banner333

banner309

Gümüşhane'de Pestil ve Köme Üretimi

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü, pestil ve köme ürününün 23 işletmenin sorumluluğuna bırakılacak bir konu olmadığını söyledi.

Gümüşhane 03.01.2013, 08:48
Gümüşhane'de Pestil ve Köme Üretimi
banner400
 Irkın, yaptığı yazılı açıklamada, Gümüşhane'de faaliyet gösteren pestil ve köme işletmelerinin pestil, köme ve pestil tatlısı ürün grubuyla yurt içi ve yurt dışı piyasalarda güçlü ve yaygın bir marka haline geldiğini ifade etti.

Bu nedenle sektörün gıda üretimi ile ilgili kurallara uygun üretim yapmaları yönünde çok dikkatli davranmasının zorunluluk arz ettiğini vurgulayan Irkın, şöyle devam etti:

"Sağlıklı olmak, bir insanın en temel ihtiyacı ve hakkıdır. Gıda ürünleri ise sağlığımızı en kolay etkileyen etmenlerin başında gelmektedir. Dolayısıyla gıda ürününün güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak bir talebidir. Gıda güvenliği üretici firmaların öncelikli sorumluluğudur. Bir yönetici, işletmesinde sürekli olarak, hijyen standartlarına uygun üretim yapılmasını ve üretip sattığı her parti ürünün güvenli olmasını istiyorsa gıda güvenliği kontrol sistemini kurmalı, sürekliliğini sağlamalı ve desteklemelidir."

Bir yörenin kalkınması için yapılması gereken uygulamaların başında o yörenin bildiği ile işe başlanması olduğunu ifade eden Irkın, Gümüşhane halkının kültüründe var olan ve il ekonomisinde en önemli yere sahip ürünler arasında pestil ve köme üretimi öncelikli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Pestil ve köme işletmelerinin üretimleri ile verimlilik ve kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalarla birlikte ilgili teknolojilerin geliştirilmesi ve modern hale getirilmesi sürecinin devam ettiğini belirten Irkın, şunları kaydetti:

"Çoruh Tarım Havzası'nda bulunan pestil köme ve meyve işleme tesislerinde yapılan mevcut üretimin ekonomik değeri 17 milyon 760 bin 810 liradır. Söz konusu işletmeler tam kapasite ile çalışmaları halinde 46 milyon 132 bin 940 liralık bir gelir sağlanacaktır. İşletmelerin gelişme süreci, pazar imkanları ve sağlanacak kamusal destekler dikkate alındığında mevcut üretimin önümüzdeki yıllarda yaklaşık 2,5 katına çıkacağı öngörülebilir. İlimizde 2010 yılında ihraç edilen 33.50 ton pestil ve kömeden 436 bin, 2012 yılında ise 19.26 ton pestil köme ihracatından 242 bin 720 lira ekonomik girdi sağlanmıştır. 23 işletmede 169 kişi istihdam edilirken 3 bin 442 olan kapasiteye karşılık bin 325 ton üretim gerçekleştirilmiştir. İlimizle özdeşleşen pestil ve köme ürünü sadece 23 işletmenin sorumluluğuna bırakılacak bir konu değildir. Henüz doymamış bir sektör olması dolayısıyla 10 yıl sonrası ve sürdürülebilir bir üretim ilimiz için büyük önem arz etmekte, il olarak hepimize sorumluluk yüklemektedir."



Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38