banner333

banner309

Erdoğan’a Gümüşhane’den tılsımlı gömlek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Gümüşhane ziyaretinde kendisine Osmanlı padişahlarının savaşa giderken giydiği tılsımlı gömlek hediye edildiği ortaya çıktı.

Siyaset 16.08.2018, 11:06
Erdoğan’a Gümüşhane’den tılsımlı gömlek
banner400

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Gümüşhane ziyaretinde kendisine Osmanlı padişahlarının savaşa giderken giydiği tılsımlı gömlek hediye edildiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın miting öncesinde ziyaret ettiği Belediye Başkanlığında Başkan Ercan Çimen ve diğer yetkililerle görüştükten sonra ziyaretin sonunda Belediye Başkanı Ercan Çimen tarafından hazırlattırılan tılsımlı gömlek tablosu hediye edildi.

Vali Okay Memiş ve Başkan Çimen tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediyenin takdim edildiği fotoğraf Başkan Çimen tarafından sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Osmanlı padişahlarının savaşlara katılmadan önce giydikleri üzerinde ayetler yazılı tılsımlı gömleğin Topkapı Sarayındaki aslının birebir kopyasının tablosu Cumhurbaşkanına hediye edilirken, son dönemde Türkiye üzerinde özellikle döviz üzerinden oyunlar oynanan Türkiye’nin liderine böyle bir gömlek tablosu hediye edilmesi manidar bulundu.

İşte tılsımlı gömleklerle ilgili https://www.sarrafoglu.com/osmanli-padisahlarinin-tilsimli-gomleklerinin-sirri/ adresinde yer alan bazı bilgiler:

8 BİN İLMEKLE DOKUNUYOR

Osmanlı sultanlarının savaşta galip gelmek, nazardan korunmak ve şifa bulmak için giydiği gömleklerin üzerindeki harf ve rakamlar Kur’an’daki ayetleri temsil eder. Bu gömleklerin sırrı ise sadece gömleği dokuyan kişi tarafından bilinmektedir. Bunların ne manaya geldiğinin herkes tarafından bilinmemesi, gömleğin sahibinden kaynaklanıyor. Yani tılsımlı gömlek kişiye özel çalışma olduğu için o kişi hakkındaki özel bilgiler de bu şekilde saklanıyor. Bir gömlek 8 bin ilmekle dokunuyor.

87 GÖMLEK 7/24 KORUNUYOR

Topkapı Sarayı’nda padişahlara ait 87 adet gömlek bulunduğu biliniyor. Sarayda 24 saat gözetim altında tutulan bu gömlekleri padişah ve vezirlerin  savaşa ve sefere giderken buradan alarak üzerlerine giydiklerini biliyoruz.

HANGİ GÖMLEK NE İÇİN ŞİFA

Hastalıklara karşı, özellikle felç için (Kaside-i Bürde), ruhsal sıkıntılar için (Felâk ve Nas) surelerinin gömlekler üzerine yazıldığını belirten Evliya Çelebi, bu gömleklerin ayrıca şahsa özel olduğunu başkası giyse bile bir faydasının olmayacağını belirtiyor. Tılsımlı gömleklerin nasıl hazırlandığına ilişkin şu bilgileri buluyoruz: “Gömlek hazırlanmadan önce sarayın müneccimbaşısı gömleğin hazırlanma amacına uygun bir zaman belirler. Bu uygun saat halk arasında bilinen adıyla “eşref saati” dir. Daha sonra devrin ünlü hocaları istenen amaca uygun ayet ve duaları seçerler. Seçilen ayetler ve diğer yazılar devrin ünlü hattatları tarafından gömlek üzerine yazılır. Daha sonra da terziler önceden kesilmiş parçaları bir araya getirip, dikerler. Böylece bir tılsımlı gömlek; müneccim, din adamı, hattat ve terzinin işbirliği ile ortaya çıkar.”

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09