banner333

banner309

Yaylaktan Kışlağa Doğru

Gümüşhane’nin yaylalarına Mayıs ayı itibariyle çıkan Trabzon ve Giresunlu göçer yaylacılar, hayvanlarının kışlak yemi için çevirgelerdeki ot hasadını tamamladı, biçilen otlar kışlaklara naklediliyor.

Gümüşhane 05.08.2018, 11:00
Yaylaktan Kışlağa Doğru
banner400

Gümüşhane’nin yaylalarına Mayıs ayı itibariyle çıkan Trabzon ve Giresunlu göçer yaylacılar, hayvanlarının kışlak yemi için çevirgelerdeki ot hasadını tamamladı, biçilen otlar kışlaklara naklediliyor.

Her sene Temmuz başlarında başlanan ot biçme, bu sene havaların sıcak gitmesi nedeniyle erken başladı. Göçer yaylacılar a yaylacılar Çevirgelerde harıl harıl ot biçiyor. Eskiden Oraklarla günlerce süren ot biçme, daha sonraları yerini tırpana bıraktı ve ot biçmek artık daha kolay oldu.2009’lardan beridir de tırpanın yerini motorlar aldı. Şimdi nerdeyse herkes motor ile otlarını biçiyor. Bu hem hızlı hem de kolay oluyor.

“Hem Kendileri Hem de Hayvanları İçin Çalışıyorlar”

Gümüşhane yaylalarında yaşayan vatandaşlar, hem kendileri hem de hayvanları için kış mevsiminde tüketilecek ürünlerin hazırlığını yapıyor.

Küçük ve büyükbaş hayvanların otlatılması amacıyla çıkılan yaylalar, yaz aylarında sıcaktan bunalanlar için de alternatif oluyor. Köylerinden Mayıs ayı itibarıyla yaylalara giden yöre halkı, ekim ayında dönüş için yolculuğa başlıyor.

Gümüşhane’nin çok sayıda obada kış hazırlıkları için yoğun bir çalışma sürdürülüyor. Yüksek kesimlerde hava sıcaklıklarının düşmesiyle kadın ile erkekler sebze ve meyvelerin hasadını yapıyor.

Yemyeşil çayırlarda büyüyen otlar, hayvan sahiplerince biçiliyor ve kış mevsiminde tüketebilecek hale hazırlanıyor.

“İklime Göre Sebze Yetiştiriyoruz”

Bahçelerde yetiştirilen patates, karalâhana, pazı, kabak, fasulye, gibi mahsuller toplanarak evlere getiriliyor. Bu ürünlerin bir kısmı bidonlara koyularak tuzlama ve turşu haline getiriliyor. Bazı ürünler de buzdolabında tüketilmek üzere bekletiliyor.

Yayla sakinleri, kışlık yiyeceklerin bir bölümünü gurbette bulunan çocuklarına ve yakınlarına da gönderiyor. Yaz boyunca ürünlerin dikim, bakım ve toplama işlemini üstlenen yaylacılar, ev ekonomisini de katkı sağlıyor.

“Kış İçin Hayvanların Yiyeceklerini Hazırlıyoruz”

Kürtün ilçesine bağlı ve özellikle yaz aylarında şenlenen Sapmaz, Beytarla, Tilkicek, Yukarı Karadere köyleri ile bu köylere yakın yaylalarda bu yıl otun bol olduğunu anlatan Hasan Çolak, büyüklerinin geleneği olan yaylacılığı devam ettirdiklerini söyledi. Havaların ısınmasıyla şehir merkezinden köyden yaylaya çıktıklarını ifade eden Çolak, 40 yıldır yaylacılık yaptığını ve doğal ortamda yaşamanın kendilerine iyi geldiğini anlattı.

Çolak, yaylalarda yaşayan kadın ve erkeklerin kış hazırlığı için bahçelerde olduğunu belirterek, “Kış hazırlığı doğrultusunda ot biçiyorum. Şu anda otun ikinci kısmını biçmekteyim. Kış için hayvanların bütün yiyeceklerini hazır ediyoruz. Hayvanlar buradan aşağı indiğinde hazırladıklarımızı tüketiyor” dedi.

“Teknolojinin Faydasını Gördük”

Geçmişte orak, oraktan sonra otu tırpanla biçtiklerini anlatan Çolak, “Ancak şimdi motorla biçiyoruz. Hemen hemen herkeste motor var. Motorla biçtiğimiz otları kurumaya bırakıyor, kuruduktan sonra topluyor, kamyonlarla kışlaklara naklediyoruz. Artık her yaylamıza pek sağlıklı olmasa da yol var. Bu nedenle otlarımızı at, katır, eşekle değil arabayla naklediyoruz. Gelişen teknolojinin büyük yararını gördük. Geçmişte yaylaktan kışlağa çok az ot naklederken son yıllarda kamyonlarla naklediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11
GazetelerTümü