banner333

banner309

Yangın Merdiveni

Dairesel merdivenin yapılamadığı durumlarda 'Z' tipi yangın merdiveni uygulanmaktadır. Bina da bulunan kişi sayısının çokluğuna göre binaya yapılacak yangın merdiveni sayısı birden fazla olabilmektedir.

Güncel 25.01.2021, 16:01
Yangın Merdiveni
banner400

Dairesel merdivenin yapılamadığı durumlarda 'Z' tipi uygulanmaktadır. Bina da bulunan kişi sayısının çokluğuna göre binaya yapılacak yangın merdiveni sayısı birden fazla olabilmektedir. Aynı doğrultuda yangın merdivenleri ısıya en doksan dakika dayanıklı olabilecek malzemelerden yapılmalı yangın kapısının duman geçirmez olması gerekmektedir. Merdiven aralıklarının yangın afeti sırasında kaçış kolaylığı sağlayabilmesi için belli bir yükseklik ve aralığa sahip olması koşulu değiştirilen son yönetmeliklerde zorunlu hale getirilmiştir.

Genel olarak ana malzeme olarak çelik kullanılan yangın merdivenlerinde merdivenin inşasından sonra geçen belli bir süre zarfında malzemeler paslana bilmekte taşıma yükünde ve dayanıklılığında azalma meydana gelebilmektedir. Bu nedenler göz önüne alındığında yangın merdivenleri belirli aralıklarla kontrol edilmeli gerekli görülen tadilatlar yapılmalıdır.

Unutulmaması gereken en önemli nokta yangın merdivenleri olası bir yangın afeti sırasında birçok insanın hayatını kurtaracak olmasıdır. İnsan hayatının söz konusu olduğu bu önemli konuda inşa edilen merdivenlerin güvenlikli olması da çok önemlidir. Ülkemizde binalarda bulunan birçok yangın merdiveni kilitli durumda bulunmaktadır. Bunun nedeni ise merdiven kullanılarak direk katlardaki evlere ulaşımın sağlanmasıdır. Fakat kilitli duran bu kapılar yangın esnasında hiçbir işe yaramamaktadır. Yangın merdivenlerinin yönetmeliğinde de bildirildiği gibi hiçbir güvenlik önlemi acil kaçışları engelleyecek şekilde alınamaz. Bu yüzden binalara dış kısımdan yapılan yangın merdivenlerinde hem bina güvenliğini sağlamak hem de acil çıkışlarda rahatça kullanılabilmesi için; bina içerisinden çıkışa izin veren fakat dışarıdan girişi engelleyen kapılar konulmalıdır. Binalarda hem güvenliğin sağlanması hem de acil çıkışın rahatça kullanıla bilmesi sorumluluğu yöneticilere aittir.

Şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir ki yangın afetlerinde en önemli unsur yangın afetleri esnasında bulunulan binadan insanların tahliyesidir. Uygun kaçış yolları yangın esnasında binada bulunan insanların tahliyesini sağlamak için çok önemlidir. Merdivenin inşası sırasında yapılmış olan küçücük bir hata tahliyenin sağlandığı zamanda daha büyük sorunların çıkarak insanların yaralanmalarına ve ölümlerine neden olabilmektedir. Tüm bu aksiliklerin yaşanmaması için merdivenin yapımı için doğru firma seçilmeli ve belediyelerin belirledikleri yönetmeliklere uygun olarak yapılmalıdır.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38