banner333

banner309

Memur, Günlük Ortalama 37 TL Cebinden Ödeyecek!

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda Anayasa Mahkemesi kararına uyulmayarak memurun konaklama ücretinin düşürüldüğünü, ilk on günden sonraki her gün için kamu görevlilerinin ortalama 37 TL cebinden ödeyeceğini, söyledi.

Güncel 27.03.2016, 17:13 27.03.2016, 17:14
Memur, Günlük Ortalama 37 TL Cebinden Ödeyecek!
banner400
 Kamu görevlilerinin yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında on gün ile sınırlı olmak üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ödeniyordu.

Anayasa Mahkemesi, yapılan başvuru üzerine harcırah kanunundaki "her defasında on gün ile sınırlı olmak" ibaresinin iptaline karar vermiş, on gün sınırı kaldırılmıştı.

2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda, yer temini için memura ödenecek ücretlerin düşürüldüğü ortaya çıktı.


“EKSİK YATAK ÜCRETİNİ MEMUR TAMAMLAYACAK”

Konuyla ilgili açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, “Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile kamu görevlilerine uygulanan yatacak yer sınırlamasındaki on gün sınırı kaldırılmıştı. 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nu incelediğimizde,  yatacak yer temininde ilk 10 gün için  %50 artırımlı ödenmesi, takip eden 80 gün için  %50, müteakip 90 gün için ise, gündeliklerin % 40’ı ödenir şeklinde yasalaştığını gördük. Kanuna göre, kamu görevlileri memuriyet mahalli dışında görevlendirildiğinde ilk 10 günden sonraki her gün için eksik ödenen konaklama ücretini cebinden tamamlayacak. Memur, günümüz şartlarında 50 TL’ye konaklayacak yer bulunamazken, 15 TL gibi komik bir rakamla konaklamak için  yer arayacak” dedi.


“HER GÜN İÇİN ORTALAMA 37 TL KAYIP”

Bütçe Kanunu’ndaki bu düzenlemeye göre kamu görevlilerinin büyük kayıp yaşayacağını ve zor durumda kalacağını söyleyen Tonbul,2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na göre, memuriyet mahalli dışında geçici görevlendirilen kamu görevlisi ilk 10 gün, her gün için ortalama52 TL konaklama ücreti alacak. Bu 10 günü takip eden 80 gün için gündeliğinin yarısını yani 17,5 TL alacak. 80 günü müteakip eden 90 gün için ise; 14 TL alacak. Yani kamu görevlisi,10 günden sonraki konaklayacağı her gün için ortalama 37 lira kayıp yaşayacak. Üst düzey bürokratlarda ise; bu kayıp daha da fazla olacak” diye konuştu.
 
 
 
 
“ÇÖZÜM İÇİN MALİYE BAKANLIĞI’NA GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ”

Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen, kanunda böyle bir düzenlemenin nasıl yer aldığına anlam veremediklerini ifade eden Tonbul, “Kamu görevlileri için en önemli sorunlardan birisi olan yatacak yer sınırlaması, anayasanın 10. ve 18. maddelerindeki kanun önünde eşitlik ve zorla çalıştırılamaz ilkelerine aykırı olduğu için iptal edildi ve yatacak yer sınırlamasındaki “on gün ile sınırlı olmak” ibaresi kaldırıldı. Yüksekmahkemenin kararına rağmen, kanunun ön hazırlığını yapan Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ile Yüksek Planlama Kurulu, bu kararı görmezden geldi. Bütün bu aşamalarda, Anayasa Mahkemesi’nin kararı yok sayılmış, hukuk aşama aşama çiğnenmiş ve memurun hakkı gasp edilmiştir. Biz konunun çözümü için Maliye Bakanlığı’na gerekli girişimlerde bulunacağız ve takip edeceğiz. Sorun çözüme kavuşturulmadığı takdirde, tüm hukuk yollarını kullanacağız” dedi.
 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49