banner333

banner309

07.01.2014, 10:17

KİMYASAL PEELİNG İLE LEKELERE ELVEDA DEMENİN TAM ZAMANI!

Günümüzde cilde daha genç, sağlıklı ve güzel bir görünüm kazandırmak amacıyla birçok yaşlanmayı geciktirici veya yaşlanma bulgularını azaltıcı tedavi yöntemleri geliştirilmektedir.
Bu yöntemler içerisinde kimyasal peeling (kimyasal soyma) , oldukça sık tercih edilen ve geçmişten beri popülerliliğini koruyan etkin ve  ekonomik bir tedavi seçeneğidir.
Cildi güzelleştirmek amacıyla soyma uygulanması eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.   Kleopatra’nın cildini güzelleştirmek için yüzüne, laktik asit ve alfa hidroksi asit içeren ekşimiş süt uyguladığı bilinmektedir. Fransız kadınları ise içinde tartarik asit bulunan eski şarapları derilerini canlandırmak için kullanmışlardır. Tarih içinde yüz kırışıklıklarını ve fotoyaşlanmadan kaynaklanan değişiklikleri azaltmak için asitler, mineraller, sülfür, hardal gibi maddeler kullanılmıştır.


Kimyasal peeling yani kimyasal cilt soyma tedavisi; deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için birtakım kimyasal solüsyonların cilde uygulanması işlemidir. Bu tedavide deriye cildin soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanır.  Amaç, deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve ardından gelen cilt yenilenmesi sırasındaki yara iyileşmesinin avantajlarından faydalanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır.Uygulama sonrasında kişi daha pürüzsüz, yumuşak,canlı ve parlak bir cilde sahip olur. Ayrıca bu işlem, derinin daha alt tabakalarında yeniden bir yapılanma süreci başlatır ve kolajen sentezlenmesini uyararak daha genç, sağlıklı ve homojen bir derinin oluşumunu sağlar.



Kimyasal peeeling  en sık güneş, gebelik ve yaşa bağlı lekeler ile çiller,  küçük çukurlar, iz   ve kırışıklık tedavisi gibi  kozmetik nedenler için uygulanır. Ayrıca yüzdeki sivilce izlerini hafifletmek ve sivilceyi tedavi etmek, kanser öncüsü lezyonları gidermek amacı ile de  kullanılmaktadır.

Kimyasal peeling, işlemin derinlik seviyesine göre; çok yüzeyel, yüzeysel, orta ve derin olmak üzere sınıflandırılır. Bu sınıflandırma peeling yönteminin derinin hangi tabakasına kadar soyulma yaptığına göre yapılmaktadır. Yüzeyel peelinge ayrıca ''öğlen arası ya da öğlen molası'' peelingi de denmektedir.Bunun nedeni kısa sürede uygulanması ve hemen sonrasında ''güneşten koruma'' önlemiyle kişinin hemen işe dönebilmesidir. Bu nedenle kış ayları peeling için en elverişli aylardır.

Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar  alfa hidroksi asitler (glikolik asit, laktik asit, sitrik asit),beta hidroksi asitler(salisilik asit),  triklosetik asit (TCA), jessner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır.

Kimyasal peeling en sık yüz, boyun, el sırtları ve dekolte bölgesine uygulanır. Bu işlem mutlaka uzman bir hekim tarafından ve hastane şartlarında uygulanmalıdır. Uygulama için  anesteziye gerek yoktur. Bütün estetik uygulamalarda olduğu gibi uygun hasta seçimi ile tedavinin kişiselleştirilmesi başarılı bir sonuç için şarttır. Kimyasal soyma yapılacak hastalarda değerlendirmeye deri tipinin, ten renginin, derinin sertlik derecesi ve kalınlığının, fotoyaşlanmanın, yüzdeki kırışıklık derecesinin ve yaşa bağlı değişikliklerin belirlenmesi ile başlanılır. Uygulama öncesinde deriye ciddi bir temizlik va yağdan arındırma işlemi yapılır. İşlem esnasında 5-10 dakika kadar hafif yanma ve batma hissedilebilir.


Uygulamadan sonra kimyasal peelingin derinliğine bağlı olarak ciltte geçici kızarıklık, kabuklanma ve soyulma olabilir. Ancak bu durum yüzeyel peelinglerde hastanın günlük yaşam ve çalışma hayatını etkilemez. Derin tiplerde ise ödem ve deride gerginliğin yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumunun görülür. Bu tabaka 7-10 günde soyulur. İstenilen sonuçları elde etmek için birkaç seans gerekmektedir.


Kimyasal maddelerle cilt soyma tedavisi, deneyimli ve eğitimli doktorlar tarafından yapıldığında cilt lekelerinin  tedavisinde oldukça etkili ve güvenilirdir. 

Uzm. Dr. Selda YILDIRIM

 
 
Yorumlar (1)
yasemin köklü 10 yıl önce
Selda hanım sizden aldığım randevuları hep iptal ettiniz tedavim yarım kaldı. Param boşa gitti...
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11