banner333

banner309

19.04.2012, 06:42

GÜMÜP’ÜN ODA SEÇİMLERİ SINAVI

 TMMOB nin 2 yılda bir yapılan mühendislik odaları seçimleri dönemini sonlandırdık. Mühendislik odaları kamu yararına STK lar olarak çok önemli rolleri üretirler, üretmeliler. Bize göre STK lar "alternatif doğruların merkezleridir". Uygulamaların tamamına taraf olmak, alternatif fikirler üretimini zora sokar, imkansız kilar. STK ların öneminin başladığı nokta aslında burasıdır. Bu bakış açısı ile, ülkelerin entelektüel gelişimi;  bilgi paylaşımı esaslı etki değeri yüksek STK ları ile doğru orantılıdır. Toplumumuzda  tam olarak anlaşılamadığı düşündüğümüz muhalefet kavramının da aslında gelişim ihtiyacı var. Zira muhalefet demek her şeye karşı olan zihniyetten, alternatifler üretme anlayışına yönelir iseler özellikle icra organlarına da özeleştiri kartı verirler. Bu anlayışla bakılırsa, yanlışların onunun kesilmesi, doğruların daha da mükemmelleştirilmesi, mükemmellerin ise desteklenmesi ve yaygınlaştırılması anlamına gelir. Aslında bu uygulama devlet yönetimde katılımlı yönetimi yani yönetişimi ve olgunlaşmış rejimlere doğru eğilimi zorlar ki tam olarak da gayemiz budur.
..
STK lar içinde, farklı branştaki mühendislik dallarından oluşan mühendislik meslek odaları ise bu rolün tam merkezinde olup bizzat alternatif fikirlerin tasarım merkezi gibi çalışabilecek yüksek nitelikli üyelerden müteşekkil oluşumlardır. Peki Türkiye’de bu disiplinler, ifade edilen beklentileri karşılayabiliyor mu? Bizce hayır. Neden hayır? Muhalefet kavramı Türkiye’de olgunlaşmış bir kavram olmamasının yanında, mekanizmalar  alternatif üretmeye kapalıdır. Zira alternatif üretmek çalışmak, zihin yormak, bilinen en iyileri araştırmak, mevcut uygulamalardan farklılıkları analiz edip daha doğrusunu daha mükemmeli sunmak için alin teri ve akil teri dökmekle mümkün olur.
 
Ülkemizde diğer kurumlar gibi STK larımızda maalesef politik bir zihniyetle hareket ettiği için, alternatifleri üretecek mekanizmalar masa etrafında ortak çalışmalara kapalıdır. Bu anlayış mühendislik odalarımızda da aynıdır. Odalar her üyenin odası ancak, bir grubun fikri icra alanı seklinde çalışırlar.
..
Ne yapmalı?
Oda yönetimleri kendi alanlarında üretim merkezi gibi çalışmalı. Üyelerinden mümkün olan en katılımlı şekilde istifade edecek bir yönetim anlayışını modellemeleri gerekir. Mühendislik alanlarının bilgi kaynakları bilimsel doğrular üzerinedir. Farklı siyasi görüşteki üyelerin mühendislik tecrübelerine de ihtiyacımız yok anlayışı doğru değildir.
GUMUP henüz kurulusunun 6. yaşında iken 576 üyesi ile birlikte İstanbul’da bulunan mühendislik odalarının seçim surecinde hafızalara kazınacak çabalar ortaya koymuştur. Yönetimimiz,  seçim süreçlerinin bizzat takipçi olmuş, yönetimindeki aday üyelerinin çalışma programlarını bizzat hazırlayarak katkı sağlamıştır. Ne olursa olsun aday olunsun anlayışından ziyade, seçilirsek neleri icra edeceğiz anlayışı tüm icra ekibimizde hakim anlayış olmuştur. İcra kurulumuzda her siyasi görüşe sahip arkadaşlarımız bulunmakla beraber söz konusu mühendislik olunca siyasi şapkalar çekmecelere konulur ve mühendislik doğruları etrafında birleşilir. Neredeyse her mühendislik odası için oluşturduğumuz çalışma grupları danışma kurulları ile birlikte aylar suren özverili çalışmaları aday yönetimlerle birlikte çalışmıştır. Çalıştalar, basın bildirileri, medya planlama ve uygulama çalışmaları, bilimsel tabanlı alternatif uygulama programları bu süreçte ana gayretlerimiz arasında yer almıştır. İstanbul’daki diğer STK larla ortak çalışmalarımız ve fikir-proje ve alternatif program önerilerimiz kabul görmüş yerel odaklı kurulmasına rağmen ülke genelini içeren konulardaki çalışmaları ile ulusal gündemde GÜMÜP  marka STK lardan bir haline gelmiştir.
Bu bir durak değil, daimi bir yolculuktur. Mükemmelliğe doğru gidişin adıdır. GUMUP un bu samimi ve üretken çabaları gelişim ufuklarına inanan takım arkadaşlarımızla yasayacaktır, zira bu anlayış GÜMÜP te kurumsal bir heyecan haline gelmiştir.
 
Ülkemizin, İstanbul'un ve Gümüşhane yerelinin konularını çalışma programlarına alan bu güzide organizasyonumuzun tüm üyelerine , meslektaşlarımızın samimi ve değerli cabalarına icra kurulumuzdaki arkadaşlarımızın özverilerine özellikle teşekkür ediyor, tanımadığımız henüz tanışamadığımız hemşeri mühendis-mimar meslektaşlarımızı GÜMÜP – GÜMÜŞHANE MÜHENDİS VE MİMARLAR PLATFORMUNA katılımlarını beklediğimizi ifade ediyoruz. 
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 07 Mayıs 2024
İmsak 03:26
Güneş 05:07
Öğle 12:24
İkindi 16:16
Akşam 19:31
Yatsı 21:04