banner333

banner309

Mesleki Yeterlilik Belgesi için ilk sınavlar yapıldı

Ahşap Kalıpçı , Betonarme Demircisi , Duvarcı sınavları (GTSO)Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası ve (MEYBEM) Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. işbirliğinde yapıldı.

İş Dünyası 02.08.2016, 08:39 02.08.2016, 08:41
Mesleki Yeterlilik Belgesi için ilk sınavlar yapıldı
banner400
Mesleki yeterlilik belgelendirme hizmetleri kapsamında belge alma zorunluluğu bulunan meslekler içerisinde yer alan Ahşap Kalıpçı , Betonarme Demircisi , Duvarcı   sınavları (GTSO)Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası ve (MEYBEM) Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. işbirliğinde yapıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin yetkili belgelendirme kuruluşu (MEYBEM) tarafından görevlendirilen sınav değerlendiricileri tarafından yazılı,  sözlü mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 farklı aşamadan oluşan sınavda başarılı olan ve  mesleki açıdan yeterlilik koşullarını sağlayan katılımcılara Mesleki Yeterlilik belgesi verilecek.


GÜMÜŞHANE’DE İL KEZ YAPILDI

Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alan 40 meslekte 26/05/2016 tarihinden itibaren belge zorunluluğuna ilişkin hükümlerin yürürlüğe girdiğini ancak yapılan uzatma ile yılbaşından itibaren  uygulamaya geçileceğini  belirten GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, bu hükümler doğrultusunda Gümüşhane deki ilk belgelendirme sınavlarının yapıldığını söyledi. TOBB tarafından  Türkiye’deki oda ve borsaların Mesleki Yeterlilik Belgelerinin verilmesi ve taleplerin toplanması amacıyla yetkili kılındığını belirten Akçay,  odamıza yapılan başvurular sonucunda MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş ve Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile gerçekleştirilen  ilk  sınavda Duvarcı,  Demirci ve  Ahşap Kalıpçıdan oluşan 40 kişilik gruba yazılı, mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 etaptan oluşan ilk sınavın yapıldığını söyledi.


SINAVLAR MEYBEM TARAFINDAN YAPILIYOR VE DEĞERLENDİRİLİYOR

Yazılı, mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 etaptan oluşan sınavların MEYBEM  tarafından yetkilendirilen görevliler tarafından yapıldığını ve yine MEYBEM tarafından yetkilendirilmiş görevliler  tarafından değerlendirileceğini söyleyen Başkan Akçay, bu değerlendirme sonucunda  mesleki açıdan yeterli görülen kişilere  Mesleki Yeterlilik belgelerinin verileceğini, yeterli düzeyde olmayanların ise belge alabilmeleri için  tekrar sınava tabi tutulacağını söyledi.

 

40 FARKLI   MESLEK DALI VAR

Tebliğe göre tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alan ; Ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildiğini  belirten  GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, daha önce ustalık belgesi almış olanlar  ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm alan ve dallarda çalıştırılanlar için belge şartı aranmayacağını belirtti.

TEBLİĞE AYKIRI  İŞÇİ ÇALIŞTIRAN FİRMALARA CEZA UYGULANACAK

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin tebliğe aykırı davrananlara ve Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan kişilerin çalıştırması durumunda işletmelere yılbaşından itibaren kişi başı 500 TL ceza verilmesini öngören kanun maddesinin uygulanmaya başlanacağını belirten Başkan Akçay; ‘’Bu belgeyi alan kişileri çalıştıran işletmelerin ayrıca sigorta İşveren Payını da devlet karşılıyor. Devletimiz işçilerin istihdam sorunu yaşamaması için çalışırken aynı zamanda da işletmelerimizde belgeli ve eğitimli personelin istihdam edilmesi amacıyla çalışmalar yapıyor. İşletmelerimizin bu tür cezalara maruz kalmamak için tebliğ için belirlenen tarihten önce çalışanları için gerekli yeterlilik belgelerini tamam olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerekiyor. GTSO olarak odamıza gelen başvurular sonucunda 40 kişiden oluşan ilk grubumuza 3 etaptan oluşan sınavımızı yaptık. İnşallah bu arkadaşlarımıza sınavlarında başarılı olmaları sonucunda Mesleki yeterlilik belgelerini vermiş olacağız’’dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 03:40
Güneş 05:17
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:22
Yatsı 20:52