banner333

banner309

Santa Harabeleri Turizme Kazandırılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığınca arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edilen, Gümüşhane sınırlarındaki Santa Harabeleri'nin turizmine kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Gümüşhane 23.07.2013, 10:55
Santa Harabeleri Turizme Kazandırılacak
banner400
  İlk yerleşimin Ortaçağ'da başladığı tahmin edilen Santa Harabeleri, Gümüşhane il merkezine 82 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Santa, barındırdığı 7 mahallesinde taştan inşa edilen tek katlı evleriyle tarih ve doğayı bir arada yaşatıyor.



Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17. yüzyılda Rumlar tarafından kurulan dini, ticari ve kültürel önem taşıyan Santa yerleşiminin, Rum çetelerinin sığınağı olarak kullanıldığının bilindiğini belirtti.



Günümüzde arkeolojik ve doğal sit alanı olan Santa Harabeleri'nin, Binatlı, Terzili, Zurnacili, Piştovlu, İşhanlı, Çinganlı ve Çakallı olmak üzere yedi mahalle ve 300'ü aşkın evden oluştuğunu ifade eden Yalçın, "Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı bir yerleşim alanı. Kentin her mahallesinde tümüyle taştan inşa edilen konutlar, en az bir kilise ve her sokakta bir 
Çeşme mevcuttur. Doğal konumu itibarıyla yayla özelliği taşıyan yerleşim yeri, tarihi ve kültürel varlıklarıyla çok zengindir. Yerleşik halkın maden ocakları, Demircilik, kiremit işçiliği, duvar işçiliği gibi iş kollarıyla uğraştığı ve aynı zamanda hayvancılığın da önemli olduğu yerleşim yeri" dedi.



"Medeniyetler Yolu Üzerinde 
Gümüşhane" projesi kapsamında Santa ile ilgili bugüne kadar çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlatan Yalçın, "Son 3 yılda yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Taşköprü Yaylası Santa Harabeleri arası 7 kilometrelik bağlantı yolunu yaptık. Santa ile ilgili tanıtım amaçlı 190 sayfalık kitap yayımladık. Tanıtım CD'si hazırladık. 50x70 ebadında 18 bin afiş bastırarak dağıttık. 53 tanıtım ve yön levhası hazırlayarak yol güzergahlarına yerleştirdik" diye konuştu.



Santa, çevresindeki tarihi ve turistik mekanlarla değerlendirilecek



Yalçın, Santa'yı bölge turizmine kazandırmak amacıyla 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu ve bu kanun uyarınca yürürlüğe giren Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde bir dizi çalışma başlattıklarını belirterek, şöyle devam etti: 



"Öncelikle Bakanlığımızla yaptığımız çalışma neticesinde bir komisyon oluşturduk. Bu komisyonda şehir plancıları, mimarlar, sanat tarihçileri ve arkeologlar var.
Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Trabzon Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü, Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Gümüşhane Belediyesi ve İl Özel İdare Genel Sekreterliğinde görevli konusunda uzman kişilerden oluşan komisyon, Santa Harabeleri'nde tespit yaptı. Öncelikle Santa'nın çevre ile olan ilişkisi, alanın özellikleri ve kullanım özelliklerini ortaya koymak için çalışma yaptık. Ağırlıklı olarak restorasyona dayalı fikir projeleri ortaya çıktı."



Bölgenin Çakırgöl Turizm Merkezi'ne çok yakın olduğunu kaydeden Yalçın, "Aynı zamanda bölgede Sümela Manastırı var. Ayrıca Gümüşhane'nin tarihi ve doğal güzelliklerine çok yakın. Aynı bölgede 'Krom şehri' bulunmaktadır. Dolayısıyla çevresiyle ve bölgesiyle değerlendirip projelendirilerek turizme açma konusunda kurumların görüşlerini aldık. Uzmanlar nezaretinde alınan kurum görüşlerini birleştirerek bakanlığa gönderdik. Şu anda çalışmayı bakanlık yapıyor ve önümüzdeki günlerde bir taslak plan, yol haritası ortaya çıkacak. Tüm gayretimizle Santa yerleşimini 
Gümüşhane ve bölge turizmine açacağız" ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11