banner333

banner309

08.10.2011, 22:56

İNSAN VE HAYAT

İslami değerlerle insan ve eğitim.
 
Yaratılış itibariyle, zaman zaman hatırlatmalara, uyarılara bilgi ve bilinç tazelemeye duyulan bir varlık olarak insan, gençlik ve yetişkinlik döneminde doğrudan veya dolaylı olarak eğitime gereksinim hisseder.
Bu yüzden“ beşikten mezara kadar ilim talep ediniz” sözü Müslümanlarca yüzyıllardır önemsenen ve titizlikle uyulan bir tavsiye olmuştur.
 
İnsanların eğitime en çok ihtiyaç hissettiği alanların başında, dini alanının geldiğini bilinmektedir.
Çocuğun ahlaki ve dini gelişiminde şüphesiz ailenin ve yakın çevresinin rolü büyüktür. Bu bakımdan yaşam boyu din eğitiminde ve öğretiminde istenilen başarının sağlanabilmesi için, bazı eğitim ve öğretim yöntemlerinin bilinmesinde yarar vardır. Bu ilke ve yöntemler sayesinde din eğitimi öğretimi maksada daha çok hizmet eder hale gelecek ve daha verimli sonuçlar elde edilmesi sağlanacaktır.
 
İnsanı, çevreden gelen etkileri ya da mesajları doğru algılaması için, söylemlerin veya mesajın net ve anlaşılır olması gerekir. Soyut konular mümkünse somut örneklerle açıklanmalıdır. Allah Teâla, ilahi kitapları insanlar düşünüp öğüt alsınlar diye göndermiştir. Kur’an’ın gönderiliş sebebi olarak da insanları karanlıktan aydınlığa çıkarmak, delaletten hidayete ulaştırmak ve doğru yola iletmek olduğu belirtilir. Peygamberlerin gönderilişlerin inde aynı amaca yönelik olduğunu biliyoruz.
 
İnsanlar birbirinde farklı özelliklerle dünyaya gelirler. Eğitim ve öğretimle insanların İslama bakış şekli belirlenir. Bu nedenle çocuğu bir bilgisayarın boş disketi gibi düşünelim ve bu diskete ne yüklersek ileride karşımıza o veriler çıkacaktır. İslami kurallarla yetişmeyen çocuğun kanadının biri kırıktır. Hiçbir zaman düzenli uçamaz bunda en büyük pay aileye düşer. Her şeyin başı doğru eğitimden geçmektedir. Okusun da ne okursa okusun ilkesi yanlış aile çocuğunun ne okuduğundan sorumludur.
 
Allah Resulüne ilk vahiyde bile oku diyor. (Ikra' bismi rabbikelleziy halak )
1,2. Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı “alak”dan yarattı.
 
Allah’tan emir bu olduğuna göre okumak bizim birinci asli görevimiz. Kapılar her zaman anahtarla açılmaz asıl kapılar ilimle açılır. Allah’a ulaşmanın yolu takva ile olur oda yine okumaya bağlı. İnsanları ve çocukları ikna etmek için yapılması gereken.   Her şeyin başında sabır ve güzel söz gelmektedir. Sabır, insanı ruhen olgunlaştırır, geliştirir ve güçlendirir. Namaz ise, Allah’a kulluğun, teslimiyetin ve nimetlere şükrün en yüksek
ifade biçimi ve aktif, düzenli bir hayatın göstergesidir. Âyette zorluklar karşısında insanı hem ruhen hem de dış hayatta güçlü kılacak iki temel ögeden yararlanmamız tavsiye edilmektedir.
 
 Allah İbrahim suresinde şöyle diyor.
24. Görmedin mi, Allah güzel bir sözü nasıl misal getirdi? (Güzel bir söz), kökü sağlam, dalları göğe
yükselen bir ağaç gibidir.
25. Bu ağaç, Rabbinin izniyle her zaman meyvesini verir. Öğüt alsınlar diye Allah insanlara misaller
getirir.
26. Kötü bir sözün durumu da; yerden koparılmış, ayakta durma imkânı olmayan kötü bir ağacın durumu gibidir.
 
Allah güzel sözler söylemeyi ve iyilikler yapmayı dünya imtihanını başarı ile tamamlamayı hepimize nasip eylesin.
Yorumlar (2)
izzet gül 12 yıl önce
İnsanlar bir yazıyı okumaya başladığı zaman yaşayabileceği ve görebileceği gibi zihninde değerlendirir onuniçin daha öz yada hayat şartlarına göre yazmak daha mantıklı olur düşüncesideyim
muharrem aydın 12 yıl önce
Kıymetli insan senin bu dediklerine katılmamak mümkün değil ağzına ve yüreğine sağlık herkesin arzuladığı ve hayel ettiği çalışmaları yapuyorsunuz hayranlıkla takip ediyorum ve Allah bu güzel düygüları hepimize nasip etsin diye dua ediyorum.
Bu yazılarının devamını bekliyorum bu güzel duygulardan herkes yararlanmalı diye düşünüyorum saygılarımı sunuyorum.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 10 Mayıs 2024
İmsak 03:21
Güneş 05:04
Öğle 12:24
İkindi 16:17
Akşam 19:34
Yatsı 21:09