banner333

banner309

Soner Keleş: İstikrarın Sürmesi Şart

Yerel seçimlerin ardından yavaş yavaş dağılmaya başlayan gergin hava ile birlikte ülke genelinde kendini göstermeye başlayan normalleşme süreci sonrasında sektör şimdi yaklaşık 4 aylık durgunluğun faturasını çıkarmaya hazırlanıyor.

İş Dünyası 09.04.2014, 09:00 09.04.2014, 10:02
Soner Keleş: İstikrarın Sürmesi Şart
banner400
 Kenan Biter'in haberi


Aralık ayında  başlayan  ve 2014 yerel seçimlerine kadar süren gergin ortam ve yüksek siyasi tansiyon ile oluşan belirsizlik ortamının etkilediği sektörlerin başında hiç şüphesiz inşaat sektörü geliyor.

İnşaat malzemelerinde yaşanan artıştan ötürü ortaya çıkan maliyet yükselişlerini  tüketiciye yansıtmamak için tüm imkânları zorlayan sektör temsilcileri bu sefer de Aralık ayında  başlayan ve 30 Mart yerel seçimlerine kadar süren sürecin kurbanı oldu.

Söz  konusu  dönemde ülke genelinde hakim olan gergin hava sektörde satışların ciddi oranda düşmesine yol açtı. Ayakları yere tam olarak basmayan yüzlerce inşaat  firması  belirsizlik ortamı içinde tedirgin bir şekilde bekleyişini sürdürürken 30 Mart seçimleri ile ortaya çıkan tablo sektör için adeta can simidi oldu.

Yerel seçimlerin ardından yavaş yavaş dağılmaya  başlayan  gergin hava ile birlikte ülke genelinde kendini göstermeye  başlayan  normalleşme süreci sonrasında sektör şimdi yaklaşık 4 aylık durgunluğun faturasını çıkarmaya hazırlanıyor.

Ancak sektörün öncü isimlerinin yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve onun ardından gelecek olan genel seçim süreciyle ilgili endişeleri var. İki seçim sürecinin de dikkatli ve normal bir atmosfer içerisinde geçirilmesi gerektiğini vurgulayan isimler aksi takdirde çok ciddi olumsuzlukların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Haber7'ye  konuşan  sektör temsilcileri yerel seçimler sonrası oluşan havayı aktarırken uzun zamandan beri yapmamak için direndikleri ancak artık ufukta gözükmeye  başlayan zammı da dile getirdi...

Soner Keleş Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi:

İSTİKRARIN  SÜRMESİ ŞART

Seçim sonuçlarını öncelikle ekonomik  istikrarın  devamı şeklinde yorumluyoruz. Bir süredir devam eden belirsizlik ve kaos ortamının bu sonuçlarla beraber ortadan kalkacağını düşünüyorum. Elbette önümüzde iki büyük seçim daha var, ancak 30 Mart seçimleri sonraki seçimlerin de göstergesi niteliğinde. Ekonomideki her oyuncu yatırımların ve projelerin devamı açısından önünü görebilmeyi ve elbette öncelikle  istikrarın  sürmesini ister.

FAİZLER VE DÖVİZ KURLARI ESKİ HALİNİ ALMALI

Gayrimenkul sektöründe faiz oranları ve döviz kurları anlamsız bir şekilde hızlıca bir yükseliş göstermişti. Seçim sonuçları ile birlikte bu yükselişlerde, tekrar gerileme olmasını, konut faizlerinin ve döviz kurlarının kısa sürede eski halini alması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca yine bu sektörde yerli ve yabancı yatırımcılar gezi olaylarından sonra ciddi anlamda yatırım yapmayı kesmişlerdi. Bunun nedeni tabii ki ülkemizdeki belirsizlikti. 31 Mart 2014 tarihinden itibaren gayrimenkul sektörü, yatırım araçları arasında, gerek yabancı sermaye gerekse yerli sermaye için bakacak olursak tekrar üst sıralara hızlıca tırmanacaktır.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir:

30 MART SONRASI SEKTÖR NEFES ALDI

Son 10 yıldır tahmin edilemeyecek bir büyüme yakalayan Ülkemiz, 17 Aralık'ta başlayıp, 29 Mart'a kadar devam eden olumsuz ve belirsiz süreci, 30 Mart itibariyle giderip olumlu havanın tekrar hissedilmesi konut sektörü ve sanayicilerin rahat bir nefes almasını sağladı.

İç piyasada olduğu gibi dış piyasanın da bu olumsuz süreçten etkilendiğini ve 30 Mart seçimlerinin sonucu olan istikrarla piyasaların eski günlerine döneceğini düşünüyorum. Yabancı yatırımcıların kaparo vererek rezerve ettikleri konutlar, 30 Mart sonrası satışa dönüşecek, istikrarın oluşması yerli ve yabancı yatırımcıları yatırım yapmaya yönlendirecektir. Tüm dileğim, bu tür olumsuzlukların bir kez daha yaşanmamasıdır.

Kaynak: Haber7

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48