banner333

banner309

19.07.2019, 19:04

Harşit Çayı Ve Mescitli İzlenimleri !

Harşit Çayı Ve Mescitli İzlenimleri!

Harşit Çayı, Gümüşhane ilinin doğu sınırındaki dağlarından doğarak. Gümüşhane İl Merkezi, Torul, Kürtün, ve Doğankent'i geçip Tirebolu'nun 10 km. doğusundan Karadeniz'e dökülüyor.. Kolları: Haşara Deresi - Korum Deresi - İkisu Deresi - Çit Deresi -Erikbeli Deresi - Musalla Deresi

Üzerindeki Barajlar :Torul Barajı - Kürtün Barajıdır.

Bu barajlarda tatlı su balığı üretilmektedir.

Harşit çayı , Tekke yerleşkesine kadar suları temiz ,hayvancılıkta, bağ bahçe sulamada bu vadiye hayat verir. ancak Tekkeyi geçince Harşit Çayı yavaş yavaş kirlenmeye başlar. Şehrin içinden geçen Harşit Çayı'nın kıyısına indiğinizde yer yer kokudan burnunuzu tutmak zorundasınız. Daha ilerlere gittiğinizde o eskiden suyun önünü kapatarak yaptığımız ve yüzdüğümüz küçük gölleri artık bulamazsınız.Çünkü su oldukça pis ve içine bırak girmeyi ,elinizi bile suyun içine sokamazsınız!

Mescitliye vardığımızda Harşıt Çayının sağ ve solundaki alan bahçelerle kaplıdır. Bahçelerde özellikle elma,armut, ceviz ve diğer meyve türleri vardır. Bu bahçelerde ve bostanlarda orada yaşayan insanlar patates,soğan, lahana, fasulye,domates vb sebzeler üretirler. Hem kendi ihtiyaçlarını karşılarlar ,fazla varsa onu da satarak üç-beş krş kazanırlar.

Bizim çocukluğumuz ve gençliğimiz yıllarında çok güzel meyveler ve sebzeler üreten Mescitli'den yakın zamanda  geçerken dikkatimi çekti ; bazı meyvelerin meyve vermediğini gördüm. Sebzelerin ise cılız ve özellikle bir kısmının yapraklarında böcek tahribatlarının olduğunu gözlemledik. Orada yaşayan insanlarla konuştuğumuzda insanların Harşıt Çayı'nın sularından çok dertli olduklarını ,hatta bazı komşularının ekim dikim yapmadıklarını söylemeleri dikkatimizi çekti! Suya baktığımızda olumsuz yönde oldukça etkilendik! Su tamamen su olmaktan çıkmış, içinde yağlımsı ,kokulu , değişik maddelerin olduğu toprağı ve bitkileri öldürüp yok etmeye birebir olan, sudan ziyade rengi değişmiş başka bir sıvı ile karşılaştık!

Mescitli'nin içinden geçtiğimizden dolayı yıl yıl oralardaki değişiklikleri bakınca görebiliyorsunuz. Konuştuğumuz herkes sudan dertliler.Ürün almak artık hayal gibi bir şey diyorlar. Biz geçimimizi bu bahçelerden ,köy arazisinden sağlıyorduk ve hatta bir kısmını satıyorduk.Ama şimdi suyun kirli ve tamamen pis hali ,bütün ürünlerimizi yok ediyor,emeklerimiz tamamen boşa gidiyor ,diyen köylüler oldukça dertli bir haldeler!

Köyden 3 km şehir merkezi tarafında Gümüşhane Belediyesine ait arıtma tesisi var ,çalışıyor mu- çalışmıyor mu belli değil! Çalışıyorsa Harşit Çayındaki bu pislik niçin var? Diyen köy sakinlerine biz de ilgililere hiç ulaştınız mı diye sorduk !

Köylüler,İlgili daire birimlerine elbette ulaştık ,onlar da suyun durumunu biliyorlar ama her nedense bir çare de bulunmadığını hep birlikte görüyoruz. Mescitli'den aşağı Torul'a doğru gittikçe su kirliliğinin daha da artması vadi boyunca arazilerin veriminin gittikçe düşmesine , madende kullanılan siyanürün etkisi ile de Gümüşhane'miz de sebze, meyve tarımının hızla bitme ile karşı karşıya olduğunu artık söylemeye bile dilimiz varmıyor! Hayvanları suladığımız ,içinde yıkadığımız ,küçük göller yaparak yüzdüğümüz o eski Harşıt'ın temiz suyunu bulmak artık çok zor!

''Biz geçimimizi bu topraklardan ve bu sudan sağlıyoruz'' diyen Mescitli sakinleri , ''Valimizden, çevre il müdürlüğümüzden, sağlık birimlerinden ricamız ; bir araya gelip şu ekonomik krizde, insanlarımızın daha da yaşamlarını zorlaştırmamak adına , koordineli bir bilgi alış verişi ve çalışma ile arazilerimizi suladığımız Harşit'in suyunu yine eski temiz ve kullanışlı haline kavuşmasını sağlamaları , dileğimizdir !''

Saygılarımla

Cevat NAS

Video için tıklayınız: https://www.facebook.com/birol.aktik/videos/477058106387649/?t=9

Yorumlar (2)
Zekai 5 yıl önce
sayın yazar teşekkür ederim. bu akp oyları verin su getireceğiz,temiz su falan filan ne bu şimdi.bunlar cidden hep yalan üzerine kurulu bir parti.
Hamit 5 yıl önce
hocam yüreğine sağlık,sizi seviyoruz.memleketin sizlere ihtiyacı var.saygılarımla.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 02 Mayıs 2024
İmsak 03:35
Güneş 05:13
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:25
Yatsı 20:57