banner333

banner309

Vatandaş Fiyatlara Tepkili, Pazarcı ise Memnun!

Son günlerde üst üste gelen zamlar sebze ve meyve fiyatlarına da yansırken, pazar alışverişlerini yapamayan Gümüşhaneli vatandaşlar, pazardan elleri boş dönüyor.

Ekonomi 26.07.2023, 11:18 26.07.2023, 16:00
Vatandaş Fiyatlara Tepkili, Pazarcı ise Memnun!
banner400

Son günlerde üst üste gelen zamlar sebze ve meyve fiyatlarına da yansırken, pazar alışverişlerini yapamayan Gümüşhaneli vatandaşlar, pazardan elleri boş dönüyor.

Gümüşhane’de her hafta Yeni Pazar Yeri alanında kurulan ve Gümüşhaneli vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladığı Salı pazarında her hafta olduğu gibi bu haftada yoğunluk yaşanıyor.  Son günlerde üst üste gelen zamlarla birlikte sebze ve meyve fiyatları da yükselişe geçti. Markete ve pazara gelen son zamlardan sonra vatandaş ise fiyatlara tepkili. Alım gücünü ve fiyatların durumunu Gümüşhane Salı Pazarında vatandaşlara sorduk. Vatandaşlar pahalılıktan dert yanarken, pazarcılar ise fiyatların gayet normal olduğunu söyledi.  

Fiyatların çok pahalı olduğunu ve pazardan eli boş döndüğünü söyleyen bir vatandaş,

“Fiyatlar uçmuş durumda. Hiç memnun değilim vallahi. Yani hiç kimsenin de memnun olduğunu düşünmüyorum. Bilmiyorum insanlar nasıl yapacak. Elim boş dönüyorum ama almak zorundayım. Yani yemek için. Tabii ki Pahalı da olsa yiyeceğiz yani. Sonuçta yemek zorundayız” dedi.  

“Pazar Fiyatları Almış Başını Gidiyor”

Pazar poşetlerini göstererek evinin bir haftalık sebze meyvesini bir buçuk milyara aldığını söyleyen emekli vatandaş Fazlı Bayram ise,

“Emeklimiz çok şu anda mağdur. Cumhurbaşkanı ı bizi aldattı. Emekli şu anda ne yapacağını şaşırmış durumda. Gelin pazara inin, aileniz pazara insin, sorsun. Baksın vatandaş ne yapıyor? Hep açlıktan ölüyor insanlar. Para bulamıyor, evine gidip ihtiyaç göremiyor. Siz orada rahat rahat geçiniyorsunuz. Milleti kandırıyorsunuz. Biz emekliye zam  verdik bilmem ne diyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanı buna bir çare bulun. Yoksa önünüzde belediye  başkanlığı seçimleri vardır. Kesinlikle oy alamazsınız buradan. Pazar fiyatları almış başını gidiyor. Vatandaş şaşırmış ne yapacağını. Bugün aldığınız fiyat beş liraysa yarın oluyor yirmi lira. Buna önlem almanız gerekiyor. Poşetlerini dolduramıyorsun. Doldurma şansın yok. Bir şey aldın mı otuz kırk elliden başlar. Ha sen kendi sofranda biliyorsun on yedi türlü yemek yiyorsun, vatandaş bir tür bile yiyemiyor. Onu göz önüne almıyorsunuz” diye konuştu.  

“Açlıktan Ölen yok Memlekette”

Pazar esnafı Tahsin Köksal ise, fiyatların uygun olduğunu söyleyerek,

“Fiyatlar vallahi iyi durumda, çok az fiyatlar. Millet anca yatıyor aşağıya. Tarlalarını ekmiyorlar. Bahçelerini ekmiyorlar. Hazır ekmek değil gelsin ağzıma düşsün. Çalışsınlar abi. Çalışan demir pas tutmaz. Pazar esnafı olarak fiyatları normal buluyorum. Türkiye"'nin şu an parası değerleniyor. Millet onun farkında değil. Vatandaşlar memnun değilse çalışsınlar abi. Ben çalışırsam o da çalışsın. Mücadele etsinler, savaşsınlar. Açlıktan ölen yok memlekette. Herkes lüks içinde yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Başka bir Pazar esnafı Nazire Pelit’te,

“Çoğu vatandaş pazardan eli boş dönüyor. Poşetlerini dolduramıyorsun. Dolduramıyor ki kimse yani. Alacak gücü yok insanların. Hadi benim maddi gücüm var peki olmayanlar ne yapsın? Mazot aldı başını gidiyor. Bir markete gidiyorsun bir şey alacaksın. Bin liradan aşağı o marketten çıkamıyorsun. Biz o bin lirayla neler alırdık. Bir salça kaç liraydı? On lira, on beş lira, beş lira. Şimdi biz salçanın yanına bile yaklaşamıyoruz” dedi.  

“Poşetleri Dolduramıyorum, Her şey Çok Pahalı”

Pazar eksiğini görmek için geldiğini ancak fiyatların çok yüksek olduğunu belirten Vatandaş Aysel Tuncel,

“Fiyatlar çok pahalı. Yeğenlerime bir kilo sebze, meyve alamıyorum. O yüzden pazara da gelmek istemiyoruz. Köyde de yapamıyoruz. Hep patateslerimizi domuz yedi. Poşetlerimi dolduramıyorum. Her şey çok pahalı, bir şey alamıyoruz. Ne diyeyim ben? Fiyatları siz de okuyorsunuz yani. Büyüklerimizden bir yardım bekliyoruz. Bir indirim yapsınlar” şeklinde konuştu.  

İstanbul"dan gelen Yüksel Turan isimli vatandaş ise Gümüşhane’de ki fiyatların İstanbul’a oranla daha yüksek olduğunu söyleyerek,

“İstanbul'dan gelen bir vatandaş olarak İstanbul'a göre fiyatlar burada çok pahalı. İstanbul'da her vatandaşa göre uygun fiyat var. Burada fiyatlar standart gibi. İstanbul'da herkesin bütçesine göre sebze, meyve bulabiliyorsunuz. Burada her şey daha pahalı. Herkes birbiriyle aynı fiyatları satıyor. Düşük fiyat veren yok. Gümüşhane pazarında rekabet göremiyorum” dedi.

Pazar esnafı Nadire Sevim ise satışlarının durgun olmasından dert yandı. Sevim,

“Satışlar durgun, o kadar çok satış yapamıyoruz. Marketler desen ateş pahası. Domates 30 lira olursa bu insanlar nasıl yiyecekler? Vatandaş poşetlerini dolduramıyor. Eli boş dönüyor zamlardan sonra fiyatlar da arttı iyice. Her şey çok pahalı durumda, daha da çok artacağını söylüyorlar. İnsanların hali ne olacak bilmiyoruz” diye konuştu.  

“Üreteceğiz, Başka Çare Yok”

Vatandaşın istediği her şeyi alabildiğini söyleyen bir başka pazar esnafı Mustafa Saraç ise,

“Pazar fiyatları bence uygun, vatandaş istediğini alıyor. Vatandaş köyünün malı da para yapıyor, üretiyor sonra gelip burada satıyor. Gurbetten gelen de gayet memnun. Vatandaşların çoğu pazardan elim boş döndüm, fiyatlar çok yüksek diyor. Ben yanlış diyorum. Çalışana para var. Az önce adam geldi iki saat çalıştı beş yüz lira aldı gitti. Fiyatlar maaşlara da uygun. Yirmi sekiz bin lira, devlet memuru maaş alıyor. Benim gibi gidip köyde duracak, merkezde olmayacak.Doğaş gazlı dairede durmayacak. Gidip İstanbul'da yaşamayacak, köye gidecek. Köyde ki vatandaş yumurtayı bile parayla alıyor. Üreteceğiz, başka çare yok” ifadelerini kullandı.  

“Gümüşhane Yetim, Gümüşhane Sahipsiz”

Muammer Ölmez isimli emekli vatandaş ise

“Memurlara hükümet çok para verdi. Ama biz emekliler açlıktan ölüyoruz. Tayyip baba biz emeklilere para vermedi. Bizden oyları aldı ama bize sırtını döndü. Pazara gelemiyoruz. Pazarın kapısından giriyoruz, dolaşıyoruz ama elimizde bir şey yok. Elimde bir tane poşet var. Her şey belli ortada görünüyor. Bu son gelen zamlardan sonra vatandaşlar şikâyetçi. Daha arabalara da binemiyoruz Mazot oldu otuz beş lira. Daha arabaların kapılarını kilitledik. Yanına bile yanaşamıyoruz daha. Fiyatların ineceğini hiç tahmin etmiyorum. Bizim Gümüşhane'miz yetim, Gümüşhane'nin sahibi yok” dedi.

İşlerinin çok iyi olduğunu belirten pazar esnafı Arif Elmas’ da,

“Çok şükür satış yapıyorum. Her zamanki aldığım parayı da alıyorum. İşlerim de iyi şükürler olsun. Şükür etmeyen şükrünü bilmez. Millet şikâyetçi ama boşuna şikâyetçi. Git marketlere dolu. Git bakkallara dolu. Git lokantalara dolu. Pahalılık var ama millette de alım gücü var. Yani konuşanlar boş konuşuyor. Gelen zamlar vatandaşı etkilemedi. Türkiye bütün dünya devletlerinden daha iyi. Kimse dert yanmasın” şeklinde konuştu.  
“Alım Gücünden Yana Bir Sıkıntı Yok”

Şu anki fiyatların eskiye göre daha pahalı olduğunu vurgu yapan pazar esnafı Batuhan Demirci ise,

“Mesela ben dört beş sene öncesinde bir şeftaliyi beş liraya, on liraya satarken, Şu an otuz liraya şeftaliyi, otuz beş liraya nektariyi satıyorum. Eskiden fiyat ucuz olduğu için müşterilerimiz genelde bunlarda bir şeyler arardı. Çürük olduğunu, kötü olduğunu falan düşünürlerdi. Şu an mal değerlendirdikçe buna talep de artmaya başladı. Yani iki kilo verdiğim malzemeyi şu an dört kilo alıyorlar. Değerlendikçe daha fazla alım gücü de daha da yukarı doğru çıkıyor. Ben haftada bir araba malzeme alıp geliyorum Erzincan'dan. Şu yaz sezonu haftada üç kez gidip geliyoruz Erzincan'a. Yani bir araba gidip gelmektense şu an üç araba gidip geliyoruz. Alım gücü gayet iyi. Arkadaki boş kasaları siz görüyorsunuz. Alım gücünden yana bir sıkıntı olduğunu ben düşünmüyorum. Fiyat ne kadar yukarı gittikçe talep o kadar artıyor” dedi.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 04 Mayıs 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:10
Öğle 12:24
İkindi 16:15
Akşam 19:27
Yatsı 21:00