banner333

banner309

12.12.2013, 09:13

Soğuk Hava'da Cilt Bakımı ve Önemi

Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte cildimizde birtakım değişiklikler ortaya çikmaya başladı. Özellikle cildimizin kuruması karşılaştığımız  en büyük problem. Böyle soğuk havalarda cilt sağlığını korumak için gerekli önemleri almak ve bilinçli hareket etmek önemlidir.

Bu yazımda sizlerle kış aylarinda  daha sağlıklı bir cilde sahip olmanın 10  basit yolunu  paylaşmak istiyorum.

1- Günlük hayatinizda cilt tipinize uygun vazelin, gliserin, linoleik asit, seramid, üre, laktik asit, hyaluronik asit içeren nemlendiriciler kullanmayi ihmal etmeyin. Mevsim normallerinde su bazli nemlendiriciler cildiniz için yeterliyken; kış aylarında yağ oranı yüksek olan nemlendiricileri tercih edin.

2-Ayaz, rüzgarlı ve soğuk günlerde ellerinizi eldiven giyerek koruyun. Aksi takdirde ellerde kuruma; tırnak uçlarında çatlamalar, kırıllmalar; tırnak kenarlarında soyulmalar kaçınılmazdır. Ellerinize ve tırnaklarınıza e vitamini içeren besleyici krem ve solusyonlar sürmek soğuk havanın bu olumsuz etkilerini minumuma indirir.

3-Dudaklarımız da tipki tırnaklarımız gibi soğuk hava nedeniyle kurur. Hatta bazen kanama ve aci hissine yol açabilen derin çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle nemlendirici içeriği yüksek olan dudak balsamları, vazelin ve bephanten gibi kremleri çantanızdan eksik etmeyin.

4-Kış aylarında çok sıcak suyla ve uzun süre banyo yapmaktan kaçının. Çünkü 10 dakikadan uzun süren sıcak su teması cildin lipid tabakasını bozarak doğal yapisina zarar verir. Bu da cildinizde kuruluk, pullanma, kaşıntı  şikayetlerine yol açar. Banyodan sonra kullanılan  banyo yağları ve  nemlendirici losyonlar cildinizi besleyerek ve nemlendirerek bu şikayetlerinizin azalmasını sağlar.

5-Cildinizde kırışıklık, leke,  gözeneklerde genişleme, solukluk, sarkma gibi problemler varsa bu şikayetlerinize çözüm bulmanin en iyi zamani kiş mevsimidir. Kış mevsiminde dermatoloğunuz tarafinca yapılacak olan kimyasal peeling tedavisiyle pürüzsüz, sağlıklı ve parlak  bir cilde sahip olun

6-Islak saçla dışarı çıkmayın. Aksi takdirde ıslak deriniz soğuk havayla temas ettiğinde su kaybı ve kurumalar daha da artacaktır. Bu da soluk ,mat ve kuru saçların oluşmasına neden olur. Ayrıca soğuk hava derideki kan damarlarının büzülmesine neden olur; bu da saçlı derinin beslenmesini engeller. Bu nedenle dışarı çıkarken bere ve atkı gibi koruyucular kullanmayi ihmal etmeyin.

7-Her mevsimde olduğu gibi kişin da sağlıklı beslenmeye gereken önemi verin. Cildin gereksinim duyduğu A, C, E vitaminlerini, beta karoteni,antioksidan, mineral ve omega 3 desteğini almaya dikkat edin. Bu nedenle taze meyve, sebze, fındık, ceviz, kuru kayısı, balık tüketimini arttirin. Ayrıca cildin normal nem dengesi için günde 12 bardak su içmeyi sakın unutmayın.

8-Yaz güneşi kadar kiş güneşi de cildi etkilemektedir. Bu nedenle kiş mevsiminde de kendinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyun.

 Şapka ve güneş gözlüğü kullanin. Gündelik kremlerinizin en az spf  30  koruma faktörlü olmasina özen gösterin. Kar taneleri güneş ışığını %50 ile %90 arasinda yansıttığı için özellikle karlı havalarda güneş koruyucu krem kullanmayı ihmal etmeyin.

9-Gece makyajınizi temizlemeden asla uyumayın.

10- Uyku saatlerine dikkat edin; unutmayın ki cilt hücrelerini gece uykusunda yeniler..

 

 

Dört mevsim sağlıkla kalmanız dileğiyle...

Yorumlar (6)
Sevval Gümüş 10 yıl önce
öncelikle sitemizde böyle güzel bir paylaşım ve oluşum için teşekkür ediyorum. özellikle biz bayanlar için çok faydalı olacak yazılarınızı okuyabileceğimiz başka yerler var mı
Serkan Kaya 10 yıl önce
tebrikler başarılar
Yiğit Köse 10 yıl önce
faydali bi̇r yazi, okunmaya değer
serpil akşit 10 yıl önce
haber29 da uzun bir zaman sonra nihayet bir bayan yüzü gördük sayılarının artması dileği ile yöneticilere duyurulur
selda yıldırım 10 yıl önce
Cok tesekkur ederim..her ay icerigi daha kapsamli yazilarimla sizlerle olacagim..diger yazilarimi da internetten takip edebikirsiniz..sevgilerimle saglicakla kalin
semra köse 10 yıl önce
Kesinlikle hastalarıyla ilgisiz bir doktor. Sakın bu doktora gitmeyin.. Yuzume yaptıgı pealingin izleri icin hala tedavi oluyorum
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 03:40
Güneş 05:17
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:22
Yatsı 20:52