banner333

banner309

Köse İrfan Can MYO’da “İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi Modeli” Semineri

Köse İrfan Can MYO’da “İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi Modeli” Semineri Gerçekleştirildi

Köse 01.06.2022, 13:25
Köse İrfan Can MYO’da “İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi Modeli” Semineri
banner400

Köse İrfan Can MYO’da “İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi Modeli” Semineri Gerçekleştirildi

Gümüşhane Üniversitesi İrfan Can Köse Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde “İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi Modeli” başlıklı bir seminer gerçekleştirildi.

Seminere, Köse İlçeç Kaymakamı Bilal Göksun, Köse İlçe Kurum Amirleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Seminere katılım gösterenlere İrfan Can Köse Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Ayaydın tarafından Avrupa Yeşil Mutabakatı, 55’e uyum (Fit for50), karbon ayak izi, sınırda karbon düzenlemesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecinin Türkiye için önemi ve ülkemize etkileri, Türk firmaları yeşil dönüşüme ne kadar hazır, Türkiye açısından fırsatlar neler, küresel ve bölgesel yeşil dönüşüm sürecinde Türkiye, yeşil dönüşüme nasıl ayak uyduracağız gibi başlıklarda önemli bilgiler verildi.

Ayaydın gerçekleştirdiği sunumunda; “İhracatının yaklaşık yarısını AB ülkelerine gerçekleştiren Türkiye’nin rekabet gücünü etkileyebilecek bu mekanizma, Türkiye’de karbon fiyatlandırma çalışmalarının ve sektörel bazda yeşil dönüşüm süreci tartışmalarının ivme kazanmasına neden olmuştur. İşte bu sunuda iş dünyasının en önemli gündem maddeleri arasında yer alan iklim değişikliği, yeşil dönüşüm ve Yeşil Mutabakat konularında, Yeşil Mutabakat kapsamında AB tarafından getirilen sınırda karbon düzenlemesinden etkilenmesi beklenen Gümüşhane ilinde farkındalık oluşturmak, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yapmak amaçlanmıştır. AB, ülkemizin ihracatında olduğu gibi ithalatında da ilk sırada yer almaktadır. En önemli ticaret ve yatırım ortağımız olan AB’deki gelişmeleri takip etmek, ülkemiz açısından büyük önem arz ediyor. Bu sürece adaptasyon uluslararası rekabetçiliğimizin korunması için bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin 2021 yılı itibari ile Paris Anlaşmasını onaylayıp ilk hedef olarak 2030 yılında %21 oranında emisyon değerlerini düşürmeyi, sonrasında ise; 2053’e yönelik net sıfır emisyon hedeflediği ve erkenden çalışmalara başlanmasının çok önemli yer tutmaktadır. Aksine emisyonlarını azaltmayan ülkelerin gümrükte karbon vergisi ile karşı karşıya kalacaklardır” diyerek ilgili konulara dikkat çekti.

Ayaydın sözlerine şöyle devam etti: “Bu süreç ülkemiz açısından birçok fırsatı barındırmaktadır. Yeşil Mutabakat’a uyumun ülkemizin küresel ticaret ve yatırımdan aldığı payı artırmasına destek olacağına inanıyorum. Yeşil Mutabakat’a uyumun ülkemizin küresel ticaret ve yatırımdan aldığı payı artırmasına destek olacağına inanıyoruz. Gümrük birliğinin güncellenmesi fırsatı var. Rüzgâr ve güneşi merkeze alan bir enerji dönüşümü, teknoloji içeriği yüksek bir sanayi gelişimini de beraberinde getirebilir. Ayrıca güneş ve rüzgârdan elektrik üretim kapasitesinin artması sanayi üretimindeki değer zincirini de önemli oranda büyümesi anlamına geliyor. Türkiye’nin kendi dinamikleri, beşerî sermayesi, mühendisleri ile projeler yazma potansiyeli güçlüdür.” Prof. Dr. Hasan Ayaydın, sunumunun ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11