banner333

banner309

Orhan Ünsal: İnşaat Sektörünün Dinamikleri Çok Farklı

Gümüşhaneli İşadamı hemşerimiz Orhan Ünsal düşüncelerini sabah gazetesinde paylaştı.

İş Dünyası 27.06.2013, 13:42
Orhan Ünsal: İnşaat Sektörünün Dinamikleri Çok Farklı
banner400
 Ünsal; Türkiye için önemli bir ekonomik değer olan özel sektör inşaat şirketlerinin Türkiye ekonomisindeki katkısının artması, yatırımlarının çoğalması ve daha modern projelere imza atmasını sağlamak için önündeki bürokratik engellere çözüm üretilmesi gerekiyor Orhan Ünsal Ankara’ da imza attığı konut ve is yeri projeleri ile inşaat sektörünün önemli bir markası haline gelen Ünsal Group un yönetim kurulu başkanı. 32 yıldır binlerce konut ve is merkezi projesine imza atan Orhan Ünsal son yıllarda ardı ardına çıkan yasaların inşaat sektörü için de önemli ve gerekli olduğunu belirtiyor. Özel sektör inşaat şirketlerinin çıkan yasalara uyumunun zaman alacağını kaydeden Ünsal, yasaların uygulanmasın da geçiş sürecinin uygulanması gerektiğini söylüyor. İnşaat sektörünün dinamiklerinin diğer sektörlerden farklı olduğunu belirten Orhan Ünsal, inşaat şirketlerine alt yapı hazırlığı ve personel eğitimi için zaman tanınması gerekiyor dedi. Mevcut iktidarın son 3 dönemdir bürokratik engellerin düzenlenmesi konusunda birçok icraata imza attığını belirten Ünsal benzer adımların uygulamaya geçecek yasalarda gösterileceğinden umutlu olduklarını ifade etti.

Orhan Bey, Ünsal Group ne zamandır sektörde?

İnşaat sektöründeki çalışmalarımıza 1981 yılında başladık. Projelerinin çoğunu Ankara’ nın batı koridorunda yapmış ve bölgenin gelişmesinde öncülük üstlenmiş bir kurumuz. Bu zamana kadar konuttan is merkezine birçok projeyi sahiplerine teslim ettik. Şirketimiz sektöründe yüksek kar sağlayan projelere imza atmış bir kurum. Dönüp baktığımızda prim yapmayan veya atıl bekleyen hiçbir projemizin olmaması bize mutluluğu ve gururu bir arada yaşatıyor. Bu zamana kadar 2000 binin üzerinde konut ve bine yakın da ticari amaçlı ünite yapımını gerçekleştirdik. Bu bölgenin ticari ünitelerinin hemen hemen tamamı Ünsal grup imzasını taşımaktadır. Ünsal Group olarak inşaat sektöründe 4 şirket ile faaliyet gösteriyoruz. Berlika yapı As, Giad As, Yusuf Yücel Ünsal İnşaat Ltd. ve Ünsal Park Yapı Ltd. grubumuzun bünyesinde yer alan şirketlerdir.

Devam eden Projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Ankara Eryaman’da, yapımını sürdürdüğümüz iki projemiz var. Bunun yanında temmuz ayında yine Eryaman’ da Green Park projemizin de temelini atıyoruz. Green Park; 2+1, 3+1 ve 4+1 konutlardan

oluşan bir proje. Eryaman İstanbul yolu üzerinde yer alan Green Park, içerisindeki sosyal donatı ve yeşil alanları ile şehrin içinde huzuru ve mutluluğu sunan bir yasam alanı olacak. Projemiz konumu itibari ile de çok avantajlı. Green park, Metro istasyonuna 200, Göksu parkına 700 m mesafede, Atatürk orman çiftliğinin ormanlık kısmına bakan, yeşilliklerle etrafı çeviri bir proje. Eryaman’daki diğer bir projemiz ise; 150 konut ve 100 is yerinden oluşan, Consept Eryaman projesidir.2014 yılı sonunda teslim edeceğimiz Consept Eryaman’ da iki market, düğün salonu, yüzme havuzu, spor salonu ve farklı büyüklüklerde is yerleri bulunuyor. 8 ay sonra teslim edeceğimiz, Optimum alış veriş merkezinin karsısında yer alan Ünsal Court projemiz, hastane ve otel konseptine uygun bir proje.5 bin m2 arazine üzerine oluşan projemizde 20 bin m2 kapalı alan var. Sosyal tesislerin ve spor salonun yer aldığı Ünsal Court da ayrıca 45 ofis ve 7 mağaza da yer alıyor. Ünsal Group olarak diğer bir projemiz Ankara

Çayyolu’nda yer alıyor. İki etap halinde yapımını sürdürdüğümüz projemizin ilk etabında 20 daire 16 villa, ikinci etabında ise 40 konut 6 villa yer almaktadır. 2014 yılı sonuna kadar, yani bir buçuk yıl içerisinde 400 e yakın konut, 200 e yakın is yerini bitirip teslim etmiş olacağız.

Sektörün durumu nasıl?

İnşaat sektörü, siyasi istikrar ve siyasi istikrarın bir sonucu olan ekonomik istikrardan pozitif yönde etkileniyor. Hepimizin malumu son 3 dönemdir Türkiye siyasi ve ekonomik yönden istikrarlı bir şekilde yönetildi. Buda sektörümüzü büyüttü. “BÜROKRATİK ENGELLER FREN ETKİSİ YAPIYOR” Türkiye gibi hızlı gelişmekte olan ülkelerde özel sektörün önünde fren etkisi yaratan konuların basında bürokratik engeller geliyor. Ne yazık ki inşaat sektörünün de en büyük sorunu da bu. Zaman geçtikçe bu konuda çözüm üretileceğini beklerken, yeni ilavelerin yapıldığını görüyoruz. Biz getirilen yasaların sektörü daha iyi yerlere getirmesi açısından önemli olacağının bilincindeyiz, bu yüzden de destekliyoruz, yalnız inşaat sektörünün kimyası çok farklı.“ŞİRKETLERE GEÇİŞ SÜRESİ TANINMALI”

Bu sektörde çalışan isçilerin belki yarısından çoğu ilkokul mezunu bile değil. Ülkemizde okuma ve yazması olmayan insanların belki en çok istihdam edildiği sektör inşaat sektörüdür. Böyle bir yapıda mevcut yasalara bile tam adapte olamamışken hemen bir yenisi ekleniyor ve sizden hemen uygulamaya geçilmesi bekleniyor. Geçiş süresi tanınmadan ve yeterli alt yapıyı sağlayamadan bizden hemen bu yasalara uyulmasının istenmesi bizi çok zorluyor. Temmuz ayında gelecek olan is güvenliği yasası gibi yine çıkması beklenen bazı yasaların inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlere büyük yük getirecek. Tekrarlayarak ve altını çizerek söylüyorum, bu yasalar hem sektörümüze hem ülkemize büyük yarar sağlayacak ama özel sektöre gerekli alt yapıyı oluşturmak, personeli eğitmek gibi çalımsalar için zaman tanınması gerekli. “TOKİ METROPOLLERDEN UZAK DURMALI” Toplu konut idaresi, misyonu ve yaptığı çalışmalarla bu ülkenin önemli bir kurumu. Tok inin varoluş amacını bugün herkes biliyor. Ama son dönemlerde Toki’nin büyükşehirlere, kent merkezlerine doğru proje geliştirdiğini görüyoruz. Geliştirilen bu projeler ile özel sektör haksız bir rekabetin içine doğru çekiliyor. Yapısı itibari ile birçok avantajı bünyesinde bulunduran Toki ile özel sektörün yarışması, rekabete girmesi mümkün değildir. Toki ile özel sektörün gireceği yarısın kaybeden tarafı özel sektördür. Ama özel sektörün istihdama yaptığı katkıyı, oluşturduğu katma değeri düşündüğümüzde kaybeden taraf ne yazık ki ülkemiz oluyor.

Kentleşme konusunda gelinen noktayı nasıl değerlen diyorsunuz?

Şehir planlaması modern kentlerin oluşmasında büyük öneme sahip. İnsanların mutlu ve huzurlu bir şekilde yasayacakları, her ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kentlerin kurulması gerekiyor.Artık insanlar yüzmek, dinlenmek, rahatlamak için kendi yasadığı şehirden başka bir yere gitmek zorunda olmamalıdır. Bunun içinde şehir planlaması yaparken öze modern çağın insan ihtiyaçlarını esas alıp, o çerçevede planların hazırlanması gerekiyor. Halen klasik parsellerin oluşturulduğu, klasik kent planlarının meydana getirildiğini üzülerek görüyoruz. Özel sektör inşaat şirketleri içinde parkların, göllerin olduğu, sandalların yüzdüğü projeler yapıyor. Yapılan projelere bakıldığında, insanların ihtiyaç duyacağı tüm alanlar hemen yanı basında. Şehir planları da bu vizyonda hazırlanmalı.

Adınız yerel seçimler için konuşuluyor. Sizin fikriniz nedir?

Ben toplumun her bir ferdinin ülkesine karsı sorumluluklarının olduğu inancındayım. Bugün bir işadamı olarak ülkeme karsı olan sorumluluklarımı yerine getirmek için çalışıyorum. Bunu bir görev gibi görüyorum. Yarın bize başka bir görev verilir biz o zaman onun için çalışırız. Daha önce aktif siyasetin içinde yer aldım. İl başkanlığı yaptım. Şimdide bölgemizde yaklaşan yerel seçimler için adaylığımız konuşuluyor. Bu konuda teveccüh gösterilmesi de ayrı bir gururda veriyor. Bizim için yerin ve konumun önemi yok, bu ülkenin yararına olacak her isin içinde yanında ve önünde oluruz

Kaynak: Şiran Gündem Gazetesi
Yorumlar (1)
m.yapıcı 10 yıl önce
Sùper bir insan allah yolunu açık atsin
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38