banner333

banner309

Osmanlı Dönemi Paraların Sergisi

Gümüşhane'de basılan Osmanlı sikkelerini İkiz Evler Müzesi'ne kazandırma projesi' kapsamında yurt genelinde yapılan çalışmalarla bulunan 417 sikke kente getirildi.

Gümüşhane 08.01.2013, 11:32
Osmanlı Dönemi  Paraların Sergisi
banner400
 Gümüşhane'de basılan Osmanlı sikkelerini İkiz Evler Müzesi'ne kazandırma projesi' kapsamında yurt genelinde yapılan çalışmalarla bulunan 417 sikke kente getirildi. Çalışmalarda başka para örnekleri de bulunduğunu kaydeden Vali Yusuf Mayda, onların da kente getirilerek sergileneceğini söyledi.

Gümüşhane İkiz Evler Etnografya Müzesi'nde sikkelerin getirilmesi nedeniyle düzenlenen törene Vali Yusuf Mayda, Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer ve davetliler katıldı. Burada konuşan Vali Mayda, Osmanlı döneminde Gümüşhane'de basılan sikkeleri ait olduğu topraklara getirmek, yerinde teşhir etmek ve ziyaretçilerle buluşturmak için bir süre önce çalışma başlattıklarını belirtti.

Gümüşhane'nin tarihiyle buluştuğunu kaydeden Mayda, "Gümüşhane, Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlayarak, 1520 ile 1730 tarihleri arasında Osmanlı devletine darphane olarak hizmet etmiştir. Elimizdeki bilgilere göre Osmanlı hazinesinin 5 veya 6'da biri Gümüşhane'de basılmıştır. Değişik illerdeki müzeleri gezip Gümüşhane'ye ait olan sikkelerin izini bularak ilimize döndürmek amacıyla bir proje başlattık. Şu an itibariyle 417 adet sikke ilimize getirildi. Sikkeler, değişik padişahlar döneminde Gümüşhane'deki darphanede basılan paralardan örneklerdir. Tespit edilen başka paralarda var. Onları da yakında ilimize getireceğiz ve sergileyeceğiz. Eğer ulaşabilirsek, bu paraların basıldığı makineleri de temin etmeye çalışacağız. Tarihle, ilimizin ve kültürümüzün buluşmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.



Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46