banner333

banner309

Üç Yaşındaki Malik, Liseli Gence Umut Oldu

Konya'da yaşayan ve 9 yıldan bu yana böbrek yetmezliği çeken 17 yaşındaki Mehmet Çakmak, 9 gün önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne kontrolleri için geldi. Aynı gün Konya'daki evine dönen Çakmak'a üç saat sonra uygun böbrek bulundu haberi geldi. Antalya'ya geri dönen liseli gence Gümüşhane'de beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki Malik Özdemir'in bağışlanan iki böbreği nakledildi.

Gümüşhane 21.10.2013, 16:45 21.10.2013, 16:47
Üç Yaşındaki Malik, Liseli Gence Umut Oldu
banner400
 Konya'da yaşayan ve 9 yıldan bu yana böbrek yetmezliği çeken 17 yaşındakiMehmet Çakmak, 9 gün önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne kontrolleri için geldi. Aynı gün Konya'daki evine dönen Çakmak'a üç saat sonra uygun böbrek bulundu haberi geldi. Antalya'ya geri dönen liseli gence Gümüşhane'de beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki Malik Özdemir'in bağışlanan iki böbreği nakledildi.


Konya'nın 
Meram ilçesinde yaşayan inşaat ustası Şükrü Çakmak(48) ve Emine Çakmak(45) çiftinin 17 yaşındaki çocukları Mehmet Çakmak, 9 yıl önce sancı şikayetiyle gittiği Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde böbreklerini kaybettiğini öğrendi. Sekiz yıl boyunca ilaç tedavisi uygulanan Mehmet Çakmak, bir yıl öncede diyalize girmeye başladı. Sağlık Bakanlığının Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'ne kayıt yaptıran Mehmet Çakmak, belirli aralıklarda da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelerek kontrollerini yaptırmaya başladı. Haftada üç gün diyalize giren Çakmak için doktorları acil böbrek nakli yapılması gerektiğine karar verdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran gencin yapılan tetkiklerde annenin aşırı kilolu, babanın ise böbreklerinde kist olması nedeniyle verici olmayacaklarını bildirildi. Çakmak'ın 3 kardeşinin yaşlarının küçük olması nedeniyle verici olamayacakları kaydedildi. Kadavradan nakil için Umutlu şekilde bekleyen aile geçtiğimiz 12 Ekim Cuma günü yine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne muayeneye geldi. Aile tetkiklerin ardından aynı gün Konya'ya otobüsle dönüş yaptı. Gece saat 23.00 sırasında eve giren aileye saat 02: 30 sırasında telefon geldi. Aileye Mehmet Çakmak'a uygun böbrek bulunduğu ve acil olarak gelmeleri söylendi.

Ailesi ile birlikte özel bir otomobil ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelen liseli gence, Gümüşhane'de çıkan ev yangında karbonmonoksit gazından etkilenme sonucu beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki Malik Özdemir'in iki böbreği Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından nakledildi.

ÇOK MUTLU OLDUK

Oğlunun sağlığa kavuşmasıyla büyük mutluluk yaşayan anne Emine Çakmak, "9 yıldır oğlum gözümün önünde acı çekiyordu. Haftada 3 gün diyalize giriyordu. Uygun böbrek bulunduğu haberi gelince çok Sevindik" dedi.

İSTEDİĞİM GİBİ GEZEBİLECEĞİM

Açıktan lise birinci sınıf eğitimine devam eden Mehmet Çakmak ise hastanede son kontrollerinin ardından evlerine döndüklerinde böbrek bulunduğu haberi ile çok sevindiklerini kaydetti. Acil olarak Antalya'ya geldiklerini ifade eden Çakmak, "Ben nakil oldum. Allah organ nakli bekleyenlere de nasip etsin. Önceden acı çekiyordum. Şimdi istediğim gibi gezip dolaşacağım" diye konuştu.

İKİ BÖBREĞİN AYNI ANDA NAKLEDİLMESİ NADİRDİR

Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise vericinin Bebek olması nedeniyle iki böbreğin aynı anda nakledilmesi gerektiğini kaydetti. Bebeklerde kilonun önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Dinçkan, "Eğer kilo azsa bebeğin böbrekleri küçük oluyor. Tek böbreğin o nedenle nakil yapılan kişide zor işlev yapıyor. Zor bir ameliyat oldu. En-blog (İki böbreğin aynı anda nakledilmesi) çok nadir görülen bir olaydır. Mehmet Çakmak'ın için bu bir şanstır. Çakmak'ın vücudunda şu an 4 böbrek bulunuyor ve ikisi çalışıyor, ikisi ise çalışmıyor. Naklettiğimiz böbrekler ise zamanla büyüyecek" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39