banner333

banner309

Gümüşhane’de soğuk havaya ve kar yağışına rağmen Nevruz kutlandı

Gümüşhane Üniversitesi’nde, doğanın uyanışını ve baharın gelişini müjdeleyen Nevruz, soğuk hava ve yer yer etkisini gösteren kar yağışı altında kutlandı. Pandeminin ardından ilk kez kutlanan Nevruz renkli görüntülere sahne olurken, Afrika asıllı siyahi öğrenciler öğrenciler hem horon oynadı hem de doyasıya eğlendi.

Gümüşhane 22.03.2022, 08:39 22.03.2022, 08:49
Gümüşhane’de soğuk havaya ve kar yağışına rağmen Nevruz kutlandı
banner400

Gümüşhane Üniversitesi’nde Nevruz Bayramı, soğuk hava ve kar yağışına rağmen coşkuyla kutlandı.

Gümüşhane Meslek Yüksekokulu amfi alanında düzenlenen Nevruz Bayramı programına, Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek ile eşi Sibel Taşbilek, Cumhuriyet Başsavcısı Veli Ecir, Adalet Komisyonu Başkanı Bayram Ünlü, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İl Emniyet Müdürü Celal Taşci, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek katıldı.

Pandeminin ardından ilk kez kutlanan Nevruz Bayramına Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri yoğun katılım gösterdi. Programda ilk olarak halk oyunları ekipleri sahne aldı daha sonra Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek ve Cumhuriyet Başsavcısı Veli Ecir Nevruz ateşini yaktı. Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek ve protokol üyeleri daha sonra örs üzerinde demir dövdü.

Programın devamında Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri, çuval yarışı, halat çekme, yumurta taşıma ve yoğurtta para bulma yarışmalarına katıldı. Yarışmaların kazananlarına ödüller verildi.

Doğanın uyanışını ve baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramına katılan Afrika asıllı siyahi öğrenciler de müzik ve etkinliklerle doyasıya eğlenirken, horon oynayan Somalili bir öğrencinin görüntüleri ise yüzlerde tebessüm oluşturdu.

“Nevruz bayramı binlerce yıldır kültürümüzün önemli unsurları arasında yer alır”

Milletlerin dil ve kültürünü geleceğe taşımak için bu tür bayramların çok önemli olduğunu vurgulayan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Milletlerin var olma amaçlarından biri de dili ve kültürünü geleceğe taşımaktır. Kültürün en önemli unsurlarından birisi de törenler, geleneksel adetler, alışkanlık ve bayramlar yer alır. Nevruz bayramı binlerce yıldır kültürümüzün önemli unsurları arasında yer alır. Dini bayramlarımız, milli bayramlarımız, geleneksel olarak kutladığımız günler gelecek nesillere, kültürümüzün yapı taşlarını aktarma amacı güderler. Bu çerçevede binlerce yıldır Orta Asya’dan Balkanlara hem Türk dünyasında hem de farklı milletlerin kültüründe Nevruz hem gelenek olarak hem de bayram olarak yıllardır kutlanır. 2009 yılında Abu Dabi’de Nevruz Dünya Manevi Kültür Miras listesine alınmış, 2010 Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 21 Mart Dünya Nevruz Günü olarak kabul edilmiştir.” dedi.

“Covid nedeniyle hiçbir aktivitemiz olmuyordu, bu kutlama bize neşe kattı”

Gümüşhane Üniversitesi öğrencisi Rabia Sanlı, “Bugün Nevruz kutlamalarında hep birlikteyiz. Covid nedeniyle hiçbir aktivitemiz olmuyordu. Bu etkinlik hem öğrenciler olarak kaynaşmamızı hem de bu salgında bize neşe kattı diyebilirim. İlk defa Nevruz kutlamalarına şahit oluyorum. Burada birçok etkinlik yapıldı. Her şey güzel gidiyor.” şeklinde konuştu.

Gümüşhane Üniversitesi öğrencisi Emircan Başmıhçılar da “Pandemiden dolayı uzun süredir okullar kapalıydı. Kimse doğru düzgün okula bile gidemedi, şu an ben ilk defa Gümüşhane’de bulunuyorum. Şu an çok mutluyuz eğleniyoruz” diye konuştu.

Programda daha sonra DJ Can, Müzik Kulübü Dinletisi, Kemençe-Horon-Halat, Grup Canca, Oytun Elaman konseri gerçekleştirildi.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38