banner333

banner309

17.08.2022, 08:33

Mülki İdare Amiri olarak Vali TAŞBİLEK’in Köy gezileri

Valilerin ziyaret gezileri Osmanlı-Türk yönetiminde  eskiden beri süregelen bir uygulamadır .   1871 tarihli İdare‐i Umumiyye‐i Vilayet Nizamnamesine  göre de her Vali senede bir veya iki defa üç ayı geçmemek üzere bu ziyaret gezilerini (halkın derdini dinlemek)yapmak zorunda imiş. Nitekim Osmanlı döneminin son Valilerinden değerli hizmetleri ile bilinen   Mehmet Ferit Paşa’ Konya Vali liği sırasında 18 Mayıs 1899 tarihinde hareketle 19 gün süren gezisini   06 .Haziran .1899 tarihinde tamamlayarak Konya ya döndüğünü tarihe düşen notlardan öğreniyoruz .

     Bu notu özellikle düşüyorum ki vatandaş ,”iş için Vilayete uğradım . Vali yoktu “yanlış değerlendirmesinde bulunmasın diye. Bilmeliyiz ki, Vali’ler makamında yoksa , ya iç denetimdedir, veya önemli bir toplantıya başkanlık ediyordur , yada  dertlerini zevk edindiği vatandaşların ayağına kadar giderek onları dinliyordur. Özellikle Valimiz Sayın TAŞBİLEK gibi.

    Valilik; kökeni çok eski zamanlara dayanan, yetki ve sorumlulukları nedeniyle toplumun gözünde oldukça muteber olan bir meslektir.

       B u nedenle kendilerine Mülki İdare Amiri unvanı verilmiştir

      Vali , İllerin başında, merkeze ait bulunan bir takım yetkileri merkez adına kullanan, merkezi yönetimin tümünü temsil eden ve tümüne karşı sorumlu bulunan bir yöneticidir. Ve iller Vali adı verilen bu yöneticiler tarafından yönetilir. İl idaresinin başı olan vali, illerin yönetimi yetki genişliği esasına dayandığından, Devletin, daha doğrusu devlet tüzel kişiliğinin ildeki temsilcisidir.

     Aynı zamanda Vali, İl’ de Hükümetin ve ayrı ayrı her bir bakanlığın da temsilcisi olup, hem hükümetin hem de bakanlıkların idari ve siyasi yürütme organıdır .

      Bu bağlamda gezilerini sürdüren Vali Kamuran Taşbilek uğradığı köylerde vatandaşlar tarafından coşkuyla ve  heyecanla karşılanıyor.Öyleki ,diğer köyler sıraya girmiş durumda ”Acaba bizim köye ne zaman gelecek?” diye.

     . Köy sakinleriyle yakından ilgilenen Vali Kamuran Taşbilek,  vatandaşları kucaklıyor, hal-hatır soruyor, çocukları seviyor, onları küçük hediyelerle mutlu ediyor . Büyüklerin ellerini öpmeden de edemiyor.Şehit yakınlarına , gazilere ve hastalara ayrı bir ihtimam gösteriyor... Sonrada bir hatırlatma yaparak istekleri dinliyor,

       Vali bey Yurttaşlara şu hatırlatmada bulunuyor.” Klasik isteklerinizi, yani Yol -su -elektrik gibi hizmetleriniz tarafımızdan bilinmekte, onları Devlet olarak zaten takip ediyoruz. Devam edenleri bitirmeye çalışıyoruz. Siz bana ulaşıp aktaramadığınız sorunlarınızı aktarın ki çare olalım.”, Bu uygulamanın altını çizerek vurgu yapan Sayın Taşbilek :eğitim, sağlık, yoksulluk , bakıma muhtaçlar ,özürlüler için gelen taleplerin hemen hepsine çözüm üretmede verdiği sözü en kısa sürede gerçekleştiriyor. Köylülerin klasik istekleri konusundaki kısır döngüyü kırmaya çalışıyor.  Bunu da kararlılıkla sürdürüyor. Yani acil ihtiyaçları birinci öncellikli olarak dinlemeyi yeğliyor.

      Buna rağmen Ağustos.2022 nin ilk haftasında Vali Taşbilek kendisine eşlik eden GTSO Başkanı  Sayın İsmail AKÇAY la birlikte  Yağmurdere bölgesinde ziyaret ettiği 13 köyden sadece üçünden aykırı istek geldi. Bunlardan birisi Bandırlak köyü eski muhtarı nın elektrikli yürüteç isteği  ki ,aynen kabul gördü .Diğer 10 köy,” Bizi adam yerine koyup ziyaret ettiniz ya, bu bize yeter. başka bir şey istemiyoruz.” , “bildiğim bildik, çaldığım düdük” misali. illada “yol, yol,yol,” diyorlar.

    Vatandaşlar haklı. Yağmurdere- Araklı çatak yolunun  37 yıl öncesini biliyorum.. 7 yıl öncede, Salmankas tünelini görmek için ayni vadiden geçmiştim. Değişen bir şey görmemiştim. Şimdi memnuniyetle öğreniyoruz ki Vali Kamuran Taşbilek’in   talimatıyla bu yıl  Yağmurdere -Çatak yolu standart hale getirilecek. İşte Mülki idare Amiri buna derler.  Vali beyin bu talimatı Bana 1934.. yılında ilk kez Yağmurdere yolunu yapan,  Vali Etem Aykut (topal Vali ) çağrışımını yaptırdı.. 88 yıl sonra da Vali Taşbilek derde deva olmaya çalışıyor.Ben eminim  ki,Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek’ de   tıpkı Vali Ethem Aykut gibi O da meşhur Valiler kitabında yer alacaktır.

     O gün kazma- kürekle yapılan yollar şimdi dev iş makineleri ile yapılacak. Umarım kısa sürede gerçekleşir.  

      Konuyla ilgili olarak 23.eylül.2014 tarihli Demokrat Gümüşhane gazetesinde yazdığım “Hizmet bekleyen Yöremiz -YAĞMURDERE”ve -19.08.2015 Tarihli aynı gazetede” “Bir yol Hikayesi “başlıklı makalelerimde konuyu enine boyuna paylaşmıştım.. Aynı yazılar ,  “Köşemde Yazdıklarım” adlı kitabımda da yer almaktadır. Okunmadı ise ben ne yapayım.

    Eskiden bu hizmetler ilgili makamlara hatırlı kişilerce yada kimi aracılarla iletilerek çözüm istenirdi. Şimdi ise devlet vatandaşın ayağına kadar giderek hizmet vermeye çalışıyor.

,  “ Devlet -Millet “bütünleşmesi buna derler ,Yani Devletin uzanan sıcak elini vatandaş korkmadan irkilmeden hararetle sıkma özgürlüğünü yaşıyor. Demokrasi adına yönetim adına bu ilerlemeye kavuşma erdemini bize yaşatan Kamuran Taşbilek gibi Valilere gönülden teşekkürler.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59