banner333

banner309

BOSGEM, Suriye ve Irak Türkmenleri Paneli Yaptı

BOSGEM, Boğaziçi Stratejik Araştırma Merkezi Irak ve Suriye Türkmenlerinin dünü, bugünü ve yarını konulu panel düzenledi. Panelde konuşmacılar Türk Avrasya Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Savaş Avcı ve Suriye Türkmenleri Birliği Başkanı Bekir Atacan oldular.

Gurbet 27.10.2014, 00:29 27.10.2014, 00:34
BOSGEM, Suriye ve Irak Türkmenleri Paneli Yaptı
banner400
 BOSGEM, Boğaziçi Stratejik Araştırma Merkezi Irak ve Suriye Türkmenlerinin dünü, bugünü ve yarını konulu panel düzenledi. Panelde konuşmacılar Türk Avrasya Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Savaş Avcı ve Suriye Türkmenleri Birliği Başkanı Bekir Atacan oldular. 
Bosgem Kurucu Başkanı hemşerimiz Yüksel Yalçın’ın panelin açılışında Bosgem’in kuruluş öyküsüne kısa girişini müteakip panelin amacının Irak ve Suriye Türkmenlerinin yakın tarihin akışında maruz kaldıkları soykırım ve katliamı kamuoyu gündemine ayrıntıları ile taşımaktı dedi.
Savaş Avcı: IRAK TÜRKMENLERİNİN MAKUS TALİHİ HEP KATLİAM VE SOYKIRIM OLDU 

Türkmen, Irak, Ürdün, Suriye, Filistin,Lübnan ve Libya hattında yaşayan Türk’lere denir.Özbe öz Türk’ün adıdır. Edirne, Adıyaman Türk için ne ise Kerkük, Musul’da odur. Osmanlı sonrası birilerinin çektiği hat sonrası atalarımız orada kaldı, siz burada kaldınız.Bu bizim seçimimiz değildi. 
Kerkük, Türkmenelinin başkentidir. Tamamı Türk idi, ancak peşmerge 650 bin nufusu oraya şehri yağmalak üzere gelince maalesef kentin demografisi değişti ve Türkler azınlığa düşmüştür. Tarihte 1924,1946,1959,1991 olmak üzere 4 büyük katliam olmuştur. Sonuncusu ise 2014 de başlamıştır. 
Irakta toplam 3 milyon Türkmen nufus bulunmakta iken dün Saddam bugün de İŞİD baskısıyla birlikte sahipsiz şekilde darmadağın edilmişlerdir.
Türkmenler sahipsizdir. Iraktan gelen peşmergelere kuçak açan Türkiye maalesef Kerkük Türkmenlerine sahip çıkmamış, Bağdat, Necef, Kerbela ya 900 bin Türkmenin evlerinden yuvalarından edilerek çoluk, çocuk demeden vurularak öldürülmelerini dünya izlemiştir.Bugün gelinen noktada, Amerika ve İsrailin destekleri ile güney Kürdistan dedikleri yerden Barzani’nin önderliğinde Suriye koridorunu da açıp Akdenize açılma programının sonuna gelinmiş durumdadır. 
Vaktiyle %90 nı Türkmen olan Kerkükte Türkler taşınan peşmerge nufustan sonra azınlığa düşmüş 12 milletvekilinden maalesef 2 milletvekili Türkmen olabilmiştir. Şiileri, Arapları, Sünnileri ziyaret eden syasiler maalesef Türkmenleri ziyaret etmemiştir. Ben, 1975 yılında Türkiyeye geldim, sonrasında Kerkük’e geri alınmadım. Anne babamı 2003 yılında görebildim. Çok sayıda arkadaşımız akrabalarımız sorgusuz sualsiz öldürüldüler. Bir ümit ki, Türkmenlere sahip çıkan bir Türkiye olur. 

Dr.Bekir Atacan : SURİYE BİR TÜRK YURDUDUR 

Suriyenin yakın tarihte nufusun %80 ni Türk geri kalanı arap ve Kürtlerden olusuyordu.Bugun orada ayakta duran eserlerin tamamı Osmanlıdan hatıradır.1946 yılından 1970 li yıllara kadar gelip gecen7 cumhurbaşkanının tamamı Türk soyundadır.
Suriye, 1960 larda Türkiyeye katılmak istemiş, İsrail ve ABD istememiştir. Neticede Baas Partisi işbaşına gelmesini müteakip baskılar katliamlar başlamış, Türk yerleşim yerlerinin adı değiştirilmiş, insanların isimleri değiştirilmiş, Türkçe konuşmak yasaklanmıştı. 2001 yılında Beşar Esad in gelmesiyle sistem babasının kaldığı yerden devam ettirildi. Asimile edilen Türk halkı maalesef yine yalnız kalmış ve Hafız Esad Golan tepelerinin ardını PKK ya açmıştır. İsimleri değiştirilen Türklerden kültürleri yılarca unutturulmuş şu an da ben Türk soyundanım diyen nufus ki onlarda kendilerini Türkmen olarak tanımlarlar, 3 milyon civarındadır. El Kaide ve ondan ayrılan İŞİD, Nusra ve Esad çemberinde onbinlerce Turkmen maalesef katledilmiştir. Bugün 2 milyon civarında Türkiye’ye gelen Suriye vatandaşı maalesef yerinde yurdundan edilmiş göçe zorlanmıştır. Burada amaç bellidir.Kuzey Iraktan Akdenize Kürdistana koridor açılmasıdır. Bir daha geri kaç kişi döndürülebilir bilemem ama onların bir kuşak öncesi biz Türküz diyordular. Hiç olmazsa hiç bir şey yapmadan yiyip içip yatan o insanlara Türkçe kitap oksunlar. Hem 2. Dilleri olsun, hem de köklerine sahip çıksınlar. Arap ve kürt olanlarda Türkçeyi öğrenir. Ben annemi babamı, kardeşlerimi ve akrabalarımı kaybettim. Hepsini vurdular. Bir ateş çemberinin içindeyiz. Tek umudumuz yine Türkiyedir, dedi. 

Panel katılımcıların soruları ile devam etti. Sonun da, Bosgem başkanı Yüksel Yalçın, Makine Mühendisi Sn. Savaş Avcı’ya bir önceki toplantıda Yönetim Kurulu Kararı ile Bosgem’in Türk Dünyası Komisyonu Başkanlığına atanma kararını okudu. Sonrasında, BOSGEM Doğu Türkistan, Azerbaycan ve Avrupada Türklerin de dünü bugünü e yarınını içine alan Türkiyenin Türk Dünyası Politikaları-1 konulu etkinlik planladıklarını ifade etti.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48