banner333

banner309

banner421

İtalyan Öğrenciler Türk Kültürünü Yaşayarak Öğrendi

İtalya'dan Gümüşhane'ye Erasmus projesiyle gelen öğrenciler, Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi ev sahipliğinde hem pestil yapımını öğrendi hem de tarihi mekanları gezdi. Türk ailelerin yanında kalarak kültürü yaşayarak öğrenen İtalyan heyet, Karaca Mağarası ve Süleymaniye gibi turistik rotalara hayran kaldı.

Gümüşhane 29.11.2025, 00:18
İtalyan Öğrenciler Türk Kültürünü Yaşayarak Öğrendi
banner400


Gümüşhane Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi, Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında 23-29 Kasım 2025 tarihleri arasında İtalya’nın Genova kentinden gelen misafirlerini ağırladı.

Bir hafta süren programda İtalyan öğrenciler okulda düzenlenen kermesten sportif turnuvalara, yöresel pestil yapımından tarihi gezilere kadar dolu dolu geçirdi. Misafir öğrencilerin otel yerine velilerin evlerinde konaklaması kültürlerin kaynaşmasına sahne oldu.

OKULDA SPORTİF FAALİYETLER VE KERMES HEYECANI

İtalya’nın Genova kentinden gelen 12 öğrenci ve 2 öğretmen, Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi’nde düzenlenen açılış töreniyle karşılandı. Hafta boyunca okulda düzenlenen dil pratikleri ve sınıf içi faaliyetlerin yanı sıra, öğrenciler sportif faaliyetlere katılarak ter döktü.

Programın en renkli anlarından biri ise okulda düzenlenen Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri kapsamında gerçekleşti. Okul bahçesinde kurulan kermese katılan İtalyan misafirler, kendi stantlarını açarak ülkelerinin kültürünü tanıttı. Hem yardım faaliyetine destek olan hem de Türk öğrencilerle kaynaşan misafirler, renkli görüntüler oluşturdu.

GÜMÜŞHANE KÜLTÜRÜNÜ ATÖLYELERDE DENEYİMLEDİLER

Öğrenciler, okul dışı etkinliklerde de bölge kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu. Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünlerini öğrenmek amacıyla TATBİL firmasının üretim tesislerinde düzenlenen Pestil–Köme Atölyesi’ne katılan öğrenciler, geleneksel üretim aşamalarını yerinde izledi.

Kültürel etkileşim çalışmaları kapsamında Halk Eğitim Merkezi ziyaret edilerek el sanatları atölyesinde uygulamalar yapıldı. Programın bir diğer ayağında ise Gençlik Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte İtalyan misafirler, Geleneksel Türk Okçuluğu ile tanışarak ok atma deneyimi yaşadı.

TARİH VE DOĞA TURU: GÜMÜŞHANE VE TRABZON

Program kapsamında misafirlere bölgenin tarihi ve doğal güzellikleri de tanıtıldı. Gümüşhane sınırları içerisinde Süleymaniye Mahallesi (Eski Gümüşhane), Karaca Mağarası ve Torul Kalesi Cam Teras gezildi. Rotayı Trabzon’a çeviren heyet, burada da tarihi Sümela Manastırı ve Uzungöl’ü ziyaret ederek Karadeniz’in turistik zenginliklerine hayran kaldı.


"MİSAFİRLERİMİZİ AİLELERİMİZİN YANINA YERLEŞTİRDİK"
Projenin detaylarına ilişkin bilgi veren Erasmus Programı Koordinatörü Funda Kuvvet Yılmaz, programın en önemli ayağının konaklama tercihi olduğunu vurguladı. Yılmaz; "İtalya’dan gelen 12 misafir öğrencimizi, otel yerine okulumuz öğrencilerinin ailelerinin yanına yerleştirdik. Bu sayede misafirlerimiz Türk aile yapısını, sofrasını ve misafirperverliğini bizzat yaşayarak öğrenme şansı yakaladı. Öğrencilerimiz hem yabancı dil pratiklerini geliştirdi hem de kültürlerarası köprüler kurdu” dedi.

OKUL MÜDÜRÜ TANIŞ: "KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ GÜCÜMÜZE GÜÇ KATTI"

Projenin bir eğitim faaliyetinden öte bir kültür köprüsü olduğunu belirten Okul Müdürü Hamit Tanış ise projenin başarısında emeği geçenlere teşekkür ederek şunları kaydetti: "Farklı kültürleri bir araya getiren bu Erasmus projesi, kültürlerimiz arasında kurulan güçlü bir bağdır. Bu kapsamlı programda bizleri yalnız bırakmayan paydaşlarımıza da parantez açmak istiyorum. Atölye çalışmalarında kapılarını bize açan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne, geleneksel lezzetlerimizi tanıtmamıza vesile olan TATBİL firmasına, Süleymaniye gezimizde Zeki Kadirbeoğlu Konağı’nı kullanmamızı sağlayarak misafirlerimizi tarihi atmosferde ağırlamamıza destek olan Zigana Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ve sportif etkinliklerde öğrencilerimize ev sahipliği yapan Gençlik Merkezi Müdürlüğü’ne kurumum adına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca misafirlerimizi kendi evlatları gibi evlerinde ağırlayan kıymetli velilerimize teşekkür ediyorum. Bu güçlü iş birliği, projemizin hedefine ulaşmasını sağlamıştır."

KAPANIŞ TÖRENİNDE DOSTLUK VE BARIŞ VURGUSU

Programın kapanış ve sertifika töreni, Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Törende konuşan Doğan, iki kadim kültürün buluşmasının önemli olduğunu belirtti.

İl Müdürü Doğan, konuşmasında misafir öğrencilere seslenerek, “Bugün burada, İtalya ve Türkiye gibi iki kadim kültürün çocuklarının buluşmasına şahitlik ediyoruz. Bu tür projeler, sadece akademik birer çalışma değil; aynı zamanda evrensel dostluk ve barış duygularını artıran kıymetli adımlardır. Bizde 'Yediğin içtiğin senin olsun, bize gördüklerini anlat' diye bir söz vardır. Ancak ben size diyorum ki; siz yediklerinizi de anlatın, çünkü Gümüşhane’mizin mutfağı çok zengindir. Kültürümüzü en iyi şekilde temsil eden öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.Konuşmaların ardından düzenlenen törenle, projeye katılan tüm öğrenci ve öğretmenlere katılım belgeleri Şener Doğan ve okul yönetimi tarafından takdim edildi.

Etkinlikler, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.

Yorumlar (0)
3
hafif yağmur
Namaz Vakti 29 Kasım 2025
İmsak 06:06
Güneş 07:37
Öğle 12:28
İkindi 14:48
Akşam 17:09
Yatsı 18:35
GazetelerTümü