banner333

banner309

Erten: Gerekenler Titizlikle Yapılıyor

Kelkit Kaymakamı Niyazi ERTEN Bindal Köyünde yaşanan kuduz vakası ile ilgili olarak çalışmaların büyük bir titizlik ve kurumlar arası uyum içerisinde yürüdüğünü belirterek vatandaşların tedirgin olmamasını istedi.

Kelkit 01.10.2011, 14:10
Erten: Gerekenler Titizlikle Yapılıyor
banner400
ERTEN” Köyde kuduz ihbarını aldıktan sonra İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerimiz derhal olay yerine intikal ederek durumu gözetim altına aldılar. Kuduz şüphesiyle ölen sığırdan alınan numune Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne hızlı bir şekilde gönderilerek analiz sonucu alındı. Analiz sonucunun kuduz yönünden pozitif çıkması nedeniyle derhal köy karantina altına alındı, köye her türlü hayvan ve hayvan maddesi giriş çıkışı 6 ay süreyle yasaklandı. Sirayete maruz kalan hayvanlar aşılandı ancak sahiplerinin rızası ile kuduz şüphesi olan 6 hayvan kurallara uygun bir şekilde iş makinasıyla derin kazılarak ve kireçlenerek itlaf edildi.

Kurt tarafından ısırıldığı iddia edilen tek bir sığır ise şu an hastalığa ait bir semptom göstermemekte ancak her ihtimale karşı müşahade altında tutulmaktadır. Köyde bulunan kedi köpek cinsi hayvanlar ilkbahar döneminde kuduza karşı aşılanmış oldukları için herhangi bir hastalık gözlemlenmemiştir.  Köyde bulunan tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar hastalık kontrolünden geçirilmiş olup,İlçe Müdürlüğümüz ekiplerince gözetim devam etmektedir. Hastalığa maruz kalma durumu olan Veteriner Hekim ve Teknisyenler ile köyde yaşayan,hayvanlarla uğraşan kişilerin kuduza karşı aşılanmaları sürdürülmektedir.

Kolluk kuvvetlerimiz ve Belediye tarafından bu köyden hayvan ve hayvan maddesi çıkış yasağına uyulup uyulmadığı hassasiyetle gözlemlenmektedir. Hastalığın bulaşma nedeni doğada yaşayan yabanıl etoburlardır.  Biz kedi ve köpekleri kuduza karşı aşılamamıza rağmen doğada yaşayan diğer etoburlar hastalığı taşıyıp ,yayabilmektedir. Kurtlar sürü halinde dolaşmakta ve birbirlerine kuduz bulaştırabilmektedir. Bu konuda sorunu kökünden çözebilmek için  İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne 22/09/2011 günü yabanıl etoburların oral yolla kuduza karşı aşılanmaları konusunda çalışma yapılması hususunda talebimizi yazılı olarak ilettik. Sayın Valimiz köyü ziyaretlerinde konunun önemine şahit oldu ve gereğinin yapılmasını istedi.





































































































































Doğada yaşayan yabanıl etoburların ( kurt, tilki, çakal, sansar vb.)kuduza karşı aşılanabilmeleri durumunda kuduzu eradike ederken doğal dengeyi korur özellikle yaban domuzlarının sayısının artmasını engelleriz. Böylece çiftçilerimize yaban domuzu zararını da minimize etmiş oluruz. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Konuyla ilgili ve görevli tüm kurumlar üzerlerine düşen görevleri eksiksiz olarak yapmaktadırlar.”dedi.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11