banner333

banner309

Gurbette Kazandı, Yatırımı Memleketine Yaptı

Gümüşhaneli Recep Gündüz (75), 17 yıl çalıştığı Almanya'daki birikimiyle, baba ocağına dönerek 80 bin tavuklu çiftlik kurdu.

Gümüşhane 24.09.2011, 13:40
Gurbette Kazandı, Yatırımı Memleketine Yaptı
banner400

 Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban ellerinde çalışmanın çok zor olduğunu, güç koşullar altında Almanya'da biriktirdiği parasıyla kurduğu tavuk çiftliğinin 2001 ekonomik krizinden büyük ölçüde etkilendiğini belirterek, ''Bu da yetmedi, beş yıl önce yaşanan kuş gribinden tavuklarım telef oldu'' dedi. Çocukları, Hakkı, Kamuran ve Etem ile birlikte beş yıl önce kuş gribinden yok olan çiftliğini çok güç koşullar altında yeniden kurduğunu anlatan Gündüz, şöyle konuştu:''Bu gün 80 bin tavuk kapasiteli çiftliğimize yeniden kavuştuk.

 
 Günde 50 - 60 bin yumurta üretimini yeniden sağladık. Çok mutluyum. Artık işleri çocuklarım yürütüyor. Ben de kendilerine zaman zaman yardımcı oluyorum.''     Çiftlik işlerini kardeşleri ile birlikte yürüttüğünü söyleyen Etem Gündüz ise kendilerinin adeta bir aile şirketi olduklarını söyledi.Üretmenin, üretileni satmanın çok güzel bir olay olduğunu dile getiren Etem Gündüz, çiftliklerine işçi bulmakta sıkıntı çektiklerini, asgari ücretin 600 lira olmasına rağmen 900 lira aylıkla Gümüşhane'de çalışacak işçi bulamadıklarını söyledi. Gündüz, babalarının kendilerine aşıladığı tavukçuluğu, ailece kendilerine meslek edindiklerini belirterek, şunları kaydetti: ''Babam çok sıkıntılar çekti. Bu sıkıntıları yeniden yaşamamak için kardeşlerimizle birlikte organize bir şekilde çalışıyoruz. İlk iş olarak tavuğun gübresini değerlendirmek istedik ve Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) organik gübre fabrikasını kurduk. Günlük 15 ton civarında organik gübre üretimi yapıyoruz. Fabrikamızın kapasitesi yüksek. 
Gelecekte ham madde bulabilirsek üretim kapasitesini daha da artıracağız. Şu anda kendi çiftliğimizden çıkan gübreyi işliyoruz. Çevremizdeki sera ve sebze üreticilerine satıyoruz.''


 Tavukçuluk sektöründe en önemli giderin yem olduğunu ifade eden Gündüz, şöyle devam etti:''Bu nedenle yine OSB'de gübre fabrikası dışında yem fabrikasını da kurduk. Fabrikamızda saatte 20 ton yem üretiyoruz. Böylece hem kendi yem ihtiyacımızı karşılıyoruz hem de bölgemizdeki talepleri karşılıyoruz. Her iki fabrikamızın alt yapısını bir yıl içerisinde tamamlayacağız. Böylece Gümüşhane ili dışındaki illere de satışa başlayacağız. Gümüşhane'deki şartlar çok zor. Başta çalıştıracak işçi bulamıyoruz.


 İşçi bulamayınca çiftliğimizde yeniden masraf yaparak otomasyon sistemini kurduk. 80 bin tavuğumuzun yemlenmesini ve yumurtaların toplanmasını bu otomasyon sisteme sağlıyoruz. Sağladığımız 15 kişilik istihdamla yumurtaların paketlenmesi ve nakliyesini sağlıyoruz.'' Gündüz, günlük elde edilen 50 bin 60 bin yumurtanın ise Gümüşhane il merkezi olmak üzere, Trabzon, Rize, Erzurum ve Bayburt illerine sattıklarını, satış yapılan il sayısını artırmak için ise görüşmelerin sürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: Gümüşkent Gazetesi

Yorumlar (1)
Nazire Nalçacı 13 yıl önce
HELAL OLSUN SİZE HEMŞERİM. KOLAY GELSİN.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 02 Mayıs 2024
İmsak 03:35
Güneş 05:13
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:25
Yatsı 20:57