banner333

banner309

18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası Kutlandı

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakım programı tarafından “18-24 Mart Yaşlılara Saygı” haftası kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Yaşam 24.03.2022, 08:33
18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası Kutlandı
banner400

Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla Üniversitemiz SHMYO, Yaşlı Bakım programı öğrencileri tarafından bir etkinlik gerçekleştirildi. Yaşlılık döneminde bireylerde çoğunlukla birden fazla kronik hastalık bulunuyor. Söz konusu hastalıkların tedavisi için bireylerin normal süreçten daha fazla hastaneye gitmeleri gerekebiliyor. Bu anlamda öğrencilerimiz zorlu hastane işlemlerini kolaylaştırmak için bir gün boyunca yaşlılara refakat ettiler. Yaşlı Bakım programı öğrencilerimiz Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde yakalarına taktıkları “Yaşlılara Saygı” haftası kartı ve öğrenci kimlik belgeleri ile birlikte hastanenin danışma kısmında bekleyerek gelen yaşlı ve engelli hastaları, tekerlekli sandalye ya da kollarına girerek istedikleri servise kadar götürdüler. Öğrenciler; muayene, kayıt işlemleri, kan alma gibi yapılması gerekli işlemlerde de yaşlılarımıza yardımcı oldular.

Program öğrencileri daha sonrasında Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans salonunda “18-24 Mart Yaşlılara Saygı” haftası kapsamında “Gölgesinde Hayat Bulduğumuz Çınarlarımıza Sahip Çıkalım” başlıklı bir etkinlik düzenlediler. Etkinliğin açılış konuşmasını Öğr. Gör. Hatice Oğuzhan’ın gerçekleştirdiği programa katılan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, günün anlam ve önemine ilişkin olarak şunları söyledi:

“Hem dünyada hem de ülkemizde yaşlı nüfus hızla artıyor. Türkiye’de 1970 yılına kadar ortanca yaş 19’du, bugün artık 32’ye dayandı. Bu rakamlar bizlere ülkemizin hızla yaşlandığını gösteriyor. Temel problemimiz şu; biz hayatımızda bir çok alanda ve nüfus ile ilgili planlamalarda çok başarılı olamadık. Sevgili öğrencilerimiz, gelecekte kamuda, özel sektörde ve çok farklı kurumlarda her fert ve yönetici olarak görev yapacaklar. Bizim yaşlı nüfusumuz aynı zamanda kırılgan nüfustur. Sebebi de şu; geçen yıllarda çok sayıda afet yaşadık. 2020 yılında 2 büyük diyebileceğimiz hem Elazığ’da hem de İzmir’de depremler, 2021 yılında Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerimizi etkileyen çok ciddi yangınlar yaşadık. Ağustos ayı içerisinde Kastamonu’da, Sinop’ta ve Bartın’da sel felaketlerine tanık olduk. Adı geçen felaketlerde en fazla etkilenen grup yine yaşlı nüfus oldu. Bu karşın ne yapmak gerekiyor, diye soracak olursak, böylesi felaketler olmadan yaşlı nüfusumuzun hayat konforunu yukarıya çıkarabilecek tedbirlere hem afet öncesinde hem afet sırasında hem de afet sonrasında iyi bir planlama yapmamız gerekiyor. Her ne kadar 1982’den itibaren ‘18-24 Mart Yaşlılara Saygı’ haftası olarak kutlansa da tabi 365 gün hayatlarının her döneminde onlara saygı göstermemiz gerekiyor. Çünkü Allah kısmet ederse çocukluk, gençlik ve olgunluk çağı gibi bizler de yaşlılık çağını yaşayacağız. Refah seviyesinin yükselmesi, üzülerek söylemek gerekirse biz de bazı değerlerin unutulmasına yol açtı. Sevgili öğrencilerimiz; başta anne ve babalarımız olmak üzere hayattayken asla onları ihmal etmemeliyiz. Dedelerimiz, ninelerimiz, yaşlılarımız kimlerse sakın ola onları ihmal etmeyin. Bu ülkenin değerleri olarak siz gençler, bizler için çok değerlisiniz. Programa katkı sağlayacak olan çok değerli Gazeteci Sayın Sevim Dabağ ve Gümüşhane UMKE İl Sorumlusu Sayın Oktay Özdamar’a lütfettikleri ve bu etkinliğe katkı sundukları için çok teşekkür ediyorum. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet Merdan, programa katılan hocalarımız ve sevgili öğrencilerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bu duygularla tüm büyüklerimizin ‘Yaşlılara Saygı’ haftasını kutluyor, nice sağlıklı ve mutlu günler temenni ediyorum.”

Rektörümüzün konuşmasının ardından Gazeteci Sevim Dabağ “Yaşlıların İlkbaharı”, Yaşlı Bakım mezunu öğrencilerimizden Gümüşhane UMKE İl Sorumlusu Oktay Özdamar da “Neden Yaşlı Bakım” başlıklı konuşmaları ile program devam etti. Program, Yankı Kumpanya’nın “Yaşlı” konulu skeç gösterisi ve Yaşlı Bakım programı öğrencilerimizin “Yaşlılık Başa Geldiği Zaman” adlı şiiri dinletisi ile son buldu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09