banner333

banner309

Zigana Coğrafyasının Tarihi Köprüleri İlgi Bekliyor

Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Zigana Köyü Horece Köprüsü Gümüşhane’de, Bağışlı Mahallesi Cimligas Köprüsü’de Trabzon’da yetkililerin ilgisini bekliyor.

Kültür Sanat 09.01.2024, 12:46
Zigana Coğrafyasının Tarihi Köprüleri İlgi Bekliyor
banner400

Geçmişi geleceğe bağlayan Zigana’nın taş köprüleri aynı kaderi paylaşıyor. Tarihi İpekyolu üzerinde birbirine 20 kilometre mesafede bulunan Zigana Köyü Horece Köprüsü Gümüşhane’de, Bağışlı Mahallesi Cimligas Köprüsü’de Trabzon’da yetkililerin ilgisini bekliyor.

En son teknoloji kullanılarak Avrupa’nın en uzun çift tüp tüneline kavuşturulan Zigana Dağının hem Gümüşhane hem de Trabzon yüzündeki tarihi köprüleri yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. İşlevselliğini yıllar önce kaybeden her iki tarihi yapı kaderine terk edilirken, zamanın tahrip edici özelliğinin yanı sıra ilgisizliğin de kurbanı oluyor. Bu köprülerden biri Gümüşhane’nin Torul İlçesi Zigana Köyünde yer alırken bir diğeri de Trabzon’un Maçka İlçesi Bağışlı Mahallesinde bulunuyor.

Tarihi İpekyolu güzergâhının Zigana Coğrafyası bölümündeki iki önemli durağında yer alan köprülerin topuk kısımlarında oluşan tahribatlar bir an önce müdahaleye ihtiyaç duyuyor. Köprüler ile ilgili Köy Muhtarlıklarınca Torul ve Maçka kaymakamlıklarına restorasyon taleplerinin iletildiği öğrenilirken her iki ilin turizm potansiyelinde önemli bir yer tutan tarihi eserlerin bir an önce programa alınması talep ediliyor.

Horece Köprüsü ile ilgili Gümüşkoza’ya konuşan Zigana Köyü Muhtarı Barış Akman zaman kaybedilmeden köprüye müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Oluşan tahribat ile ilgili duyarlı köylülerin geçici tamiratlar yaptığını dile getiren Akman, “Köprü, uzman kişiler tarafından hazırlanan bir proje dahilinde restorasyona ihtiyaç duyuyor.  Köprüyü görünmez kılan ağaçlar aynı zamanda kökleri ile köprüyü tehdit ediyor. Taban kısımlarından düşen taşlar yapıyı yıkılma tehlikesi ile yüz yüze bırakıyor” dedi.

Bağışlı Mahallesi Muhtarı Aziz Kara’da Cimligas Köprüsü ile ilgili yetkililerin harekete geçmesini talep ederek geçmişin tanıklarını geleceğe aktarmanın en önemli sorumlulukları olduğunu söyledi.

Tarihi taş yapının yol güzergâhının değişmesi ile birlikte kaderine terk edildiğine vurgu yapan Kara, “Köprümüz ve hemen yakınında yer alan kilise kalıntısı buranın geçmişinin tanıkları. Bölgemiz turizm açısından çok önemli bir destinasyon. Buraya yapılacak her türlü yatırım karşılık buluyor. Yıkılmak üzere olan köprümüz de bu özelliğe sahip yapılardan biri. Köprünün durumunu Maçka Kaymakamlığına bildirmiş restorasyonunu talep etmiştim. Ancak bu güne kadar bir girişim olmadı. Bir an önce harekete geçmek durumundayız” diye konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 03:42
Güneş 05:18
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:21
Yatsı 20:51