banner333

banner309

Gümüşhane'nin İlk Sigortalı Çobanı

Gümüşhane'nin Şiran İlçesinin Telme Köyünde babasıyla birlikte çobanlık yapan Sezer Yılmaz, Telme köyü sakinlerinin teklifini ancak sigortalı olursa kabul edeceğini söyleyince Gümüşhane'nin ilk sigortalı çobanı oldu.

Kelkit 18.02.2013, 16:45
banner400
 Köyde bulunan yaklaşık 170 büyükbaş ve 700 küçükbaş hayvan için çoban bulmada sıkıntı çeken Telme köyü sakinleri, çobanlık yapmak üzere sigorta emeklisi olan Kemal Yılmaz ile görüştü. Hayvan sayısının fazla olması nedeniyle Kemal Yılmaz ile birlikte 29 yaşındaki oğlu Sezer Yılmaz'a da teklifte bulunan köylüler, Yılmaz'ın sigortalı olursa çalışacağı teklifiyle karşılaştı.
Bunun üzerine köylüler, kentte bir ilki gerçekleştirerek Sezer Yılmaz'ın sigortasını yaptırıp primlerini yatırmaya başladı.

 Yılmaz, çobanlığın dededen kalma meslek olduğunu belirterek, emekli olan babasıyla birlikte çobanlık yaptıklarını anlattı.
Telme köyü muhtarı Hasan Yağcı'ın, babası Kemal Yılmaz'a çobanlık teklifi yaptığını, ancak köyde 170 büyükbaş, 700 de küçükbaş hayvan olması üzerine babasıyla birlikte kendisine de teklifte bulunulduğunu ifade eden Yılmaz, ''Köy muhtarına 'beni sigortalı yaparsanız, babamla birlikte çobanlık yaparım' dedim. Muhtar da teklifimi kabul edince eşimi ve iki çocuğumu alarak babamla birlikte Telme köyüne yerleştik. Babam küçükbaş hayvanlara, ben de büyükbaş hayvanlara çobanlık yapıyorum. Babamın herhangi bir sorunu olursa onun sürüsüne de çobanlık yapıyorum'' dedi.

 Mayıs ayı başından itibaren sigortalı çoban olarak çalışmaya başladığını kaydeden Yılmaz, ''Kasım ayı sonuna kadar çobanlık anlaşmam var. Ancak köylüler, köyde hayvan sayısının fazla olması nedeniyle kış aylarında da köyde kalmamı istiyorlar. Sigortamı devam ettirirlerse burada çobanlığa devam edeceğim'' diye konuştu.
İnsanların çoban dahi olsa sigortalı çalışması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ''Sigortalı olmak çok güzel bir olay. En ufak bir sorun olduğunda bile sağlık desteklerinden yararlanabiliyoruz. Olmadığı zaman hep cebimizden harcıyoruz. Benim, eşimin ve çocuklarımın güvencesi var'' dedi.

-''Sosyal güvenliği dağlara kadar çıkardık''-
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gümüşhane Müdürü Aytaç Üzülmez, köyün yaylasına giderek köy muhtarı Hasan Yağcı ve çoban Sezer Yılmaz'ı ziyaret etti ve teşekkür plaketi verdi.

Çobanın da sosyal güvenlik hakkı olduğunu vurgulayan Üzülmez, şunları söyledi:
''Sosyal Güvenlik Haftası'nın amaçlarından birisi de sosyal güvenliği ilkokul çağından başlayarak tüm bireylerimize anlatmaktır. Ama biz görüyoruz ki sosyal güvenliği dağlara kadar çıkardık. Anayasa'nın 60. maddesinde belirtildiği gibi herkesin sosyal güvenlik hakkı vardır. Bir çobanın da sosyal güvenlik hakkı vardı. Belki şimdiye kadar o hak verilmiyordu. Ama artık bir ilk olarak gerçekleşti. Bölgemizde artık belki de sigortasız hiçbir çobanımız kalmayacak. Muhtarımıza teşekkür ediyoruz. Gümüşhane'de bir örneksiniz. Tüm çobanlarımızı sosyal güvenliğe kavuşturacağız.''

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (1)
Erdoğan KAYA 11 yıl önce
Tüm ülkede köy tüzel kişiliğine bağlı olarak çoban, köy korucusu ve köy bekçeileri olduğunu bilmeyen yoktur. SGK mevzuatında bunlarla ilgili bir yaptırımda yoktur. Fabrikada çalışan devlet dairesindeki memur vd diğer çalışanlar insanda köy tüzel kişiliğinde çalışanlar değilmi? Muhtarlık devleti temsil eder fakat devlet görevinden bihaber. Bu haklı talebini alarak diğer çalışanlarada örnek olan kardeşimi tebrik ediyor ve diyorum ki devletin uç birimi muhtarlık emrinde çalışanlardan devlet bihaber. Kendinden haberi olmayan devletin vekilleri sizden ne haber. Gümüşhane milletvekilleri konuyu meclise taşıyında meclisde bihaber olsun.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:08
Güneş 04:55
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:42
Yatsı 21:22