banner333

banner309

Gümüşhane’de Veresiye Defterleri Satın Alındı

Gümüşhane’de MÜSİAD’ın organizasyonunda hayırsever işadamları bir Osmanlı geleneği olan zimem defteri uygulamasıyla mahalle bakkallarında bulunan veresiye defterlerini satın alarak vatandaşların borçlarını sildi.

Gümüşhane 29.04.2021, 15:40
Gümüşhane’de Veresiye Defterleri Satın Alındı
banner400

Gümüşhane’de MÜSİAD’ın organizasyonunda hayırsever işadamları bir Osmanlı geleneği olan zimem defteri uygulamasıyla mahalle bakkallarında bulunan veresiye defterlerini satın alarak vatandaşların borçlarını sildi.

Aynı zamanda Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Başkanı olan Gümüşhane MÜSİAD İl Başkanı Abdulbaki Kara’nın organizasyonunda bir araya gelen MÜSİAD üyesi ve hayırsever işadamları yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma ayı olan Ramazan ayında ihtiyaç sahibi vatandaşları unutmadı.

Geçtiğimiz günlerde hazırladıkları yüzlerce yardım kolisini ihtiyaç sahiplerine ulaştıran işadamları bu kez de kent merkezi ve ilçelerde belirlenen mahalle bakkallarındaki veresiye defterlerini satın alarak bir Osmanlı geleneği olan zimem defteri uygulamasını hayata geçirdi.

“Zimem defteri uygulaması geleneğini bizler Gümüşhane'de MÜSİAD üyeleri olarak sürdürmek istiyoruz”

Bu yıl ilk kez gerçekleştirdikleri uygulamayı bundan sonraki yıllarda sürekli hale getireceklerini kaydeden işadamı Kara, “Ramazan ayında Gümüşhane’deki hayırsever işadamları olarak bizler ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza elimizden geldiği ölçüde destek olmaya çalışıyoruz. Malumunuz küçük sokaklarda köşe başlarında mahalle bakkalları eski günlere göre ekonomik olarak güç kaybetmekte. Biz zimem defteri uygulaması ile aslında Osmanlı'dan kalan bir geleneği ayakta tutmak istiyoruz. Bu bizlere ecdadımızın aslında çok büyük bir mirası. Ecdat döneminde bunlar çok iyi bir şekilde itinalı bir şekilde yapılırmış ve sağ elin verdiğini sol elin görmemesi anlamına gelen veresiye defteri aslında bugünkü adıyla ama zimem defteri uygulaması geleneğini bizler Gümüşhane'de MÜSİAD üyeleri olarak sürdürmek istiyoruz” dedi.

“Pandemi koşullarında zimem geleneği çok daha yerini buldu diye düşünüyoruz”

Gümüşhane’deki MÜSİAD üyeleri ve etraflarındaki hayırsever işadamlarının katkılarıyla ilk defa bu yıl yaptıkları zimem defteri uygulamasının yanında Ramazan yardımları uygulaması ve aynı zamanda yetimhanelerde iftar uygulamaları yapmaya gayret ettiklerini ifade eden Kara, “Bu anlamda ilimizde 6-7 tane zimem defterini satın almış bulunuyoruz. Allah burada bizlere destek olan tüm hayırsever kardeşlerimizden razı olsun. Desteklerini katında kabul eylesin. Bizler inşallah bu yıldan sonra da her yıl Osmanlı'dan günümüze miras olan bu geleneğimizi devam ettireceğiz. Biz borcunu ödediğimiz hiçbir kardeşimizin ismini kesinlikle bilmiyoruz. Bu bizim için en önemli nokta. Hiçbir kardeşimiz de o borcu bizim ödediğimiz bilmiyor. Dolayısıyla bu zimem geleneğini gerçekten yaşatmamız gerektiğine inanıyorum. Ülke olarak da dünya olarak da pandemi nedeniyle çok zor günler geçiriyoruz. O yüzden zimem geleneği bugün aslında çok daha yerini buldu diye düşünüyoruz. Bu Gümüşhane’de bizim yaptığımız gibi 81 ilde de tüm MÜSİAD’lı kardeşlerimiz bu görevi yapıyorlar. O yüzden bu uygulamanın devam edeceğini canı gönülden inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Bu uygulama yardımlaşma ruhunun yaşatılması bakımından umudumuzu güçlendirmektedir”

Osmanlı’da varlıklı kişilerin içinde yazılı olan tüm borçları ödeyerek zimem defterlerini satın aldığını, Zimem Defteri uygulamasının MÜSİAD’ın 5’inci Genel Başkanı Nail Olpak’ın girişimleri ve üyelerinin teveccühüyle yeniden başlatıldığını hatırlatan Kara, “Yalnızca Ramazan ayına özel bir olarak başlayan Zimem Defteri uygulaması, Genel Başkan Abdurrahman Kaan’ın üyelerimize ve varlıklı kişilere, bu kıymetli geleneği yılın 12 ayı boyunca sürdürmeleri yönündeki çağrısıyla, bir aya özel olmaktan çıkarılmıştır. Uygulamayı özel kılan noktalardan biri, “sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” hadisine sadakatle, borçlu ile borcu ödeyen kişinin birbirlerini görmemeleri, bilmemeleri oluyor. Günümüzde bu güzel geleneğin devamlılığına katkı sunarak, var olan ihtiyacın idrakine makes olmak, MÜSİAD olarak bizleri gururlandırmanın ötesinde, yardımlaşma ruhunun yaşatılması bakımından umudumuzu güçlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

İnönü Mahallesinde 22 yıldır işlettiği bakkalındaki veresiye defterinin satın alınmasından dolayı hem kendisinin hem de ihtiyaç sahibi vatandaşların memnun olduğunu ifade eden Harun Sarı da emeği geçen herkese teşekkür etti.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38