banner333

banner309

YSK, Gümüşhane'de MHP'nin İtirazını Reddetti

YSK, Gümüşhane'de MHP'nin İtirazını Reddetti

Siyaset 09.05.2019, 09:00 08.05.2019, 22:58
YSK, Gümüşhane'de MHP'nin İtirazını Reddetti
banner400

Milliyetçi Hareket Partisi’nin Gümüşgöze Beldesi Belediye Başkanlığına Yaptığı İtiraz Reddedildi.

YSK’dan MHP’ye Ret

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Milliyetçi Hareket Partisi Gümüşhane İl Başkanlığının 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Belediye Başkanlığına seçilen AK Parti adayı Hasan Aksel’in “İlkokul mezunu olmadı” gerekçesiyle yaptığı itirazı oy birliği ile reddetti.

MHP Gümüşhane İl Başkanı Nadim Aydın imzası ile Yüksek Seçim Kurulu’na sunulmak üzere Kelkit İlçe Seçim Kurulu’na verilen dilekçede, “31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimlerde Gümüşhane İli Kelkit İlçesi Gümüşgöze Beldesi Belediye Başkanı seçilen Hasan Aksel'in "okuma - yazma I. kademe belgesi" ile adaylık başvurusu yaptığı, söz konusu belgenin adaylık için aranan ilkokul mezunu olma şartını yerine getirmediği, ayrıca ilgili kişinin aynı evrak numarası ile bir okuryazarlık belgesi daha sunduğu, içeriği değiştirilmiş belge ile yapılan müracaat nedeniyle mazbatasının iptal edilerek, 6 oy farkla ikinci sırada bulunan MHP adayı Mehmet Zeyrek’e verilmesi” talebinde bulunmuştu.

“Hasan Aksel’in Seçilme Yeterliliği Var”

Yüksek Seçim Kurulu yapılan itirazı görüşmesinin ardından oy birliği ile alınan kararda AK Parti adayı Hasan Aksel’in seçilme yeterliliği olduğu belirtilerek, şöyle denildi: “2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76. maddesindeki amir hükme dayandığından seçilenin Türk olmadığına, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğuna, okur-yazar olmadığına, seçilme yeterliliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğuna ve benzeri tam kanunsuzluk hallerine ilişkin ihbar ve itirazların, seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra dahi, T.C. Anayasasının 79. maddesinin verdiği görev ve yetkiye dayanılarak Yüksek Seçim Kurulunca her zaman incelenebileceği Kurulumuz tarafından kabul edilmektedir.”

“Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumlan yönetmeliğinin 72. maddesinin 6. bendinde; "Okuryazarlık Belgesi alanlar okur - yazar, Yetişkinlik II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi alanlar ise ilkokulu tamamlamış sayılır" hükmü yer almaktadır. Dosya muhteviyatının incelenmesinden; Kelkit İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 20/04/2019 tarihli, E.266489 sayılı yazısı ekinde sunulan ilgiliye ait beyan ve belgelerden, Gümüşhane İli Kelkit İlçesi Gümüşgöze Beldesi Belediye Başkanı seçilen Hasan Aksel'in 21/04/2012 tarihinde Yetişkinler II. Kademe Eğitimi Basan Belgesini aldığı anlaşılmaktadır. Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Gümüşhane İli Kelkit İlçesi Gümüşgöze Beldesi Belediye Başkam seçilen Hasan Aksel'in seçilme yeterliliğini taşıdığı anlaşıldığından, talebin reddine karar verilmesi gerekmiştir.  Açıklanan nedenlerle, talebin reddine, karar örneğinin Milliyetçi Hareket Partisi Gümüşhane İl Başkanı Nadim Aydın'a tebliği için Kelkit İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine, oybirliği ile karar verildi ” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (1)
Melikşah san 5 yıl önce
Tebrikler
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46