banner333

banner309

Gümüşhane'de Cevizcilik ile İlgili Toplantı Yapıldı

Gümüşhane'de cevizciliğin mevcut durumu ve karşılaşılan sorunlarla ilgili toplantı düzenlendi.

Gümüşhane 27.12.2012, 08:54
Gümüşhane'de Cevizcilik ile İlgili Toplantı Yapıldı
banner400

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Vali Yusuf Mayda, Trabzon Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, eski 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, Ak Parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Mayda, burada yaptığı konuşmada, cevizin pestil ve kömenin ham maddesi olması dolayısıyla önem taşıdığını belirterek, ceviz yetiştiriciliğinde Gümüşhane'nin iddialı olduğunu söyledi.

Cevizin Gümüşhane açısından stratejik bir ürün olduğunu kaydeden Mayda, şöyle konuştu:

"Gümüşhane ceviz eylem planında pilot il olarak yer aldı. Orman Bölge Müdürlüğü, bu plan çerçevesinde orman alanlarını ceviz fidanları ile donatıyor. Atılan bu adımı il olarak önemsiyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ceviz konusunda olağanüstü bir gayret gösteriyor. Devlet bu yönü ile vatandaşın hizmetindedir. Fidanı veriyor, dikiyor, vatandaşa da 'bakımını yap, ürününü sat, hem kendi aile ekonomisine hem de il ekonomisine katkıda bulun' diyor. Bu nedenle üreticilerimizin de ceviz üretimine gereken özeni göstermesi gerekiyor"

Celal Pir ise 4 yıllık süreçte vatandaşlara 120 bin adet ceviz fidanı dağıtıldığını belirterek, "Orman Genel Müdürlüğümüz, 'Ceviz Eylem Planı' çerçevesinde anavatanı Anadolu olan cevizin yaygınlaştırılması, gelecek nesillere aktarılması ve ülke ekonomisine katkı sağlamak gayesiyle Gümüşhane'de ceviz ormanları kurma çalışması başlattı" dedi.

Prof. Dr. Şen ise geçmişte cevizi yetiştirenlerin de, çoğaltanların da, bahçeye dikenlerin de kargalar ve sincaplar olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ülkemizde binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan ceviz, 1970'li yıllara kadar neredeyse kaderine terk edilmiş bir meyve durumundaydı. Bu terk edilmişliğin sonucudur ki, cevizin yetiştirilmesi, çoğaltılması ve bir bahçe ağacı olarak dikilmesi insan eliyle yapılmazdı. Bu ihmalkarlığın sonucudur ki 1970'li yıllara kadar dünyada ceviz yetiştiriciliğinde ilk sırada yer alırken bu günkü sıramız komşumuz İran ile yarıştığımız üçüncülük ya da dördüncülüktür"

Prof. Dr. Karadeniz ise, ceviz yetiştiriciliği, aşılanması ve dikimi ile ilgili olarak açıklamada bulundu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48