banner333

banner309

Gümüşhane'de Obeziteye Dikkat Çekildi

Sağlık 17.05.2024, 16:46
Gümüşhane'de Obeziteye Dikkat Çekildi
banner400

Gümüşhane Devlet hastanesi Diyetisyenlerinden Esra Kale, 18 Mayıs Avrupa Obezite Gününde açıklama yaptı.

Gümüşhane Devlet hastanesi Diyetisyenlerinden Esra Kale, Şişmanlık (obezite) vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıktığını, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen enerji metabolizması bozukluğu olup sedanter yaşam, fiziksel aktivite yetersizliği ve sağlıksız beslenme gibi modern yaşamın bir sonucu olarak ortaya çıktığının altını çizdi.

Vücut ağırlığının değerlendirilerek obezitenin saptanmasında en basit ve güvenilir yol BKİ’nin (Beden Kütle İndeksi) hesaplanması olduğunu söyleyen Kale, “ BKİ, vücut ağrılığının (kg cinsinden) boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır. BKİ’nin normal değerlerin (18.5-24.99 kg/m2) altında ya da üzerinde olması sağlık riskinin arttığının göstergesidir” dedi.

Vücut ağırlığının değerlendirilmesinin diğer yollarını anlatan Kale, bel çevresi ölçümünden elde edilen değer karındaki yağlanmayı ve organların yağlanmasını gösterdiğini söyledi.
Kale, Erkeklerde bel çevresinin ölçümünün 94 cm olması, kadınlarda ise 80 cm’den yüksek olması, sağlık riskini artıra bileceğini söyledi.

Obezitenin başlıca risk etmenlerinden bahseden Kale “karbonhidratlı yağlı besinlerin fazla tüketilmesi, ödüllendirici beslenme, anksiyeteyi gidermek için aşırı beslenme, hızlı hazır besinlerin tüketim miktarı ve sıklıklarının fazla olması, öğün atlama, hızlı yeme ve az çiğneme, az su içme, beslenme alışkanlıkları, fiziksel akivitenin yetersiz olması, uyku süresinin yetersiz olması, kullanılan bazı ilaçlar(antidepresan vb.), doğum sayısı ve doğumlar arası geçen süre olarak sıralanabilir” dedi.

Obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsurunun sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitenin artırılması olduğunu söyleyen Kale, Vücut ağırlığının yönetimi için yapılması gerekenleri şu şekil anlattı;
“Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığı hedeflenmeli. BKİ: 18.5-24.99 aralığında olmalıdır.
Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olacak şekilde günde üç ana öğün tüketilmelidir. Özellikle kahvaltı öğünü atlanmamalıdır. Kahvaltı öğününün tüketilmesi sağlıklı vücut ağırlığının sürdürülmesini ve gün boyunca aktif olmayı sağlar.
Öğünlerde farklı besin gruplarından çeşitli besinler tüketilmelidir.
Öğünler tüketilirken yemek dışında farklı bir uğraş içinde olunmamalıdır (televizyon seyretme, cep telefonu kullanma vb.).
Öğün aralarında enerji içeriği düşük olan besinler (meyve, sebze, süt, ayran vb.) tüketilmeli ve sağlıklı besin seçimine özen gösterilmelidir”.

Haber: Zeynep Yılmaz 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:22
Güneş 05:08
Öğle 12:34
İkindi 16:28
Akşam 19:49
Yatsı 21:27