savaşa davetiye çıkaran eylemlerden geri durmuyordu. Gaza gelip Kuveyt’i işgal etmesi ise çabasıydı. Oysa Iran ile ilgili temel mesele; İran’ın  uranyum zenginleştirmesi ve sonrasında atom bombası yapımına  hız vermesidir.  Türkiye yapacağı diplomasi ile bu sorunun iki ülke arasında savaşa gerek kalmadan çözülmesini sağlayabilir. Bu konuda İran’ı ikna edebilir. Zaten başta söylediğimiz birinci ihtimal için  İran’a gidilmiş olsaydı, bu ziyaret başbakan düzeyinde olmazdı. Daha alt düzeyde bir diplomat yada eski politikacılardan birisi gönderilirdi. 2010 yılında Libya’ya ve Suriye’ye aynı amaç doğrultusunda Dış İşleri Bankının gönderildiğini hatırlayalım. Aynı zamanda 1991Yılında  Irak’a giden Bülent Ecevit o zamanda fiili Başbakan olmayıp, Eski Başbakan sıfatı taşımaktaydı. O zaman,Türkiye sadece komşuluk görevini yapmış olmak için böyle bir ziyarete lüzum görmüştü.

     Şimdi durum daha  başka; Türkiye daha güçlü, ABD başkanı daha insancıl ve İran, Irak’ın yaptığı hataları yapmamaya özen göstermektedir. Bütün bunlara rağmen İsrail, ABD deki lobisini kullanarak İran’a savaş açılmasını isteyecektir.Bunun için çok gayret göstereceği de muhakkaktır. Ancak Irak’tan ve Afganistan’dan ağzı yanan ABD,  Iran politikasında yoğurdu  üflemek zorundadır. Buda Türkiye’nin elini güçlü kılan en önemli silahıdır.İşte diğer bildiği de budur.

  

 


Yorumlar (1)
şahin kaya 12 yıl önce
evet hocam gerçekten söylediğiniz seyler cok güzel ve doğru birileri bunları göz ardı etmemeli..
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09