banner333

banner309

Harşite Kimyasal mı Karışıyor?

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, Arzular Kabaköy Beldesindeki Çimento Fabrikasından Harşit Çayına kimyasal aktığını iddia ederek, 'Üç gün önce suyunu keserek öldürdüğünüz su canlılarını bu gün kimyasallarla zehirlemek yaşam alanınıza ihanetten öte bir şey değildir' dedi.

Gümüşhane 09.10.2014, 09:42 09.10.2014, 09:42
Harşite Kimyasal mı Karışıyor?
banner400
 TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, Arzular Kabaköy Beldesindeki Çimento Fabrikasından Harşit Çayına kimyasal aktığını iddia ederek, “Üç gün önce suyunu keserek öldürdüğünüz su canlılarını bu gün kimyasallarla zehirlemek yaşam alanınıza ihanetten öte bir şey değildir” dedi.

“İNSAN SAĞLIĞINA DEĞER BİÇTİLER!”

Yaptığı açıklamada bir yılı aşkın bir süredir Gümüşhane genelindeki çevresel sorunlara dikkat çekmelerine rağmen bu sorunların her geçen gün arttığını ve insan sağlığına zarar verecek boyutlara ulaştığını kaydeden Oral, “Geçtiğimiz günlerde ArzularKabaköy Beldesinde faaliyet gösteren çimento fabrikasında meydana gelen bir olay sonrasında çevreye yayılan kimyasal madde 200 metre uzaklıktaki akarsuya karışıp oradan da Harşit çayına ulaşmıştır. Belde halkının şahit olduğu ve tepki gösterdiği bu manzara karşısında ilgili kurum yetkilileri bir miktar ceza uygulanmasını uygun görmüş ve ceza uygulanmıştır. Fakat Harşit çayı boyunca yapılan tarımsal faaliyetler ve kuyular vasıtası ile kullanılan içme suları düşünüldüğünde insan sağlığına bir değer biçilmesi söz konusu olmaktadır.” dedi. 

“GÜMÜŞHANE'NİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİNİ HİÇE SAYIYORLAR”

Yaşanan bu olayın üzerinden günler geçmesine rağmen bölgede dün yaptıkları incelemelerde atığın halen akarsuya karıştığının görüldüğünü ifade eden Oral, şöyle konuştu: “İlgili kurumun işin en kolayı ve geçici çözümü olan ceza uygulaması yapması Gümüşhane'nin bugününü ve geleceğini hiçe saymak anlamına gelmektedir. Yıllar önce çimento paketleme tesisi olarak inşa edilen bu tesisin bir beldeye ve bir okula sınır durumda olmasına karşın kapasite artışı yapması ve çimento üretimine geçmesi olayın düşündürücü bir başka boyutudur. Arzular beldesindeki insan yaşamını hiçe sayan, Arzular ilk ve ortaokulundaki minikleri toz deryası içinde eğitim almak zorunda bırakan bu tesis vadinin kabusu haline gelmiştir. Tesiste atık kontrolünün yapılmaması, toz tutucu filtrelerin olmayışı ve gürültü önlemlerinin alınmaması belde halkına yapılan en büyük saygısızlıktır. Fabrikanın çevresine kontrolsüzce attığı çimento atıkları yeraltı su kaynağı üzerinde birikmekte ve karıştığı yeraltı suyu ile akarsulara karışmaktadır. Fabrika çevresinde bulunan dağ halindeki sanayi ve plastik atıklar çevreye karşı saygısızlığın en büyük kanıtı olmaktadır.” dedi.

“BU ÇEVRE KATLİAMINA DUR DEMEK BAŞTA İL YÖNETİCİLERİ OLMAK ÜZERE GÜMÜŞHANE HALKINA AİTTİR”

Oral, şunları söyledi: “Gelişmekte olan bir ülkede inşaat sektörünün yapı taşı olan çimento üretimi elbette yapılmalıdır. Lakin eğer insan sağlığı ve biyolojik yaşama geri dönüşümü olmayan zararlar veriliyorsa bunun gelişmekle izahatının yapılması mümkün değildir. Fotoğraflarda ve video linklerinde görülen bu çevre katliamına dur demek başta il yöneticileri olmak üzere Gümüşhane halkına aittir.”

“ÜÇ GÜN ÖNCE SUYUNU KESEREK ÖLDÜRDÜĞÜNÜZ SU CANLILARINI BU GÜN KİMYASALLARLA ZEHİRLEMEK YAŞAM ALANINIZA İHANETTEN ÖTE BİR ŞEY DEĞİLDİR”

Harşit çayının her ne kadar Gümüşhane halkının kültüründe ve folklorunda yıllar boyunca bulunsa da Harşit çayında bulunan biyolojik yaşamın asla hiçe sayılmaması gerektiğine de vurgu yapan Oral, “Üç gün önce suyunu keserek öldürdüğünüz su canlılarını bu gün kimyasallarla zehirlemek yaşam alanınıza ihanetten öte bir şey değildir.” ifadelerini kullandı.



Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11
GazetelerTümü