banner333

banner309

15.01.2019, 12:05

Yol güvenliğinin neresindeyiz?

    Yaşadığımız coğrafya’ nın kırık arazi katmanlarından oluşan jeolojik yapısı  nedeniyle yerleşim yerleri arası ulaşım ağlarının , yağışlı havalarda ve don olayından sonra ki çozülmeler sonucu yamaç (ŞEV)lardan  kayan  büyük- küçük  kayaların istilasına maruz kaldığı bilinen gerçeklerdendir.. Zaman zaman bu olayların olduğunu ve kara yolları ekiplerinin   aldığı önlemlerle yolların ulaşıma açıldığını duyarız. Ama bu sefer öyle olmadı. .

      Geçtiğimiz günlerde kürtün ilçemize giderken Torul_ Budak (ŞİVE) köyü civarınde 8 kg. ağırlığında bir taşın yuvarlanarak minibüs sürücüsünün camından içeri girdiğini ve biri ağır 4 kişinin  yaralandığı haberi  yerel basının manşetinin konusu olmuştu. Haberi okuyanlar duyanlar.” İllada   olumsuz bir olay olmalımı ki gereken önlem alınsın” demedende geçemediler. Torul _trebolu ,Torul- Maçka istikametinde seyreden sürücülere korkulu anlar yaşatan bu duruma  son vermek , uzmanlara göre,” teknik bir yapılanmayı gerektirir” şeklinde  ifade edilmektedir.Nitekim,  Haziran 2012  yılında yürürlüğe giren” trafik eylem planı “nın ana başlıklarından bir taneside ,”daha güvenli yollar “başlığını taşımaktadır.

       Karadeniz yol şeridini paralel olarak takip eden dağ silsilelerini aşarak doğu ve  güney doğu Karadeniz yerleşim alanlarına ulaşan karayolu ağı ,yaklaşık  480-500 km.dir. Söz konusu güzergahta yer- yer devam eden ve   eğim açısı normalin çok üstünde olan dik yamaçlardan oluşan şevlerin jeolojik yapısı  incelenerek buna ilişkin raporlara  dayalı olarak,. şevlerin eğim  açısının  normale çekilmesi, kopacak kütlelerin  örtü sistemiyle kontrol altına alınması böylece yolun fiziksel yapısı korunarak iyileştirme cihetine gidilmesi ,daha gelişmiş yöntemlerle   önlem alınması düşünülmelidir. .

        Bu güzergahlarda Fiziki bakımdan  daha güvenli bir  yol istiyorsak ki ıstiyoruz. O zaman “Zigana Tüneli “nin önemi bir kez daha öne çıkıyor ki bir an önce bitirilmesi gerekiyor.. Söylentilere bakılırsa tünel çalışmaları durmuş vaziyette.  Bu duruma göre bitiş tarihi olarak verilen :29.Ekim.2019  tarihi rafa mı  kalkacak

         Yol deyip geçmeyelim.. Yollar hasretle birbirlerini bekliyenleri kavuşturduğu gibi,hüzün veren acıylada  ayırabilmektedir.. Bu ayrılışlara neden olan kazalarda .: Süücü kusurları 1. sırada , yayalar 2.sırada: yol  3. sırada yer almaktadır.   

    Yol güvenliğinin neresindeyiz diye sorarsanız?  Üzülerek ifade edeyimki:Dünya sağlk örgütünün verilerine göre 180 ülke içinden seçilen 22 devlet arasında  ki trafik kazaları sıralamasında :Yunanistan ,Yeni Zelanda’dan sonra 3.sırada Türkiye  .Belçika Almanya .ABD ise son sıralarda yer almaktadır. ..

        Netice itibarıyla,yol ve trafik güvenliği  insan, taşıt ve yolun sağlıklı etkileşimine bağlı çok yönlü bir konudur. Unutmayalım:

         Yolların kıralı değil kuralı vardır…

       

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38