banner333

banner309

20.11.2018, 15:26

Küçük Esnaf Can Çekişiyor!

Küçük  Esnaf  Can  Çekişiyor !

Günümüzde çoğalmakta olan AVM'ler ve market zincirleri, bulundukları yerlerde alış veriş yapmaları yetmezmiş gibi, yurdumuzun her yerinde marketler zinciri adı altında ara sokaklara bile dalmışlardır. Bu tür her yere açılmasına izin verilen büyük marketler zincir ağı şehirlerimizin, beldelerimizin, mahallelerimizin güzide küçük esnaflarını gün be gün yutmakta ve bitişlerine sebep olmaktadır.

Bakkalı, manavı, kasabı, fırıncısı, lokantacısı, ayakkabıcısı vb birer birer yok olduklarını maalesef her gün izlemekteyiz. Sayın yetkililerimizin serbest piyasa diye adlandırdıkları bu sistemle, çarpık haksız kazanç sağlanmasına, binbir zorlukla verilen vergilerin şehir dışına çıkmasına göz yumulmaktadır. Bırakınız şehir dışını, hatta daha doğrusu şu anki hükümetlerin uyguladığı piyasa ekonomisi uygulamaları ile alın terleri ile kazanılan onca para, büyük zincir şirketler vasıtası ile yurt dışına çıkmaktadır.

Sokak aralarına dağılan onca menşei yabancı ortaklı mağaza zincirleri ile baş edemeyen esnafımız, deyim yerinde ise ''akşama kadar sinek avlamaktadır. ‘birçok esnafımız kepenk kapatmakla birlikte, işsiz kalan ve kalacak olanların vergi borçları, sigorta ve bağ kur borçları, kredi kartı borçları, kredi borçlarından dolayı ev geçimlerinin nasıl döndürüleceği esnaflarımızı kara kara düşündürmektedir. Herkesin AVM ve büyük mağaza zincirlerinden alış veriş yapması küçük esnafın çöküşüne sebebiyet vermektedir. Orman arazilerini dahi büyük AVM lere peşkeş çekenleri maalesef işsiz kalacak olan esnaflarımız hala görememektedirler. Hükümetin, küçük esnafı koruma gibi bir politikasının olmadığı açıkça ortadadır. Mesele, aslanla kuzunun arenada yarışması konumundadır. Desteklenmeyen, çözüm yolları aranmayan esnaf, kendi halinde can çekişmektedir. Ancak asıl sorun ise onların meseleleri ile ilgilenmeyen bu hükümetlerin başa gelmesinde , küçük esnafların yüzde sekseninin desdeği vardır.

Zaten ilgisizlikten dolayı, birçok zanaat ve meslek dalı bugün yok olmuştur. ''Komşum siftah yapmadı, ondan alış veriş yapınız'' diyen esnafımızın yerinde kara kapitalizmin uygulamaları sonucu artık yeller esiyor. O nezih yardımlaşma esaslarına dayanan esnaflık anlayışı yok artık. Muhafazakarlıktan bahseden bu hükümetlerimiz de maalesef esnaflarımızın derdine hiç bir çare bulamamış, yada çare olmayı hiç düşünmemiştirler. Çünkü baktığınızda hükümete yakın kişilerin çoğu bu büyük zincirlerin birer parçaları konumundadırlar.

İşsiz kalan bunca ailenin geçim sıkıntısı çekmesi, gençlerimizi de etkilemektedir. Son zamanlarda uyuşturucu ve bonzai kullanmadan dolayı, karakollara, cezaevlerine düşen, kendini öldüren genç sayısı hergün çoğalarak artmaktadır. Her köşe başında açılmasına izin verilen tütün evleri, kaçak sigara, tütün ve tek dal sigara satışlarıyla gençlerin avlanmasına katkı sağlamaktadırlar. 10 yaş grubuna kadar inen uyuşturucu kullanma, okul çevrelerinde daha çok tehlike arz etmektedir. Konulan kanunları dirayetlice uygulamada, zafiyet gösterilmemesi lazımdır.

Yapılacak olan iş: Büyük AVM ve büyük mağaza zincirlerinin, özellikle mahallelere açılmaması, şehir dışına çıkarılmaları mutlaka sağlanmalıdır. Küçük esnafın, zanaatkârların devlet tarafından desteklenmeleri şarttır. Üretici firma, fabrika, tarım ve hayvancılık olarak ayrımcılık yapılmadan ,sadece yandaşa değil tüm girişimcilere kolaylıklar sağlanarak, tüketici bir toplum olmaktan insanımız kurtarılmalıdır.

Saygılarımla...
Cevat Nas

Yorumlar (3)
salih 5 yıl önce
sayın yazar sağolasınız. bu hususta biz esnaflar çok muzdaribiz.
cahit bostan 5 yıl önce
cevat hoca çok önemli bir konuyu dile getirdi tebrikler selamlar
velu 5 yıl önce
gunaydiiiiin
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59