banner333

banner309

Tek Açık Havuz, Kurbağalara Terk Edildi:

Gümüşhane’nin Tekke köyünde, 1997 yılında dönemin belediye başkanı Avni Yayla tarafından yapılan ve şehrin tek açık yüzme havuzu olan Gümüşdamla yüzme havuzunda şimdi kurbağalar yüzüyor.

Siyaset 26.07.2023, 09:47 26.07.2023, 15:57
Tek Açık Havuz, Kurbağalara Terk Edildi:
banner400

Tekke’de Dönemin Belediye Başkanı Avni Yayla, gençlerin Harşit Çayı’nın kirli sularında yüzdüklerini görmesi üzerine yüzme havuzu yapmaya karar verdi. Başkan Yayla, yaklaşık 45 bin TL’ye maliyetle beldesine yüzme havuzunu kazandırmak için kolları sıvadı. Başta Tekke olmak üzere farklı bölgelerdeki gençlerin sosyal tesis ihtiyacını karşılayan ve birçok düğüne ev sahipliği yapan Gümüşdamla yüzme havuzu kaderine terk edildi. Tekke’nin beldelikten düşmesinin ardından yeterli ödeneği alamayan yüzme havuzu bakımsızlık nedeniyle kullanılmaz hale geldi. Vatandaşlar, mülkiyeti Gümüşhane  İl Özel İdaresi’ne ait olan Gümüşdamla yüzme havuzunun tekrar hizmete kazandırılmasını istiyor..

PİS DEREDE YÜZEN GENÇLER İÇİN YAPTIRDIM

Tekkede iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Avni Yayla Şehirdeki gençlerin Harşit çayında yüzmesine üzülerek yaptırdığı Gümüşdamla yüzme havuzunun yapıldığı dönemi Gümüşkoza gazetesine anlattı.

Gençlerden imza toplayarak belediye meclisinin onayını aldığını söyleyen Yayla, “1997 yıllarıydı, Harşit Çayı'nda bizim Tekke'nin gençleri yüzdüklerini görüyordum, sular da pisti. Görünce üzüldüm doğrusu, o zaman çocuklara, gençlere söz verdim. Dedim ki siz bu sularda hasta olursunuz. Bu sular sağlıksız sular. Ben size bir yüzme havuzu yapacağım ama sizden de talep gelmesi lazım dedim. Bunun üzerine gençler imza topladılar, aile büyüklerinden, abilerinden imza toplattılar, geldiler. Belediye başkanlığımıza müracaatta bulundular. Ben de o müracaatı değerlendirip, belediye meclisinden de geçirerek bunun yapımına karar verdik. 1997 yılında başladık, bir buçuk yıl içerisinde bitirdik. Bu hale getirdik. Aşağı yukarı 7, 8 yıl benim Belediye Başkanlığım zamanında havuz faaliyetteydi. Sürekli burayı ilaçlatıyorduk,  Trabzon'dan kimyager getiriyorduk. Haftada iki sefer suyun pH'ını ölçüyordu, suyun temizliğine  dikkart ediyorduk. Bu şekilde vatandaşa hizmet veriyorduk, çok da yoğun oluyordu, çok hareketli oluyordu. Sadece Gümüşhane'nin gençleri değil, Bayburt"tan, Kelkit"ten, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, gençleri geliyorlardı. Belediye de önemli miktarda bir gelir elde ediyordu. Ben 2004 yılında belediye başkanlığını iki dönem yaptım. Yine 2004 yılında ben ayrıldım. Benden sonra ikinci dönemin zamanında havuz kapandı. Buranın kapalı olması beni de üzüyor, eğer açık olsa Gümüşhane'den de köyümüze gelen giden olur. Hem esnafımız belli bir gelir temin eder hem de köyümüz hareketlenmiş olur. Ben de onun manevi mutluluğunu hissederim” şeklinde konuştu.

HAVUZUN KAPALI OLUŞUNDAN BÜTÜN SİYASİLER HABERDAR

Tekke köyü muhtarı Murat Soydaş ise Gümüşkoza Gazetesine yaptığı açıklamalarda, Tekke beldelikten düştükten sonra havuzun bu hale geldiğini söyleyerek,

“Ben önce şunu beyan edelim, Tekke Belediyesi'nin ilk personellerinden biriyim ne yazık ki içler acısı, beldemiz beldeden düştü. Burayı havuzlu bir sosyal tesis olarak, köyümüze gelir olsun diye geçmişte giden valimize yalvardık, yakardık. Bize on yıllığına burayı tahsis etti.  Köyümüz büyük köy olduğu için düğünlerimizi burada yapıyoruz. Geçen seneye kadar burada istihdam yaptık, çalıştırıyorduk. Geçen sene il genel sekreteri ve il genel meclis üyeleriyle beraber geldiler. Şu anda yer onlara ait olduğu için bizim bir tadilat yapma durumumuz yok ve havuzun bir tadilata ihtiyacı var, ilaç masrafları çok pahalı. Döviz üzerinden olduğu için şu anda ekonomik olarak zorlanıyoruz. Bir an evvel bu güzelim yeri canlandırmamız lazım. Bazı yerlerden su kaçırıyor, ilk önce suyu tutmak için bir tadilat olmalı. Artı motorlarımız var bu temizlik için. Bu filtre sistemlerinin yeniden elden geçmesi lazım. Birde burada açık hava olduğu için şuraya kapalı bir alan yapmamız lazım ki düğünlerde,  sıcaktan bunalıp serinlemek isteyen insanlar orada bir serinlik yaşasın diye. Yani iki amaçlı düşünüyorsunuz akşamları burada gerekirse bir canlı müzik eğlencesi de olabilir. Gümüşhane'de şu anda böyle bir sosyal tesis yok.  Şu anda havuzun kapalı oluşundan herkes haberdar. Bir şey demek de istemiyorum, bu konuda herkes bilgi sahibi. Şu anda siyasiler de olaya hakim, benim vicdanım sızlıyor. Belediye başkanımız da bilir, benim burada çok emeğim var. Kendi ellerimizle yaptık buraları. Bu çok acı bir olay yani, bunu anlatırken üzülerek anlatıyorum” dedi.

Haber: Selda Fırat / Deniz Tutcu

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 11 Mayıs 2024
İmsak 03:20
Güneş 05:03
Öğle 12:23
İkindi 16:17
Akşam 19:35
Yatsı 21:10