banner333

banner309

1915 Tehcir Belgeseli TRT World'de Yayımlandı: Gümüşhaneli Tarihçi M. Burak Pir de Katkıda Bulundu

TRT World, 1915 Tehcir'i anlatan bir belgesele imza attı. "1915 Tehcir" adlı belgeselin hazırlanmasında Gümüşhaneli harp tarihçisi M. Burak Pir de önemli rol oynadı.

Kültür Sanat 02.06.2024, 10:12
1915 Tehcir Belgeseli TRT World'de Yayımlandı: Gümüşhaneli Tarihçi M. Burak Pir de Katkıda Bulundu
banner400


TRT World, 1915 Tehcir'in karanlıkta kalan yönlerini aydınlatan bir belgesele imza attı. "1915 Tehcir" adlı belgeselin hazırlanmasında Gümüşhaneli harp tarihçisi M. Burak Pir de önemli rol oynadı.

Daha önce hiç yayınlanmamış arşiv görüntülerinin de kullanıldığı belgeselde, Türk-Ermeni ilişkileri açısından oldukça hassas bir konu ele alınıyor: 1915 olayları. Ermeni tarihçilerin soykırım olarak kabul ettiği, Türk tarihçilerin ise tehcir olarak nitelendirdiği bu trajik olay, geniş bir perspektiften inceleniyor.

Belgeselin yapım ekibinde TRT World Kanal Koordinatörü Mevlüt Selman Tecim, Yürütücü Yapımcı Zümrüt Sönmez, Yapımcı Naim Öngören ve Büşra Göktaş yer alıyor. Danışman ve arşiv araştırmacısı olarak Mehmet Burak Pir de ekibe önemli katkılar sunuyor.

1915 Olayları'nın tarihsel arka planı, Ermeni çetelerinin 1. Dünya Savaşı sırasında yaptıkları terör faaliyetleri, Osmanlı Hükümeti'nin sevk ve iskan kanunu, Talat ve Cemal Paşa gibi paşaların öldürülmesi ve ASALA/JCAG terörü gibi konular belgeselde ele alınıyor. Görüşlerine yer verilen isimler arasında Amerika'nın Eski Azerbaycan büyükelçisi diplomat Matthew Bryza, dünyaca ünlü tarihçiler Edward J. Ericson ve Jeremy Salt, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden akademisyen Bekir Koçlar, Türkiye Ermeni toplumunun temsilcilerinden Surp Giragos Kilisesi Vakfı Başkanı Vartkes Ergün Ayık ve ud sanatçısı Yervant Bostancı ile Erzurumlu ve Vanlı vatandaşlar yer alıyor.

Belgeselde ayrıca Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve iki ülke arasında barış adımlarının atılması gerektiği vurgulanıyor.

"1915 Tehcir" belgeseli şu anda TRT World'ün YouTube kanalında İngilizce olarak izlenebiliyor. Türkçe versiyonunun da en kısa sürede yayınlanması bekleniyor.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:22
Güneş 05:08
Öğle 12:34
İkindi 16:28
Akşam 19:49
Yatsı 21:27