banner333

banner309

24.06.2011, 17:21

KUŞAKKAYA SKYWAY

Gümüşhane üniversitesinin şimdiye kadarki 3. dünyacı açıklamalarından bu yana ilk defa bu kent adına, bu kenti ilgilendiren ve çağa uygun bir proje ile vizyon çizildi. Gümüşhane üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi Filiz Kumaş’ın “Kuşakkaya Skyway” ( asma yol) projesi ile gerçekleştirdiği bu proje birilerine uçuk ya da öngörülemez gibi gelebilir. Ancak bu proje kentin doğal dengesine uygun olmakla beraber turizm cazibe merkezi olması içinde bir avantaj.
Hatırlarsanız daha önce tramvay ve Süleymaniye’ye teleferik projesi, dalga konusu olmuştu. Oysa bir kentin gelişimi, o kent için geliştirilen projelerle kalkınma ivmesini yakalayabilir.
Bu projeyi okurken aklıma, Antalya Kemer Çamyuva beldesinde bulunan ve teleferikle çıkılan “Tahtalı dağı” geldi. Tüm alan ve deniz, engin görüntüsü ile ayaklarınızın altında adeta. Hemen hemen her turistin mutlaka ziyaret ettiği bir dağ, tahtalı dağı.
Kuşakkaya’nın da sembol bir görüntüsü var. Bir ağrı dağı gibi.
Gümüşhane’nin sembol bir doğa tablosu, kuşakkaya dağı. Ama buna rağmen belediye ambleminden çıkarılması bile gündeme gelmişti de, bu yanlıştan kıl payı dönülmüştü.
Projenin gerçekleşme ihtimali var mı? Çok daha basit olan tramvay meselesine bakış ve Trabzon’un gündeminden düşmeyen demiryolu projesine olan ilgisizliğe ve duyarsızlığa bakıldığında, ben pek ümitli değilim doğrusu. En azından kısa vadede uzak bir ihtimal.
Yıllardır dile pelesenk olmuş olan Süleymaniye kış sporları projesinin şuan geldiği noktada henüz daha bir çivi bile çakılmamışken; tarihi ve kültürel konaklar, kaleler, köprüler, mabetler kaderlerine terk edilmişken, çok önemli ve turizm cazibe merkezi olması bakımdan bir ivme verecek olan “Kuşakkaya Skyway” projesinin olabilirlik ihtimali, çok zayıf bir ihtimal bence.
Diğer projeler hayata geçmeden “Kuşakkaya Skyway” projesinin bir fantezi olduğunu, demiyorum. Ancak bu projeyi sahiplenecek ve hayata geçirebilecek bir iradenin olmadığını, Süleymaniye ve diğer kültürel varlıkların durumunu örnek vererek belirtmek istedim. Demem o ki şimdiye kadar yapılanlar, bundan sonrası için bir teminattır durumu olmadığından, “Kuşakkaya Skyway” projesinin akıbetini şimdiden kestirmek güç değil.
İşin güzel tarafı, Gümüşhane üniversitesinden şimdiye kadar duyduğumuz 3. Dünyacı açıklamaları unutturacak yeni ve bu kent için anlamlı bir projenin ortaya konabilmesidir.
Umarım “Kuşakkaya Skyway” projesi, tıpkı diğerleri gibi tozlu proje raflarında eskimez.
 
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:08
Güneş 04:55
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:42
Yatsı 21:22