banner333

banner309

Gümüşhane Madencilik Sektöründe Sorunların Ardı Arkası Kesilmiyor

Gümüşhane’nin en önemli ihracat kalemi olan madencilik sektöründe sorunların ardı arkası kesilmiyor.

Güncel 16.01.2024, 23:03
Gümüşhane Madencilik Sektöründe Sorunların Ardı Arkası Kesilmiyor
banner400

Üretim maliyetlerinin artması, uluslararası maden fiyatlarında ki düşüş, rezerv sorunları gibi birçok faktör nedeniyle zor bir süreçten geçen sektörün Gümüşhane’de faaliyet gösteren şirketleri kapatılma tehlikesi ile gündem olmayı sürdürüyor.

Gümüşhane madencilik sektöründe yaşanan son gelişmeler ile ilgili Gümüşkoza’nın sorularını yanıtlayan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, sektörün önündeki en büyük engelin ruhsatlandırma noktasında yaşandığını söyledi.

Ülke genelinde olduğu gibi Gümüşhane Madenciliğinin de cevher noktasında sorunlar yaşadığına dikkat çeken Başkan  Akçay, “Ruhsatlandırma konusuna yasal bir düzenleme getirilmesi gerekiyor. Ruhsatlandırma için ilana çıkılıyor, biraz parası olan yatırımcı üç-beş kuruşa ruhsatı alıyor ve beklemeye başlıyor. Yatırım yapmak, maden çıkartmak isteyen gerçek madenciler de bu insanlara mahkum kalıyor. Gidip adamın ruhsatına talip oluyorsun, 20 milyon dolardan başlıyor. 3 Bin lira, 3 bin 500 lira verip aldığı ruhsata 20 Milyon dolar fiyat biçiyor” dedi.  

Konuyu Ankara’da düzenlenen ekonomi şurasında bizzat Enerji Bakanına aktardığını anlatan Akçay, “20-30 senedir bu işler bu şekilde gerçekleşiyor. 30 sene önce adam ruhsat almış, faaliyette bulunmamış insanlar var, öbür taraftan rezerv bittiği için işletmeler kapatılıyor. Gümüşhane’de ne kadar ruhsat varsa bakılmasını istedim. Kimin üzerinde ne kadar ruhsat var ve bu ruhsat kaç yıldır devam ediyor.  Normalde 3 yıl çok önemli bir zamandır iş adamı için. Yatırım yapmaya niyetli biri 3 yılda işi yapıp yapmayacağına karar verir. Yapamıyorsa ya kendisi bıraksın ya da devlet ruhsatı iptal etsin. Evrak üzerinden, devleti-milletin malının üzerinden havadan para kazanılmasına izin verilmesin. Gerçek yatırımcının önü açılsın” diye konuştu.

Gümüşhane’de kapanma durumu ile karşı karşıya kalan Koza Altın İşletmeleri Mastra Madeni ile ilgili gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Akçay, “Koza, 3 senedir kâr etmeden çalışıyor. İşletme müdürüyle 2-3 ayda bir mutlaka görüşüyorum. 6 ay çalışıyor, 6 ay duruyor.  İşletmenin kapanmayacağına yönelik Cumhurbaşkanımızın talimatı ilimiz adına son derece önemli. Siyaseten alınan kapatılmama kararı bir kazanımdır. Gümüşhane adına önemli bir gelişmedir. Bu ülke adına doğru olup olmadığı ise tartışma konusudur. Yapılması gereken yeni cevher alanları ile firmanın kar elde eder biçimde ayakta tutulmasıdır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 17 Mayıs 2024
İmsak 03:11
Güneş 04:57
Öğle 12:24
İkindi 16:18
Akşam 19:40
Yatsı 21:19