banner333

banner309

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Farkındalık Eğitimi Verildi

Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığınca imzalanan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı” protokolü kapsamında İçişleri Bakanlığınca kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik eğitim seferberliği başlatıldı.

Yaşam 01.11.2022, 13:31
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Farkındalık Eğitimi Verildi
banner400

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında “Kadına El Kal-Ka-Maz” sloganıyla yıl sonuna kadar en az 5 milyon erkeğe bilgilendirme ve farkındalık eğitimlerinin verilmesinin planlandığı programın Gümüşhane ayağı Gümüşhane Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler (ASH) İl Müdürlüğü Kadın Hizmetleri Birim Sorumlusu koordinasyonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) ve Üniversitemiz Doç. Dr. Tuğba Türkkan iş birliğinde, Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda erkek öğrencilere “Kadına El Kalkamaz” sloganıyla kadına yönelik şiddetle mücadele ve farkındalık eğitimi verildi.

Gerçekleştirilen eğitim seminerinde Aile ve Sosyal Hizmetler (ASH) İl Müdürlüğü Kadın Hizmetleri Birimi Sorumlusu Sosyolog Ferdiye Demir, erkek katılımcılara kadına yönelik şiddet türlerini, şiddetin etkilerinin sadece şiddet görenle sınırlı kalmadığını ve şiddeti görenlerde utanma, yetersizlik hissi gibi davranış sorunları ortaya çıktığını anlattı. Şiddetin çocuklar üzerindeki etkisine de değinen Demir, çocuklarda aşırı pasiflik ya da hiperaktivite ya da iletişim sorunları gibi davranış bozuklukları görüldüğü, şiddetin anne ile çocuk ilişkisinde ise şiddet gören annenin çocuklarına gördüğü şiddeti yansıtabileceği ve şiddet uygulayan babayı gören çocuklarda babaya karşı güvenin yitirildiğini, şiddete tanık olan çocukların sorunlar karşısında şiddeti yöntem olarak kullanabileceklerini söyledi. Demir, 6284 sayılı kanunun amacından bahsederek bu kapsamda koruyucu ve önleyici tedbir kararların olduğu ve kadına yönelik şiddetle mücadele çerçevesinde ulusal eylem planlarının yanı sıra 81 ilde yerelin ihtiyaçlarına göre il eylem planları hazırlandığı, kadın, erkek ve çocuk fark etmeksizin herkesin insan onuruna yaraşır bir hayat hakkına sahip olduğu, güçlü ailelerin güçlü toplumları inşa ettiğini vurguladı. Sadece erkek katılımcılara özel olan seminer, Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerinin yoğun ilgisi ile devam etti.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanı Sinan Karakuş, kadına yönelik şiddetin milli değerlerimize saygısızlık olduğunu, tarihimizde kadınların erkekler ile aynı cephede beraber savaştıklarını, saygı görmenin temel insan hakkı olduğunu ve şiddete başvurulmaması gerektiğini aktardı. Kadına yönelik şiddetin sadece erkekleri ilgilendiren bir mesele olmadığını dile getiren Karakuş; “Şiddetin kız kardeşimize, annemize, kızımıza, kız arkadaşımıza yönelik olarak da gerçekleşebileceğinin farkında olmalıyız. Bu nedenle tüm erkekleri bu konuda bilinçli ve duyarlı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Öğrencilere eğitici-öğretici videoların da izletildiği seminerde bilgilendirme broşürleri dağıtılarak, kişilerin şiddete tanık olduklarında başvuru mercileri olan savcılık, Alo 183 hattına ve kolluk kuvvetlerine ihbar edebilecekleri bilgisi paylaşıldı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48