banner333

banner309

Yangın Merdiveni

Günümüzde artan kentleşme oranı ile doğru orantılı olarak hızlanan yüksek yapılı yapılarda konaklama beraberinde pek çok güvenlik önlemi alımlarını da getirmektedir.

Güncel 25.01.2021, 16:02
Yangın Merdiveni
banner400

Günümüzde artan kentleşme oranı ile doğru orantılı olarak hızlanan yüksek yapılı yapılarda konaklama beraberinde pek çok güvenlik önlemi alımlarını da getirmektedir. Çok katlı yapılardaki ikametlerde yer alan güvenlik önlemlerinin başında ise; yangın merdivenleri yer almaktadır. Oluşumu esnasında pek çok can ve mal kaybına yol açabilen yangınlardan en az zararı ve hasarı görebilmek adına mutlaka kullanımı sağlanmalıdır. Belediyelerce son zamanlarda oluşturulan yönetmelikler sayesinde de kullanımı yaptırım uygulamasıyla gerçekleştirilmeye çalışılan yangın merdivenleri doğal afet esnasında yaşam kurtarıcı niteliklere sahiptir.

İnsan yaşamı açısından önemi yadsınamaz boyutlarda olan yangın merdivenleri yangın esnasında olay yerinden acil tahliyelerin gerçekleştirilmesinde ve dışarıya insanların taşınabilmesi yönünde pek çok hayati önem taşımaktadır. Genellikle; okul hastane otel ve apartmanlar için özel olarak tasarlanan yangın merdivenleri mühendisler tarafından geliştirilen pek çok çeşit ve nitelik ile üretilmektedir. Son dönem üretilen bir yangın merdiveni çeşidi olan spiral yangın merdiveni; yanmaz malzemeler ile oluşturuldukları için yangın esnasında çok daha güvenli olarak kullanılabilmektedir.

Bununla birlikte; daha çok merdiven esnekliği ile oluşturulmuş olan dairesel yangın merdiveni; genellikle çelik olarak yapılmakta ve çoğunlukla yapıların dış cephelerinde kendini göstermektedir. Kullanımı için pek çok güvenli tasarımı da beraberinde getiren söz konusu merdiven çeşidi; Bakanlıkça belirlenen yönetmeliğe göre 50 kişi üstündeki bina konaklamaları haricindeki tüm yapılarda güvenli olarak kullanılabilmektedir. Bunlara ek olarak özellikle topluma açık alanlarda, toplantı merkezlerinde, sinema, tiyatro ya da okullarda kullanım alanına sahip olan döner yangın merdiveni; her katta bulunan ortak alanların sokağa bağlanması şeklinde tasarlanması ile yanmaz malzemeler kullanılarak üretilmiş olan bir yangın merdiveni çeşididir.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 17 Nisan 2024
İmsak 04:02
Güneş 05:34
Öğle 12:27
İkindi 16:10
Akşam 19:10
Yatsı 20:35