banner333

banner309

Canlı Ağaç Müzesinde Sonbahar

 Kürtün ilçesinde bulunan, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Kafkaslar’ın en yüksek, en çaplı göknar ve ladin ağaçlarını bünyesinde barındıran Örümcek Ormanları, ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

Kürtün 07.10.2018, 16:53
Canlı Ağaç Müzesinde Sonbahar
banner400

 Kürtün ilçesinde bulunan, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Kafkaslar’ın en yüksek, en çaplı göknar ve ladin ağaçlarını bünyesinde barındıran Örümcek Ormanları, ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

Sonbaharın gelmesiyle renk cümbüşünün yaşandığı Örümcek Ormanlarına özellikle fotoğraf tutkunları akın ediyor. Örümcek Ormanları’ndaki şelaleler ise sonbaharda bitki örtüsünün büründüğü renklerle ayrı bir güzellik oluşturuyor.

Temiz Havası ve Eşsiz Peyzajı

Kürtün ilçesi Yeşilköy sınırları içinde bulunan 2 bin 630 dekarlık alan, 1998 yılında “Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Alanı” olarak ilan edilirken; tabiat koruma alanı içerinde toplam 8 adet ladin ve köknar ağacı ise Avrupa’nın en yüksek ağaçları olarak tescilli. Yaylacılık kültürünün yoğun olarak yaşatıldığı Kürtün’de, bölgenin başlıca yaylaları olan Güvende, Kazıkbeli, Çıkrıkdüzü yaylaları yolu üzerinde bulunan eşsiz coğrafya ilkbaharda karların erimesiyle beraber yaylacıların yaylalara çıkışına sahne olurken, sonbahar ile birlikte ise dönüş yolculuğuna tanıklık yapıyor. Son günlerde renk değiştiren ve sarıdan kırmızıya, kahverengiye kısacası renk cümbüşüne dönen coğrafya bu günlerde dönüş yapmakta olan yaylacılar ile birlikte fotoğraf meraklılarının ve doğaseverlerinin de akınına uğradı. Kent merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan ve sık bitki örtüsü dolayısıyla Örümcek Ormanları ismi verilen tabiat koruma alanı, şelaleleri, temiz havası ve eşsiz peyzajıyla fotoğraf tutkunlarının ve doğaseverleri ziyarete davet ediyor.

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın, “Örümcek Ormanlarında farklı yükselti basamaklarında farklı ağaç türleri olduğu için örtü üstü gibi örtü altı zenginliği de çok çeşitli. Bu farklı çeşitlilikten dolayı bölgede adeta mikroklima özelliği var” dedi.

Türkiye’nin En Önemli Karışık Ormanı

Aydın, Örümcek Ormanlarının, Türkiye’nin önemli “karışık” ormanlarından biri olduğunu belirterek, “Kürtün ilçesinden vadiye girildiğinde önce ladin ve kayınlarla karşı karşıya kalıyoruz. Daha yükseklere çıktıkça ladinle karışık çok sayıda geniş yapraklı ağaç türleri görmek mümkün. Kayının yanı sıra ceviz, kavak, orman gülleri, yaban fındıklarını baskın olarak görebiliyoruz” açıklamasında bulundu.

Anıt Ağaçlar

Örümcek Ormanlarında doğu ladininin yanı sıra batı kayını örneklerinin de bulunduğunu dile getiren Aydın, şöyle devam etti:  “Ormanın 263 hektarlık bölümü, Avrupa, Kafkaslar ve ülkemizdeki en yüksek ve çaplı köknar ve ladin ağaçlarını bünyesinde barındırması nedeniyle Orman Bakanlığınca 1998’de koruma alanı ilan edildi. Örümcek Ormanları Tabiat Koruma alanı içinde yer alan 4 köknar tescil edilerek koruma altına alınmıştır. 61,5 metre boyundaki Karadeniz köknarı, Avrupa’nın en uzun köknarıdır. Ormandaki doğu ladinleri ise 57,6 metreyle en boylu, 1,92 metre çaplarında en büyük çap ve çevreye sahip ağaçlar arasında yer almaktadır. Yaşlarının ise 450 olduğu tespit edilmiştir.”

Gen Koruma Alanı

Aydın, Örümcek Ormanları içerisinde, bin 450 rakımda Gen Koruma Alanı bulunduğunu da ifade ederek, “Bu orman, Ladin Gen Koruma Alanıdır. Bu alanda belli zamanlarda çelik ya da tohum alınarak ülkemizin değişik yerlerinde dikimi yapılmaktadır. Gen Koruma Ormanının daha yukarılarında sarıçam ormanları ile karşılaşıyoruz. Sarıçam bölümünde çok özellikte bitki çeşitliliği, çok sayıda otsu bitkiler yer almaktadır” diye konuştu.

“Ağaç çeşitliliği ormanın genetik değerini artırıyor”

Müdür Aydın, Örümcek Ormanlarındaki ağaç çeşitliliğinin ormanın genetik değerini artırdığını kaydederek, şunları söyledi:  “Türkiye’de karışık ormanlarımız var ancak farklı mesafelerde görülecek ağaç türleri, Örümcek Ormanlarında mevcut. O nedenle Örümcek Ormanları çok farklı orman özelliği taşımakta. Örümcek Ormanları, Zigana ve diğer ormanlara göre daha kapalı olduğundan dolayı çeşitliliği belirlemek için çok daha detaylı çalışmak gerekiyor. Kapalı ormanlarda tür çeşitliliğinin az olması beklenir fakat Örümcek Ormanlarında farklı yükselti basamaklarında farklı ağaç türleri olduğu için örtü altı zenginliği de çok çeşitli. Bu farklı çeşitlilikten dolayı bölgede adeta mikroklima özelliği var. Bu, nemi ve sıcaklığı belli düzeyde tutuyor. Bu nedenle birçok bitki çeşidinin yaşamasına ve büyümesine imkan sağlıyor.”

Örümcek Ormanlarının Özellikleri

Labirenti andıran patikaları, göğe tırmanan ağaçları, hırçın yamaçları, çağıltılı dereleri, şelaleleri, bitkileri ve barındırdığı hayvanlarıyla Avrupa’nın en uzun köknar ve ladinlerinin boy verdiği bir ağaç müzesi olan Örümcek Ormanları, ziyaretçileri bekliyor.

Gümüşhane’nin Kürtün ilçe sınırları içerisinde bin 215 metre rakımda yer alan Örümcek Ormanlarının, 38 bin hektar alana yayıldığı belirtilirken, Avrupa’nın en uzun köknarları ve Balkanların, Kafkasların en boylu ve çaplı ladinlerinin yer kaydedildi.

Kürtün ilçe merkezine 12 kilometre mesafedeki Örümcek ormanları içinde yer alan anıt köknarların en büyüğünün 61,5 metre boyunda, 2.19 metre çapında ve çevre genişliği de 6.91 metre olup Avrupa’nın en büyük köknarı olduğu ifade edildi.

Gövdeler Damgalanarak Koruma Altına Alınıyor

Diğer yandan Örümcek Ormanları içerisinde yer alan Avrupa’nın en uzun köknarları 54,5 metre, 53,5 metre,52,5 metre boylarında olduğu belirtilirken, bu ölçülerdeki diğer köknarların ise 450 yaşında olduğu vurgulandı. Örümcek ormanlarında bulunan köknarlara balta vurulmasın kesilmesin diye, sırım gibi düz pürüzsüz, yakışıklı gövdeleri damgalanarak koruma altına alınıyorlar.

Kürtün ilçesine bağlı Çıkrık düzü mevkiinde bin 370 metre rakımda bulunan Doğu ladin ağaçlarının Balkanlar ve Kafkasya’nın en uzun ve çaplılarının da Örümcek ormanlarında olduğu belirtildi. En büyüğünün boyu 57,6 metre çapı 2,11 metre ve çevre genişliği de 6,65 metre olduğu belirtilirken, diğer ladinlerin ise 54 metre, 49 metre boylarında ve 450 yaşlarında olduğu kaydedildi.

Gümüşhane’nin Her Köşesindeki Sonbahar Renkleri Büyülüyor

Yüksek rakımlı köyleri ile Doğu Karadeniz’de sonbahar renklerinin en görkemli şekilde görülebildiği Gümüşhane, beyaz gelinliği öncesi rengârenk elbisesini giydi.

Sonbahar ile birlikte, Gümüşhane il merkezinin doğuya bakan yüzünde bulunan titrek kavak ormanlarında sarıdan kahverengine kadar her tonda sıcak renkler izleyenlerini adeta büyülerken,

Karadeniz sahiline yakın bölümlerde ise yemyeşil çam, ladin ve köknarların arasındaki yapraklı ağaçların sonbahar giysileri giymiş hali, ziyaretçilerini huzur dolu bir şekilde evlerine uğurluyor.

Harşit ve Kelkit vadileri olarak iki vadiden oluşan Gümüşhane, doğası itibari ile de ziyaretçilerine her mevsim çok çeşitli alternatifler sunarken, sonbahar mevsimi ve beraberinde getirdiği renk dönüşümleri fotoğrafçılar için eşsiz fırsatlar sunuyor.

Çağlayandibi Şelalesi

Gümüşhane’nin Örümcek Ormanlarına ayrı bir güzellik katan ise Çağlayandibi Şelalesi oluyor. Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in girişimleri ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar ise şelaleye daha rahat ulaşma imkanı sağlıyor.

Şelaleye yapılan büfe, ağaç köprü ise şelaleyi görmeye gelen ziyaretçilere çeşitli imkanlar da sunuyor.

Yine Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in girişimleri ile Örümcek Ormanları içerisine yapılan beton kaplama yol, hem ziyaretçilere daha rahat hareket etme imkanı sağlarken hem de orman içerisinde ayrı bir güzellik oluşturuyor.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11