banner333

banner309

Şiran'da üreticilere 6 bin 850 adet kuşburnu fidanı dağıtıldı

Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen "Kuşburnu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında üreticilere kuşburnu fidanı dağıtımı yapıldı.

Gümüşhane 06.12.2023, 14:03
Şiran'da üreticilere 6 bin 850 adet kuşburnu fidanı dağıtıldı
banner400

Şiran ilçesinde düzenlenen törende, 8 üreticiye yüzde 75 hibeli 6 bin 850 adet sertifikalı kuşburnu fidanı dağıtıldı.

Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, kuşburnunun insan yaşamı için son derece önemli bir besin kaynağı olduğunu ve C vitaminini bünyesinde bulundurduğunu söyledi. Kuşburnunun geniş bir kullanım ve tüketim alanına sahip olduğunu belirten Kıraç, "Kuşburnu, meyve suyu, marmelat, şurup, çay, reçel gibi birçok ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Kuşburnu, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmektedir." dedi.

Kuşburnunun Gümüşhane için anlamlı bir bitki olduğunu kaydeden Kıraç, ilde söz konusu ürünü işleyen tesislerin bulunduğunu ve projenin İlin coğrafi işaretli ürünlerinin üretilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Kıraç, kuşburnunun Türkiye'de doğal olarak 27 türünün yetişmekte olduğunu ve bu türlerden 17 tanesinin Gümüşhane ilinde bulunduğunu belirterek, Gümüşhane'nin kuşburnu çeşitliliği bakımından Türkiye'nin önemli bir gen merkezi olduğunu kaydetti.

Projeyle, tekniğine uygun kapama kuşburnu bahçesi tesis edilerek, işlemeli tarımla herhangi bir kültür bitkisi yetiştirmeye müsait olmayan eğimli arazilerin, iklim ve toprak özellikleri bakımından seçici olmayan kuşburnu bitkisi ile ekonomiye kazandırılmasıyla çiftçilere pazarı olan geliri yüksek yeni bir üretim şekli oluşturulmasının hedeflendiğini ifade eden Kıraç, projeye desteklerinden dolayı DOKAP idaresine ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Törende, DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir de, projenin üreticilere önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:22
Güneş 05:08
Öğle 12:34
İkindi 16:28
Akşam 19:49
Yatsı 21:27