banner333

banner309

Konya'da İlk Defa Kapalı Ameliyatla Kalp Kapağı Takıldı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Bölümleri başarılarına her geçen gün yenilerini eklemeye devam ediyor.

Gurbet 15.04.2013, 21:27
Konya'da İlk Defa Kapalı Ameliyatla Kalp Kapağı Takıldı
banner400
Son olarak iki bölümün işbirliği ile gerçekleştirilen bir operasyonla Konya'da ilk defa kapalı yöntemle bir hastaya kalp kapağı takıldı. Başarının mimarlarından Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Gümüşhaneli hemşerimiz Prof. Dr. Niyazi Görmüş gerçekleşen operasyon ve hastanın durumu hakkında bilgi verdir. Prof Dr Görmüş: "Hastamız 86 yaşında. Yaklaşık 1 aydır hastanemizde yatan, şiddetli aort darlığı olan, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu olan bir hastamız. Hastamızın yetmezlik bulguları tedavi edilerek giderildi. Aort kapağındaki şiddetli darlık nedeniyle müdahale düşünüldü; fakat hastamızın genel durumunun iyi olmaması, kronik akciğer hastalığının olması, akciğer rahatsızlığından dolayı solunum cihazından ayrılamayacağını düşündüğümüzden dolayı ve yaşının da ileri olması, ameliyatta kaybedilme riskinin yüzde 30'lardan fazla olmasından ötürü kapalı ameliyat gündeme geldi. Kapalı ameliyat yöntemi olarak da dünyada yapılan TAVİ yöntemi, (aorta kapalı olarak kapak takılması) yöntemi var. Ameliyatı gerçekleştiren ekibimizdeki hocalar ve ben İstanbul'da bu yöntemin eğitimini almıştık. Bu eğitim paralelinde görmüş olduğumuz bu vakanın TAVİ yöntemine uygun olduğuna karar verdik. Hastayı 15- 20 gün inceledik, tedavi ve araştırmalar yaptık. Merkezimizde yılda 2 yüz 50'den fazla açık kalp ameliyatı yapılması, 3 binden fazla koroner anjiyo ve anjiyoplasti operasyonları yapması ve Sağlık Bakanlığı'nın SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) Yönetmeliğine göre bu uygulamayı Konya'da yapacak tek merkez olarak hasta ve hasta yakınları ile konuşarak onaylarını aldık. Ve onlarında kabul etmesinin ardından operasyonu hocalarımızla gerçekleştirdik. Konya'da ilk defa ve başarıyla uyguladık ve bu mutluluğunu bütün ekibimizle birlikte yaşıyoruz"
Bu yöntemde bazı kriterlerin ve bazı koşulların olması gerektiğinin altını çizen Prof Dr Görmüş, "Burada önemli olan birinci nokta, bunu yapmakla yetkili merkezler var ve bu operasyonla ilgili kriterler var. Bu kriterlere uygun bir merkeziz ve İç Anadolu'da bu kriterleri sağlayan en büyük merkezlerden biri biziz. Konya'da bu kriterlere uygun tek merkeziz. İkincisi ise bu operasyonu gerçekleştirebilmek için eğitim alınması gereklidir ve ekibimiz bununla ilgili eğitim aldı. Üçüncü ve en önemli nokta ise doğru ve uygun hastayı seçebilmektir. Hastanın ameliyat için yüksek riskli hasta olması gereklidir. Eğer yüksek riskli hastaları değil de her önümüze gelen hastaya bu yöntemi uygularsanız bu yanlış olur. Burada topluma da yanlış mesaj vermeyelim. Bu yöntem için en önemli olan şey hastanın ameliyat için yüksek riskli hasta olması gerekir. Yani hastanın ameliyata ihtiyacı olacak ama ameliyatın yüksek riskli olduğu için bu yönteme geçmiş olacak. Biz bunu son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Bu ameliyatın ilk olmasına rağmen yüzde 100 başarılı geçtiğini söyleyebilirim" şeklinde konuştu.
Başarının bir başka ismi Kardiyoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Düzenli ise ameliyatın nasıl gerçekleştirildiği hakkında bilgi vererek, ameliyatın ön hazırlık için geçen süreyle birlikte toplamda bir saat 15 dakika sürdüğünü ifade etti. Doç Dr. Düzenli gerçekleşen operasyonu şöyle anlattı, "Ameliyat şansı olmayan hastaya koroner anjiyografi laboratuarında, anjiyo işlemine benzer şekilde kasıktan girilerek işlem yapıldı. Bu operasyonda diğer operasyonlardan farklı olarak her iki kasıktan da girildi. Bir taraftan hastaya geçici kalp pili ve hastanın ölçümlerini almak için kateter yerleştirildi. Diğer kasığa ise kapağın taşınacağı sistem için kanül yerleştirildi. Fakat bu kanül daha büyük olduğundan damarı yırtmamak için dikkatli bir şekilde birkaç işlemden sonra yerleştirildi. Daha sonra bu kanülde önce yumuşak kateter ve tellerle daha sonra yerleştirilen kateter içinde sert tellerle aort kapağı geçilerek kalp içerisine girildi. Sistem üzerinde balon ilerletilerek aort kapağı üzerinde şişirilerek kapak genişletildi. Daha sonra kapak sistem üzerinden ilerletilerek ölçüm için 3 görüntüleme yapılarak konumuna uygun olarak yerleştirildi. Genişletme ve kapağın yerleştirilmesi esnasında geçici kalp pili ile hastanın kalbi hızlandırılıp kan basıncı düşürülerek işlem bağlı komplikasyonlar önlendi. Kapak yerleştirildikten sonra alınan görüntülenerek kapağın uygun şekilde yerleştirildiği ve fonksiyonel olduğu görüldü. Takibinde kalp ve damarların yırtılmasını önlemek için büyük bir titizlikle sistem, birkaç işlemden sonra yumuşak tel ve kateterle çekildi ve işlem başarıyla tamamlandı. Yoğun bakıma alınan hastamızın yapılan kontrol ekokardiografisinde kapoağın çok iyi çalıştığı ve ciddi bir kaçak da olmadığı görüldü. Ameliyatı son derece yüksek riskli 86 yaşındaki hastamızda hiçbir problem olmadan başarıyla bu kapağı yerleştirdik. Hastamız şu an gayet iyi durumdadır."
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde şu anda gelişmiş ülkeler düzeyinde her türlü ameliyat başarıyla uygulanıyor…
ZEKİ DURSUN-KONYA 

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:22
Güneş 05:08
Öğle 12:34
İkindi 16:28
Akşam 19:49
Yatsı 21:27