Kalp Krizinden Ölmemek İçin Gümüşhane’ye Koroner Anjiyo Ünitesi İstiyoruz

Gümüşhane ve ilçelerimizde kalp krizi riski olan 2.000 hasta ya Erzincan’a ya da Trabzon’a sevk ediliyor.

Gümüşhane 06.04.2018, 09:04 23.04.2018, 19:43
Kalp Krizinden Ölmemek İçin Gümüşhane’ye Koroner Anjiyo Ünitesi İstiyoruz

Gümüşhane’de yaşayan hemşerilerimiz halkımızın acil ihtiyacı olan koroner anjiyo ünitesinin bir an önce ilimizde kurulmasını istiyor. Sosyal Medyadan haberimizi paylaşarak, etiketleyerek #gümüşhaneanjiyoünitesiistiyor, BİMER (www.bimer.gov.tr) ve CİMER başta olmak üzere gerekli mercilere ulaştırmaya çalışalım.

Haber 29 tarafından yapılan araştırma ve edinilen bilgiye göre;

Gümüşhane’de koroner anjiyo ünitesinin olmamasından dolayı Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde kalp krizi olmayan ancak kalp damarlarında tıkanıklık şüphesi olan yılda 800-900 koroner anjiyografi gereksinimi olan hasta komşu illere (koroner anjiyografi ünitesi olan) sevk ediliyor. Yine Gümüşhane Merkez ve ilçelerimizde yılda 900-1.000 hasta acil olarak (kalp krizi olan) komşu illere ambulans ile sevk edilmektedir.

Daha açık bir ifadeyle Kelkit ilçesinden kalp krizi geçiren bir hasta öncelikli olarak 112 acil ambulansı ile Gümüşhane’ye acil servisine sevk edilmekte; yapılan tetkiklerden sonra geldiği yoldan Erzincan’a sevk ediliyor. Bu işlemlerden koroner anjiyoya kadar geçen süre ortalama olarak 2,5- 3,5 saat i bulmaktadır.

Kalp krizi geçiren pek çok hastanın yaşlı olması ve beraberinde akciğer, böbrek rahatsızlıkları gibi yan hastalıklarının bulunması nedeni ile bu sevk zinciri esnasında ya kalp durması ya da genel durumda bozulma tehlikesi ile karşı karşıya gelmektedir. Oysa il merkezinde bulunacak bir anjiyo ünitesi ile bu süre 1 saat e düşecek. Bu da hatırı sayılır oranda hastanın hayata tutunup kalp yetersizliği gibi geç anjiyo nedeni ile ortaya çıkacak durumların engellenmesi, minimuma indirgenmesi sağlanmış olacaktır.

Yapılan acil olmayan sevklerin hasta ve yakınlarına getirmiş olduğu bir diğer problemde gittikleri ilde konaklama problemi yaşamalarıdır. Sevk edilen hastaların çoğu bir veya iki gün yoğun bakımda kaldığı için hasta yakınları hastane köşelerinde sefil bir vaziyette beklemektedir. Halbuki ilimizde bir anjiyo ünitesi kurulmuş olur ise bu sıkıntılarda minimize edilmiş olunacaktır. Yine ilimizde kurulacak bir anjiyo ünitesi bizimle aynı kaderi paylaşan komşumuz Bayburt ilimizdeki kalp hastalarına da destek verecektir. Bu ünite ilimiz sağlık alanında da bir katma değer kazanacaktır.

Yine kurulacak bir anjiyo ünitesinde sadece kalp damarlarına müdahale edilmeyecek olup bacak damarlarındaki hastalıklara; kalp deliklerine; şah damarı hastalıklarına; böbrek damarı hastalıklarına; aort ana damar genişlemeleri ve daralmasına da müdahale edilerek halkımızın bu tür ileri hizmetlere kendi yurtlarında ulaşmaları sağlanacaktır. Anjiyo ünitesinin kurulması beraberinde kalp ve damar cerrahisi branşını da geliştirecek ve ilimizde kalp ve damar ameliyatları yapılır hale gelecektir.

KORONER ANJİYOGRAFİ HAKKINDA:

Koroner anjiyografi; Kalp damarları (koroner arter) içine özel bir ilaç verip, özel bir görüntüleme sistemi kullanılarak görüntülerinin alınması işlemidir. Koroner anjiyografi bir tanı yöntemi olup bir ameliyat türü değildir. Koroner anjiyografi, anjiyografi cihazı ve eğitimli-deneyimli kardiyoloji uzmanı ile sağlık personelinin bulunduğu gelişmiş laboratuarlarda yapılır. İşlem için hastanın uyutulmasına gerek yoktur, işlem süresince hasta uyanıktır ve konuşabilir.

Koroner Anjiyografi Şu Durumlarda Yapılır;

• Risk faktörü olup koroner arter hastalığı düşündüren göğüs ağrısına (angina) sahip kişilerde,

• Kalp krizi geçirenlerde,

• Daha önceden koroner girişim (balon-stent) veya koroner arter ameliyatı olup göğüs ağrısı tekrarlayanlarda,

• Ani ölüm sonucu hayatta kalanlarda,

• Koroner arter hastalığı dışında kalp ameliyatı (kalp kapağı) olacak kişilerde,

• Kalp dışı damar (arter) ameliyatı olacak kişilerde,

• Hayatı tehdit eden ciddi ritim bozukluğu olanlarda,

• Girişimsel olmayan testlerde (EKG, ekokardiyografi veya eforlu EKG) anormalliği olan riskli kişilerde koroner anjiyografi ile kalp damarları görüntülenmelidir.

Yorumlar (1)
Aydemir Keleş 6 yıl önce
Tüm hemşerilerimizin konuyu bimere cimere ve sosyal medyada paylaşmalılar. Farkındalık oluşturmak gerekir.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11