banner333

banner309

'Süleymaniye sayesinde her evin kapısında bir kayak olacak'

Kayağı ‘paraşütle havada uçmanın yerdeki tecrübe hali’ diye nitelendiren 30 yıllık kayakçı ve eski Kayak İl temsilcisi Mustafa Akbulut, Muzaffer Demirhan’la başlayan kayak sevgisinin hala Gümüşhanelilerin yüreğinde olduğunu belirterek, Süleymaniye Kayak Merkezinin her evin kapısına bir kayak koyulmasına vesile olacağını söyledi.

Gümüşhane 02.04.2018, 10:00
'Süleymaniye sayesinde her evin kapısında bir kayak olacak'
banner400

Kayağı ‘paraşütle havada uçmanın yerdeki tecrübe hali’ diye nitelendiren 30 yıllık kayakçı ve eski Kayak İl temsilcisi Mustafa Akbulut, Muzaffer Demirhan’la başlayan kayak sevgisinin hala Gümüşhanelilerin yüreğinde olduğunu belirterek, Süleymaniye Kayak Merkezinin her evin kapısına bir kayak koyulmasına vesile olacağını söyledi.

Son günlerde Gümüşhane’nin en önemli gündem maddesi olan ve şehirde büyük bir heyecana yol açan Süleymaniye Kayak Merkezi ile ilgili yaşanan gelişmeler kayak camiasında büyük bir heyecan uyandırdı.

Yaklaşık 30 yıldır kayan ve 23 il kesintisiz Kayak İl Temsilciliği görevinde bulunan tecrübeli kayakçı Mustafa Akbulut, Süleymaniye’de kısım kısım olmak üzere çok rahat bir şekilde 3,5 ay boyunca kayak yapılabileceğini söyledi.

“Süleymaniye’de 7 yıl ölçüm yaptık”

Türkiye’de Davraz hariç bütün kayak pistlerinde kaydığını, yurt dışında da ABD’de kaydığını hatırlatan Akbulut, “1990’dan bu yana Süleymaniye’yi gündeme getirmeye başladık. 2000’li yıllardan sonrada ciddi ciddi ölçümler yaptık. 7 yıl ölçtük. Bu 7 yıl içerisinde yer yer Süleymaniye de başlangıç yeri su deposu olarak tabir ettiğimiz bin 550 rakımda 1 metre kara rastladığımız kışlar oldu. O rampayı çıkamadığımız kışlar oldu. Çünkü kar diz boyuydu. Bin 700 rakımdan sonra bu yıl yaptığımız ölçümler içinde 50 santimetreden taban alacak olursak 1,5 metre kar ölçtük 2400 rakıma kadar. Yalnız Kanlıdüz diye bahsettiğimiz mevkide yüksek tepe ve düz arasındaki mesafede 1 metreden, 2,5 metreye kar olan yerler var. Bin 700 ile 2 bin arasında 2,5 ay kayak yapılır ama üst düz ve altlarında 3,5 ay rahat kayak yapılır” dedi.

“Kayakçı sürekli pistleri gezer, dener”

Kaymaya Gümüşhaneli efsane kayakçı ve dağların delisi olarak bilinen Muzaffer Demirhan’ın oğlu Göksay Demirhan’ı hafta sonları şehir merkezinde kayarken izleyerek merak saldığını, kayağı orada görüp orada sevdiğini ve ondan sonra da kendi imkanlarıyla başladığını ifade eden Akbulut, “23 yıl kayak il temsilciliği yaptım. Ben camia içinde olduğum için söylüyorum. Biz her hafta Erzurum’a en az 50 kişi gidiyoruz ve bu bölgede Cumartesi-Pazar arabasının üstünde kayağıyla gördüğümüz en az 100 araç görüyorum hafta sonları. Bunların birçoğu Gümüşhane’ye kayar. Birde kayakçının bir özelliği vardır bir piste mukim değildir. Kayakçı sürekli pistleri gezer, dener. Onun zevki başkadır, buranınki başkadır. Yani her yerden her yere kayakçı gelir ama Karadeniz bölgesine hitap edecek Cumartesi Pazar günlük en az 500 kişiye hizmet verecek bir kayak pisti olur burası” diye konuştu.

“Şehir merkezine çok yakın olması nedeniyle şehre ciddi katkı sağlayacak”

Süleymaniye Kayak Merkezinin ekonomik yönden şehre çok yakın olması nedeniyle büyük katkısı olacağını dile getiren Akbulut, “Şehir merkezine 3 kilometre ötede bir kayak pisti. Bu insanlar bu şehirden imkanlarını sağlayacak. Gerekirse kalacak, alışveriş yapacak, konaklayacak. Kayak merkezi eğer açılırsa kayak merkezine hitap edecek birkaç işletmecinin otel açacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“2000 yılından bu tarafa bize çok şeyler söylendi, ötelendi gitti”

Vali Okay Memiş’in girişimleriyle Kayseri’den getirilecek olan 1,5 kilometrelik telesiyejle işe başlamanın kayak pistini görücüye çıkarmak için çok önemli bir olay olduğunu belirten Akbulut, “Umarım başarırız. 2000 yılından bu tarafa bize çok şeyler söylendi. Bu tesis ötelendi gitti, yapılmadı. Gümüşhane’nin sporuna hizmet etse Gümüşhane’de ki gençlerin bir kısmını dahi olsa oraya çekse kahve köşelerinden ve kötü ortamlardan kurtarsa bize yeter. Bu masraflar çok masraf değil” dedi.

“Süleymaniye sayesinde her evin kapısında bir kayak olacak”

Süleymaniye Kayak Merkezinin her evin kapısına bir kayak koyacağını, Muzaffer Demirhan’la başlayan kayak sevgisinin hala insanların yüreğinde var olduğuna değinen Akbulut, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Birçok yaşlı insanla ben cadde de karşılaşıyorum hala kayak merkezi yapmadınız, kaymadan öleceğiz diyorlar. Yaşlı insanlar bile bunu konuşuyorlar. Gençlerimiz mutlaka bir kayak alıp o piste çıkacaktır. Ben önce bunca yıllık dönemde ciddi emeği geçen merhum Valimiz Veysel Dalmaz’a Allah’tan rahmet diliyorum. Çok emeği geçti ve bu memlekete risk alarak bir snoswtrak alarak hediye etmiştir. Onun dışında Vali Okay Memiş bey de eğer bu pisti buraya kurarsa ona da teşekkür ederiz.”

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48