banner333

banner309

08.12.2010, 18:39

STK ların Yolculuğunda Eğtimle Gelişim

Gelişmiş ülkelerdeki gibi Türkiye’de STK lar ülkenin yol haritasında maalesef etkin olamıyorlar. Fotoğrafa üstten baktığımızda, ülkemizde  daha çok kitlesel sesler sendikalardan çıkıyor.O da ağırlıklı maaşların artış dönemlerinde.Bunun sebebi ne olabilir, düşünmek lazım.Oysa gelişmiş ülkelerde, STK lar Stratejik araştırma üsleri, teknik tabanlı örgütler yerel ve merkezi hükümetlerin adeta danışmanı gibi çalışıyorlar.Üretilen fikir ve projeleri satarak hem istihdam üretiyor, hem de yol aldırıyorlar.Bizde ise 5-10 lira üye aidatı toplayamayan dernek yönetimleri katılımcı bir STK ile ile sesini duyurmaya çalışacak. Farkın büyüklüğünü görebiliyormuyuz?
3 tır buğday satıp bir Jeep alamamak gibi.3,5 milyon soğuk Finlandiya kendi ülkesinde 1 dünya markası çıkarıyor, 70 milyonluk dört mevsimin yaşandığı  ülkemizde bırakın dünyayı Avrupa da bile bir marka çıkaramıyoruz.

Bence nereye gidiyoruz?Nasıl gitmeliyiz diye bir kez daha düşünmemiz gerekiyor.STK lar devlet millet kaynaşmasında sistemin çimentoları, demokrasi adına çoksesliliğin en etkin araçlarıdır.Örgütlü yapılarda eğitimi yoğunlaştırmak gerekiyor.Bugün işletmelerin yöneticileri işin mühendisi, yöneticisi olunan okullardan mezun olmasına rağmen KOSGEB, Ticaret Odaları,Sanayi Odaları sürekli eğitim veriyor. Neden? Uygulayıcıların bu işi bilmediğini mi düşünüyorlar? Hayır, pratikleri artırmak, açık noktaları canlı örneklerle kavratılması için gayret ediyorlar.


Bence STK larda da amaçlara göre yönetim, paydaşlara katma değer sağlayan sosyal sorumluluklar, derneklerin defterlerinin kullanılmasına kadar eğitimin bu işin bir parçası olması gerekiyor.Bu eğitim, üniversite eğitimlilerin eğitilmemesi anlamına gelmiyor.Kimler hangi amaçlarla  STK kurmuşsalar o sahadaki eğitimi almalılar.Bu uygulamanın başarıyı tetikleyecek olan bir çalışma  olacağını düşünüyorum.Bu rol yine İç İşleri Bakanlığının Derneklerden sorumlu organları tarafından  planlı ve düzenli yapılmalı, hatta her dernek her yönetim süresi boyunca bu eğitimi alması zorunlu olursa bu gönüllü teşekküller daha da aktif olabilir.

Eğtimin beşikten mezara kadar olduğunu savunanlar olarak, kurumlarımızın başarısı için gayret sarfetmeliyiz. Eğitimi her kurumun yol haritasına koymalı ve STK larımızın faaliyetlerinin bir parçası yapmalıyız.Bu işlerin doğru yapılması kadar, doğru yazılması doğru anlatılması ve doğru tanıtılması da önemlidir.Her STK kenki gücünü aktivitelerine yansıttığında bunları nasıl anlatabileceğini de iyi planlamalıdır.Özellikle yerel medyamızın yazılı, görsel radyo TV v.s. nin artması güçlü ve kaliteli olması da bu planların bir parçasıdır.Bu manada Haber29 da yeni yayın hayatında güzelliklere ve hayırlı işlere vesile olmasını temenni ediyor, başarılar diliyoruz. 
Geleceğe dair planlarını başarılı örnekleri incelemeden, kaliteyi sistemin bir parçası yapmadan, kısacası başarılı bir planlama yapılmadan beklenilen sonuçların yakalanması mümkün değildir. 
Aksi halde şu son kaçınılmazdır, nereye gideceğini bilmeyen geminin akibetini rüzgar belirler.
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 01 Mayıs 2024
İmsak 03:36
Güneş 05:14
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:24
Yatsı 20:55