banner333

banner309

Gümüşhane'de Mesleki Yeterlilik Belgesi için 2. sınavlar yapıldı

Mesleki Yeterlilik Belgesi için 2. sınavlar yapıldı

Gümüşhane 29.05.2017, 13:27 29.05.2017, 16:05
Gümüşhane'de Mesleki Yeterlilik Belgesi için 2. sınavlar yapıldı
banner400

Mesleki Yeterlilik Belgesi için 2. sınavlar yapıldı
Mesleki Yeterlilik Belgelendirme hizmetleri kapsamında belge alma zorunluluğu bulunan meslekler içerisinde yer alan Ahşap Kalıpçı (Seviye 3) , Betonarme Demircisi (Seviye 3), Duvarcı (Seviye 3)   ve Sıvacı (Seviye 3)  sınavları (GTSO)Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası ve (MEYBEM) Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. işbirliğinde yapıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin yetkili belgelendirme kuruluşu (MEYBEM) tarafından görevlendirilen sınav değerlendiricileri tarafından yazılı,  sözlü mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 farklı aşamadan oluşan sınavda başarılı olan ve  mesleki açıdan yeterlilik koşullarını sağlayan katılımcılara Mesleki Yeterlilik Belgesi veriliyor.
GÜMÜŞHANE’DE İKİNCİ  KEZ YAPILDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte olmak üzere toplam 48 meslekte belge zorunluluğu getirildiğini belirten GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay,  bu kapsamda ilgili tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacağını vurguladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB) tarafından  Türkiye’deki oda ve borsaların Mesleki Yeterlilik Belgelerinin verilmesi ve taleplerin toplanması amacıyla yetkili kılındığını belirten Akçay,  odamıza yapılan başvurular sonucunda MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş ve Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile yapılan   ikinci  sınavda Duvarcı,  Demirci ve  Ahşap Kalıpçı ve Sıvacı’dan oluşan 30 kişiye yazılı, mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 etaptan oluşan sınavın yapıldığını söyledi.
SINAVLAR YETKİLİ KURULUŞ TARAFINDAN YAPILIYOR VE DEĞERLENDİRİLİYOR
Yazılı, mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 etaptan oluşan sınavların MEYBEM  tarafından yetkilendirilen görevliler tarafından yapıldığını ve yine MEYBEM tarafından yetkilendirilmiş görevliler  tarafından değerlendirileceğini söyleyen Başkan Akçay, bu değerlendirme sonucunda  mesleki açıdan yeterli görülen kişilere  Mesleki Yeterlilik belgelerinin verileceğini, yeterli düzeyde olmayanların ise belge alabilmeleri için  tekrar sınava tabi tutulacağını söyledi.

EN ÖNEMLİSİ  İŞ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇMEK
Belgelendirme sınavlarına  giren kursiyerlerin mesleki yeterliliklerinin ölçülmesinin yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği üzerine de gerekli bilgilendirme ve yeterliliklerinin ölçüldüğünü belirten Başkan Akçay ‘’ İş kazalarının fazlaca görüldüğü ülkemizde bu iş kazalarının önüne geçmek için en büyük önlem bu tehlikeli meslek dallarında çalışan personeli iş sağlığı ve  güvenliği konusunda yeterli seviyede bilgilendirmek, eğitmek ve bu davranışı alışkanlık haline  getirebilmektir. Mesleki yeterlilik Belgelendirme sınavlarına giren kursiyerlerimiz bu sınavlarda aynı zamanda çalıştıkları meslek dalları üzerine de belirli bir seviyede  İş sağlığı ve  güvenliği sertifikasına da sahip oluyorlar. Yapılan bu  belgelendirme çalışmaların en büyük amacı da ülkemizde yaşanılan iş kazalarının önüne geçmektir ’’dedi.
TEBLİĞE AYKIRI  İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA  500 TL CEZAİ İŞLEM  UYGULANIYOR
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin tebliğe aykırı davrananlara ve Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan kişilerin çalıştırması durumunda işletmelere kişi başı 500 TL ceza verilmesini öngören kanun maddesinin uygulanmaya başlandığını hatırlatan  Başkan Akçay; ‘’Bu belgeyi alan kişileri çalıştıran işletmelerin ayrıca sigorta İşveren Payını da devlet karşılıyor. Devletimiz işçilerin istihdam sorunu yaşamaması için çalışırken aynı zamanda da işletmelerimizde belgeli ve eğitimli personelin istihdam edilmesi amacıyla çalışmalar yapıyor. İşletmelerimizin bu tür cezalara maruz kalmamak için tebliğ için belirlenen tarihten önce çalışanlarının gerekli yeterlilik belgelerine sahip olup olmadıklarını kontrol etmeyi unutmamalılar’’ dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39