banner333

banner309

16.10.2018, 23:25

Verimlilik...

   İktisadi anlamda “verimlilik”girdilerin çıktılara oranının matematiksel ifadesidir.  

,       Genelde ise,”Verimlilik”,insanların ihtiyaçlarını karşılayan kaynakların etkinliğinin ölçüsüdür diye tanımlanmaktadır. Nedir bu kaynaklar.? Biyolojik. Fizyolojik, Sosyal, beşeri , maddi –manevi.iş hayatını   ve her türlü hizmet alanını  kaynak olarak saymak mümkün.  

         Hizmet  kaynaklarını  etkin kılacak olan   kuşkusuz çalışanların performansı dır . Ama gel gör ki hiçte öyle olmuyor.  

          Geçtiğimiz hafta sonu yurt dışından gelen cüz-i bir nakiti her zaman aldığımız TC. Devlet Bankasına gittiğimizde, anlayamadığımız bir sistemden söz edilerek ödenemeyeceği bildirildi. Kim bilir belkide dövizleri yoktu!:: Bir iki daha devlet -özel banka  dolaştık olmadı. Ve edindiğimiz  bilgi doğrultusunda neticede bizim emektar PTT gişesi önünde kendimizi bulduk.Namı Osmanlıya kadar dayanan  PTT miz de işimiz zor olmadı.  Kolayca halledildi. Yolculandık.. 

     O an, benzer böylesi durumlar acaba  kamu hizmeti veren diğer kurumlarda da  yaşanıyor mu? Dedim kendi kendime . Ve asıl verimliliği düşüren   geç gelip, erken giden memurlar dedi –kodusu geldi aklıma. Ne varki? Devletin işini yapan memurlardır. O ‘nları zan altında bırakmak ,örselemek doğru olmaz, yakışmaz da. Doğru olan: Personelin  psikolojik gücünü  harekete geçirerek , hizmet kaynaklarından beklenen verimin alınmasıdır. Diyerek kendimizce kısa bir yorum yapmayı yeğledik.,   . 

    . Verimin azda olsa düşme ihtimaline  karşı veya düşmesi halinde Merkezi Hükümet ve mahalli idareler, mülki idare amirleri, uyarıcı emirler yayınlayarak duruma müdahale ederler.  Böyle bir durum var mı?Yok mu? Bilinmez ama,  Cumhur Başkanlığının  Konuya ilişkin  2018/13 genelgesinin son paragrafı şöyle: 

      …  Bu itibarla; kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan tüm başvurularda, talebin sonuçlandırılması başka bir idari makamın görev alanında kalsa dahi, başvurular anında incelenerek takip edilecek, talebin ilk başvuru yerinde neticelendirilmesine özen gösterilecek, başvuru sahibine yapılan işlemler hakkında gecikmeksizin nihai ve kesin bilgi verilecek, başvuruların süratli ve doğru sonuçlandırılması amacıyla gerekli tüm tedbirler alınacaktır. 

            Emir açık ve net. İşlemi sonlandırmada kaçış yok. Benim konum değil diyerek işten sıyrılmakta yok..Yurttaş olarak beklediğimiz: 

            Tanzimattan sonra sıkça kullanılan KAHT-I  RİCAL tabirinin ,( ilgili Makale miz geçen sayılarda mevcuttur)deyiminin tekrar gündeme taşınmamasıdır. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59