banner333

banner309

Ödüllü Mimar Burak Dolu'ya Bir Ödül Daha

Gümüşhane Mühendis ve Mimarlar Platformu (GÜMÜP) Yönetim Kurulu üyesi hemşerimiz Türkiye'nin en prestijli mimarlık ödülüne sahip Yüksek Mimar Yusuf Burak Dolu'ya bir ödül de İstanbul Büyükşehir Belediyesinden geldi.

Güncel 25.01.2021, 17:57 29.01.2021, 13:30
Ödüllü Mimar Burak Dolu'ya Bir Ödül Daha
banner400

Mezar Tasarımı Yarışmasında Yusuf Burak Dolu’ya Ödül

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı İstanbul’un Mezarları yarışmasında Yüksek Mimar Yusuf Burak Dolu, Halil Kaya için tasarladığı mezar ile birincilik ödülü aldı. İstanbul’da mezarlıklarında yatan, Türkiye ve İstanbul’un hafızasında önemli yeri alan 19 kişinin mezarının yeniden yapılması için tasarım yarışması düzenlendi. Adile Naşit, Ahmet Mete Işıkara, Lefter Küçükandonyadis, Âşık Daimi, Naim Süleymanoğlu, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır gibi toplumun birçok kesiminden sanatçı, bilim insanı, sporcu, yazar gibi kişilerin mezarları yarışmaya açıldı. Yusuf Burak Dolu ve ekibi yarışmaya 1995’te Gazi Olayları’nın başlamasına sebep olan kahvehane taramasında hayatını kaybeden, kimsesiz bir gariban olan Halil Kaya’nın mezarı için yaptığı tasarımla katıldı. ‘Kuşlar yasına gider’ başlıklı proje raporunda mezarı Halil Kaya’nın garibanlığından yola çıkarak ‘bu garibin yasını kuşlar tutacak, kim bilir kendi de mezar başına gelecek’ diyerek dağılan kuş desenleriyle oluşturduklarını, basit bir tasarım yapmaya çalıştıklarını anlattı. Yarışma sonucu ödül alan mezarlar önümüzdeki günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yaptırılacak.

Yusuf Burak Dolu kimdir?

Alucra Kemallılı olan Yusuf Burak Dolu öğretmen ve âşık Hüseyin Efkâri Dolu’nun oğlu, Baytar Yusuf Dolu’nun torunudur.  Gümüşhane Süleymaniye Mahallesinden Fahri Gümüşeli'nin torunu, Ümran hanımın oğlu olan Yusuf Burak Dolu1984 yılında Gümüşhane'de doğdu. 2002 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde başladığı eğitimine Türkiye'nin en prestijli mimarlık ödülüne sahip Yüksek Mimar Yusuf Burak Dolu'ya bir ödül de İstanbul Büyükşehir Belediyesinden geldi. / 2007 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Restorasyon Yüksek Lisans Programı’nda ve 2008 yılında Atina Teknik Mimarlık Tarihi Yüksek Lisans Programı’nda devam etti. 2011’de kurduğu KOOP Mimarlık bünyesinde yaptığı projeleri çeşitli mimarlık ödülleri almış, Türkiye ve Dünya’da birçok sergide yer almış ve yayında yer bulmuştur. En önemli ödüllerinden biri Turgut Cansever Uluslararası Mimarlık Ödülleri kapsamında 2019 yılında aldığı Yapı Ödülü’dür. Mimarlar Odası, ICOM (Uluslararası Müzeler Konseyi), Gümüşhane Kültür ve Sanat Derneği, GÜSİAD, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Platformu, Sulukule Platformu, YTÜ ICUS Yapı Atölyesi gibi birçok sivil toplum kuruluşu ve gönüllü oluşumda yer aldı. Halen kültür mirasının korunması, kent hakları ve kırsal kalkınma başta olmak üzere çeşitli alanlarda gönüllü çalışmalarına devam etmektedir. Alucrahaber.com olarak değerli mimarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Kaynak: www.alucrahaber.com

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46